Mój ogród przy lesie cz.9
Re: Mój ogród przy lesie cz.9
Oj, Tajeczko, nornic współczuję serdecznie. Ja jakoś nie miałam z nimi kłopotu, bo chyba tu do mnie nie docierają, mieszkam w środku osiedla domków jednorodzinnych, z każdej strony mam solidne ogrodzenia i wszędzie pełno kotów.
A liliowce masz rozkoszne, i to jeszcze w takich wielkich kępach.
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochani przepraszam, że dopiero teraz odpisuję.
Jestem taka padnięta, wiek swoje robi.
Ciągle jeżdżę do wnuczka i tylko pobieżnie zaglądam na forum, ale cieszę się z każdych odwiedzin i wpisu.
Małgosiu ta rabata liliowcowa nie jest okrągła, tylko jedną stroną okala oczko.
Ty masz taki młody ogród i już nie masz miejsca?
Przystopuj trochę Kochana.
Maryniu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa .
Małgosiu- Margo2 witaj .
Moje liliowce, to takie pospolite odmiany, chociaż bardzo je lubię, ale nie jestem kolekcjonerką i bardzo nie zabiegam o takie z wyższej półki, chociaż nie powiem, że mi się nie podobają, szczególnie pająki .
Marzenko u mnie lilie orientalne także wymarzają, ale wśród azjatek są ostatnio piękne odmiany, więc je sadzę, szkoda tylko, że nie pachną.
A wiesz, że ten babciny, rdzawy liliowiec obraził się na mnie, gdyż przesadziłam go w cienisty kąt ogrodu i już drugi rok nie kwitnie?
Jednak szkoda mi się go zupełnie pozbywać i może na wiosnę przesadzę w bardziej słoneczne miejsce.
Ewuniu te rozrośnięte kępy liliowców rozrosły się z jednej sadzonki. Kupowałam tylko pojedyncze egzemplarze, żeby jak najwięcej odmian wcisnąć, ale po latach rozrosły się.
Grażynko witaj .
Cieszę się, że pamiętałaś o mnie i mnie odwiedziłaś, dziękuję.
Linetko u mnie nornic latem nie ma, gdyż mojej Mamy kot rozprawia się ze wszystkimi, zresztą przychodzą do nas koty z sąsiedztwa, które Mama dokarmia, gdyż ludzie na wsi mało dbają o stworzenia, które nie dają mleka, czy mięsa, taka jest prawda.
Nornice szaleją zimą pod śniegiem ,kiedy kotek przesiaduje w domu.
U mnie wokół nieużytki, więc gryzonie ciągle nowe nachodzą.
Liliowce niektóre mają ponad 10 lat, więc się rozrosły.
Kilka fotek z ogrodu .

Hortensje dopiero w pąkach- Vanille Fraise

Mięta Meksykańska

Sadziec

Nachyłek wielkokwiatowy

Rozwar

Floksy Wiechowate

Jestem taka padnięta, wiek swoje robi.
Ciągle jeżdżę do wnuczka i tylko pobieżnie zaglądam na forum, ale cieszę się z każdych odwiedzin i wpisu.
Małgosiu ta rabata liliowcowa nie jest okrągła, tylko jedną stroną okala oczko.
Ty masz taki młody ogród i już nie masz miejsca?
Przystopuj trochę Kochana.
Maryniu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa .
Małgosiu- Margo2 witaj .
Moje liliowce, to takie pospolite odmiany, chociaż bardzo je lubię, ale nie jestem kolekcjonerką i bardzo nie zabiegam o takie z wyższej półki, chociaż nie powiem, że mi się nie podobają, szczególnie pająki .
Marzenko u mnie lilie orientalne także wymarzają, ale wśród azjatek są ostatnio piękne odmiany, więc je sadzę, szkoda tylko, że nie pachną.
A wiesz, że ten babciny, rdzawy liliowiec obraził się na mnie, gdyż przesadziłam go w cienisty kąt ogrodu i już drugi rok nie kwitnie?
Jednak szkoda mi się go zupełnie pozbywać i może na wiosnę przesadzę w bardziej słoneczne miejsce.
Ewuniu te rozrośnięte kępy liliowców rozrosły się z jednej sadzonki. Kupowałam tylko pojedyncze egzemplarze, żeby jak najwięcej odmian wcisnąć, ale po latach rozrosły się.
Grażynko witaj .
Cieszę się, że pamiętałaś o mnie i mnie odwiedziłaś, dziękuję.
Linetko u mnie nornic latem nie ma, gdyż mojej Mamy kot rozprawia się ze wszystkimi, zresztą przychodzą do nas koty z sąsiedztwa, które Mama dokarmia, gdyż ludzie na wsi mało dbają o stworzenia, które nie dają mleka, czy mięsa, taka jest prawda.
Nornice szaleją zimą pod śniegiem ,kiedy kotek przesiaduje w domu.
U mnie wokół nieużytki, więc gryzonie ciągle nowe nachodzą.
Liliowce niektóre mają ponad 10 lat, więc się rozrosły.
Kilka fotek z ogrodu .

Hortensje dopiero w pąkach- Vanille Fraise

Mięta Meksykańska

Sadziec

Nachyłek wielkokwiatowy

Rozwar

Floksy Wiechowate

Tajeczko, czy Twój rozwar jest rzeczywiście taki wysoki, czy to sprawka zdjęcia? Wygląda na ogromny, a mój ma może z 25 cm.
- skorpion811-51

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zgadza się hortensje dopiero zaczynają swoje kwitnienie u mnie też
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tajeczko widoki jak zawsze przepiękne
Wspaniałe floksy..... jeśli można będę się pięknie uśmiechała o małą szczepeczkę tego fioletowego z białym środeczkiem
..... jest prześliczny i od dawna mi się marzy
Liliowce Twoje w taki wielkich kępach zawsze mnie zachwycają..... widok obłędny
Liliowce Twoje w taki wielkich kępach zawsze mnie zachwycają..... widok obłędny
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Super kępy liliowców i jakie kolory
,floksy też Ci pięknie kwitną-fioletowy z białym środkiem dla mnie najładniejszy .
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Właśnie....... dołączam do pytania. Ja mam kupiony niedawno i też ma ze 25cm, no może 30... tyle, że ja mam biały. Żałuję, że nie kupiłam też niebieskiego.Lineta pisze:Tajeczko, czy Twój rozwar jest rzeczywiście taki wysoki, czy to sprawka zdjęcia? Wygląda na ogromny, a mój ma może z 25 cm.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Linetko ten rozwar na zdjęciu jest faktycznie wysoki.
On jest wychodowany przeze mnie z siewu. Widać, jak góruje nad rozchodnikiem okazałym.
Tego niskiego także mam, kupionego w doniczce, ale jeszcze nie kwitnie.
Stasiu floksów mam kilka odmian, jeszcze pomarańczowo- czerwony nie zakwitł i biały.
Nie wiem dlaczego, ale ten biały, chociaż już kilkuletni i rozrośnięty nie miał ostatnio nawet pąków. Może zagłodzony, gdyż rośnie pod jesionem.
Marzą mi się jeszcze takie biało różowe floksy, tzw ,,wiatraczki,,. W środę był targ w pobliskim miasteczku i pan sprzedający roślinki obiecał mi przywieźć go w drugim tygodniu.
Agniesiu cieszę się, że mogę Ci się zrewanżować fioletowym floksem, oczywiście, że go otrzymasz.
Od Ciebie ten biały z różowym oczkiem zakwitł jako pierwszy z wszystkich floksów .
Lubię także duże skupiska kwiatów jednego gatunku w ogