Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak wygląda wasz warzywnik?

Post »

Za oknem piękna pogoda popracowało by się ale że się nie da więc człek siedzi i się nudzi nie wiadomo co ze sobą zrobić , zatem krąży po forum i przegląda wątki , zawsze jakiś pozytyw ;:333 Całą wiosnę ostro zachrzaniałam a że wsio ładnie porosło i ja chciałam pokazać mój warzywniak i ...tu się zaczynają schody bo musiała bym go focić po kawałku , nie mam możliwości zrobienia całości , nie że aż taki wielki ale wsio tak porosło że nawzajem się zasłania , z której strony bym nie robiła zdjęcia to i tak widać tylko kawałek .
...Tu same dynie
Obrazek

...A tu kawałek warzywniaka
Obrazek

...Zdjęcie z 25 czerwca , troszkę większa panorama :lol:
Obrazek
Kiedyś marzył mi się taki pokazowy warzywniaczek , skrzynie zbijane z bali wokoło ścieżki ;:224
Anielka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 mar 2013, o 19:50

Post »

askak82 mój warzywnik ma 5x6m i mam tam 1,5m rządki: 2x marchewka, 4xszczypior, 3x pietruszka, 2xburaczki,2x koperek, 1x rzodkiewka, 1xbrokuły,8x fasolka szparagowa karłowa, 3x fasola Jaś karłowa,5x bób, 2x sałaty,3x cebula, 1x poziomki, 5m ogórków pionowo, 40 krzaków pomidorów i 3 cukinie. Ćwierć stanowi część z kwiatami i studnia. Ciasno to jest mało powiedziane :-) ale wiosną to wszystko było takie malutkie :;230 Zapomniałam jeszcze o kilku słonecznikach i 10 kukurydzach a w części kwiatowej są zioła. Wnioski mam takie: należy dokonać starannej selekcji nasion, bo nie da się mieć wszystkiego. Ja mam za mało cebuli i "szkoda" mi jej teraz wyrywać, niech jeszcze trochę podrośnie, a ze szczypioru nie korzystam wcale, bo żółty, brokuły rosną 2cm na miesiąc, a bobu będzie na dwie kolacje :-)
Słomiany zapał to nie wada :-)
calia50
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 cze 2012, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooo! to nie jest pokazowy warzywnik? na mojej glinie stawiam namiocik nad jednym jedynym kwiatkiem dyni.
Zazdrosc spowodowala spadek mojej wagi o ca 2 kg.
Pozdrawiam Basia
ps. no nie! w przyszlym roku zrobie z moim porzadek, kupie konia i niech (...) na grzadki ;:333
Czytam Was namietnie Pozdrawiam Basia
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

calia50 Basiu - imienniczko moja. Konia nie ;:14 lepsza krowa ;:306 . Na glinie masz szansę na bardzo piękny warzywnik.
Pozdrawiam :) Barbara
x-ja
---

Post »

calia50 pisze:...........
ps. no nie! w przyszlym roku zrobie z moim porzadek, kupie konia i niech (...) na grzadki ;:333
Za konia to ja robiłam :;230 jesienią dwa razy łopatowałam ten obszar aż mi się warzyw odechciało :roll: ale teraz widzę , że warto było a glinki to Ci zazdraszczam :oops: u mnie popioły , ile się trza nakombinować żeby cokolwiek wyrosło :(
Z tym jedynym kwiatem u dyni to chyba żarty :wink: no chyba że na serio :( Moje dynie jak balony i ciągle przybywają nowe zawiązki no i wylazły poza swój obszar a dopiero lipiec ;:oj i już się zaczynam bać gdzie ja to pomieszczę ;:306
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Tija czy warzywnik masz wyściółkowany skoszoną ?

Pozdrawiam Teresa :wit
x-ja
---

Post »

tencia :wit warzywa + truskawki + rabaty kwiatowe , wszystko mam wyściółkowane skoszoną trawą + siankiem . Świeżą trawą zaraz po skoszeniu ściółkuję wiosną kiedy roślinki jeszcze małe , siankiem kiedy rządków już nie widać wtedy trawa by pleśniała a sianko ma się ok i tak do końca lata dokładam po każdym skoszeniu .
calia50
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 cze 2012, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tija, wpadne i pozycze sobie kilka dyn.
Ta moja glina to dla zduna by sie nadala, bez wody strup ci ona, z woda slizgawica.
Czytam Was namietnie Pozdrawiam Basia
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

Czy wie ktoś jakie warzywa dobrze rosną na glinie? w necie dużo rozpisek z kwiatami i drzewami a o warzywach nic nie znalazłem.
x-ja
---

Post »

calia50 pisze:Tija, wpadne i pozycze sobie kilka dyn.
No nie będę małpą , się podzielę :lol:
calia50 pisze: Ta moja glina to dla zduna by sie nadala, bez wody strup ci ona, z woda slizgawica.
Sąsiad małymi kroczkami w takiej właśnie glinie zakłada ogród . W ubiegłym roku wywiózł ode mnie 2 taczki kwiatów do tego dosadził kilka drzewek i krzewów owocowych . Wszystko rośnie pięknie , czyżby dlatego , że ogród jest na górce ? No ja mu zazdroszczę bo roślinki dosłownie czarne a żebym ja doczekała się takiego koloru to muszę się nieźle nagimnastykować :( a zapomniałam ...jakie ma poziomki ;:oj
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Mój warzywnik jest na glinie... bardzo obficie nawiezionej kurzakiem lub króliczakiem:
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystko rośnie jak na drożdżach :wit

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ładne warzywa , moimi zaopiekowały się też sarny , po raz kolejny zjadły buraczki , strach nawet był i nic , słonecznik połamany i ogórki podeptane , i żal patrzeć na ogródek . Muszę zakupić paliki i ogrodzę warzywniak bo tak nie może być , ja sadzę , dbam a zwierzęta jedzą i niszczą.....
Bożena
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

limonkaaWarzywnik fajnie jest ogrodzić. Może do tego słoneczniki lub kukurydza (jak masz tyle miejsca) i jest cudnie i bezpiecznie.
Pozdrawiam :) Barbara
fopek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2012, o 21:12

pierwszy ogród warzywny

Post »

Moi drodzy, rok temu dostałam zaniedbaną działkę. Już powoli ją ogarniam, została mi część pod grządki, muszę ja dobrze rozplanować. Wiem, że chcę mieć poziomki, truskawki, pomidory i ogórki. Zieleninę - szczypior, natkę, koper. Co jeszcze?
Myślę o sałacie i groszku zielonym. W sumie wygospodaruję 8 grządek (0,9 mx1,5 m). Podzielcie się doświadczeniem:)

pozdrawiam serdecznie, Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”