Kawa uprawa w mieszkaniu
Re: Kawa w domu
Aktualnie jedna z moich kaw wygląda tak; wysokość bez doniczki ok. 70 cm. 

- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Łoo kawownik piknie!! . Ja dziś jedną przesadziłem i warto było bo znalazłem 8 dżdżownic naszych słynnych z ziemi 
Maniak roślin egzotycznych 
Witaj stalewiak.Mogę podpowiedzieć sposób aby zapobiec gubieniu liści zimą.Pomysł pochwyciłem od teresy z hydroponiki.Wstawiam kawę do wanny jak wcześniej przy spryskiwaniu ale teraz na dłużej ,przynajmniej dobę raz na tydzień.Spryskuję porządnie kilka razy dodatkowo stawiam obok dużą miskę z wodą a wszystko przy zamkniętych drzwiach od łazienki.Robię małą szklarnię z dużą wilgotnością.Już po kilku zabiegach kawa przestała gubić liście które teraz są ładne i błyszczące,oraz cała jest obsypana pączkami kwiatowymi.Jak będę miał chwilkę to zamieszczę zdięcie pączków kwiatowych.Powodzenia
- stalewiak

- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Witam . Ło matko to czekamy na zdjęcia z kwiatkami
I proszę jeszcze napisać w jakim miejscu stoi na co dzień
Maniak roślin egzotycznych 
Okno południowe ale ok.pół metra od okna.Słońce bezpośrednio oświetla ok.3-4godzin dziennie,więc światła ma dosyć.Tylko wilgotność w bloku jest bardzo niska.Kawa ma ok.8lat,kwitła już kilka razy.Poprzednie zdięcia kawy-odsyłam do pierwszych postów.stalewiak pisze:Witam . Ło matko to czekamy na zdjęcia z kwiatkamiI proszę jeszcze napisać w jakim miejscu stoi na co dzień
- Kasienkar
- 500p

- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja z miesiąc temu w ogrodniczym kupiłam doniczkę z 16 sadzonkami w środku i zamiast poczytać na forum co z tym zrobić to rozsadziłam wszystkie sadzonki każda do swojej doniczki (nie wiem jak to możliwe ale wszystkie się przyjęły
)
i rosną w zwykłej ziemi z ogródka.
Czyli wszystko źle zrobiłam
Zastanawiam się czy je teraz wyjąć z tych doniczek i ziemię podmienić na taką dla juk czy już tego nie ruszać i dopiero przy przesadzaniu do większych doniczek zrobić to tak jak powinno być
i rosną w zwykłej ziemi z ogródka.
Czyli wszystko źle zrobiłam
Zastanawiam się czy je teraz wyjąć z tych doniczek i ziemię podmienić na taką dla juk czy już tego nie ruszać i dopiero przy przesadzaniu do większych doniczek zrobić to tak jak powinno być
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Kasienkar
- 500p

Też doszłam do wniosku, że zostawię je tak jak są
Trochę się boję znowu je ruszać
Trochę się boję znowu je ruszać
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Teresa600

- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie.Chciałabym Wam pokazać swoją kawę w uprawie hydroponicznej którą pokazywałam w jesieni ubieglego roku.W jednej doniczce zostawiłam 3 sadzonki które rosły ale dosyc wolno więc postanowiłam wyciąć 2 i pozostawić jedną roślinkę w celu lepszego wzrostu.zaraz po wycięciu zauważyłam że nowy liść jest o wiele większy od poprzedniego.
tak wyglądała w czerwcu
tak na dzień dzisiejszy
tak wyglądała w czerwcu
tak na dzień dzisiejszy- Russski

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Czy kawę zimuje się podobnie jak cytrusy?, zastanawiam się bo moja kawa bez zimowania wiosną wygląda okropnie.
- GeorgeLucas
- 200p

- Od: 4 mar 2013, o 16:43
A ma ktoś odm. robusta?
-
InnocEncE
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 15 wrz 2013, o 12:21
Witam:)
Jestem tu nowa, założyłam konto ze względu na moją kawę (arabską, podejrzewam ;) ). Dużo dowiedziałam się na jej temat dzięki Wam ;)
Kawę zakupiłam w Biedronce
około roku temu. Stała u mnie w pokoju, na komodzie, z dala od okna. Żółkły jej liście, brązowiały, nie rosła zbytnio... Oczywiście podlewałam ją z umiarem i spryskiwałam co kilka dni. Po przesadzieniu jej w większą doniczkę, sytuacja nieco się polepszyła. Ale dopiero, kiedy kilka miesięcy temu przestawiłam ją do łazienki na parapet przy wschodnim oknie, liście rosły większe, stały się bardziej błyszczące i mocniejsze. Do tej pory podlewałam ją wodą z kranu, ale po przeczytaniu Waszych wypowiedzi, będę robiła to wodą przegotowaną
Nadal spryskuję kawę, tylko trochę rzadziej.
Kawa ma 20cm, niestety nie udało mi się wstawić zdjęć, nie wiem dlaczego...
Moje pytanie jest takie: Co jeszcze mogę zrobić, żeby moja kawa rosła sobie szczęśliwie i jak najdłużej?
Pozdrawiam,
Kamila:)
Jestem tu nowa, założyłam konto ze względu na moją kawę (arabską, podejrzewam ;) ). Dużo dowiedziałam się na jej temat dzięki Wam ;)
Kawę zakupiłam w Biedronce
Kawa ma 20cm, niestety nie udało mi się wstawić zdjęć, nie wiem dlaczego...
Moje pytanie jest takie: Co jeszcze mogę zrobić, żeby moja kawa rosła sobie szczęśliwie i jak najdłużej?
Pozdrawiam,
Kamila:)
Kamila
- Kasienkar
- 500p

Kamila, ja też wyszukuję informację odnośnie kawy arabica, bo też bym chciała żeby moje kawy były takie duże jak na powyższych zdjęciach.
W czwartek zmieniłam im ziemię na bardziej próchniczą, lekko kwaśną z dużą ilością perlitu i kamyczków, żeby korzenie oddychały
zobaczę czy będą pozytywne efekty.
Zastanawiam się nad podwyższeniem wilgotności, np. postawienie dużej podstawki, na niej postawienie drugiej mniejszej odwróconej i na niej doniczka, do dużej podstawki wlewa się wodę i ona paruje na roślinę. Muszę to przetestować
Postawiłam też wiaderko, które zbiera deszczówkę i tą wodą podlewam i spryskuję kawy.
A dlaczego rzadziej spryskujesz kawę? Nie można za często spryskiwać?
W czwartek zmieniłam im ziemię na bardziej próchniczą, lekko kwaśną z dużą ilością perlitu i kamyczków, żeby korzenie oddychały
Zastanawiam się nad podwyższeniem wilgotności, np. postawienie dużej podstawki, na niej postawienie drugiej mniejszej odwróconej i na niej doniczka, do dużej podstawki wlewa się wodę i ona paruje na roślinę. Muszę to przetestować
Postawiłam też wiaderko, które zbiera deszczówkę i tą wodą podlewam i spryskuję kawy.
A dlaczego rzadziej spryskujesz kawę? Nie można za często spryskiwać?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
InnocEncE
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 15 wrz 2013, o 12:21
Kasiu, kiedy kawa stała u mnie w pokoju, wilgotność powietrza była mniejsza. Teraz, gdy roślinka stoi w łazience, wilgotność jest większa i wydaje mi się, że kawa nie potrzebuje już, by tak często ją spryskiwać.
Jeśli chodzi o ziemię, to zamierzam kupić odpowiednią i zmienić, bo moja kawa od początku rośnie na ziemi uniwersalnej..
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o ziemię, to zamierzam kupić odpowiednią i zmienić, bo moja kawa od początku rośnie na ziemi uniwersalnej..
Pozdrawiam
Kamila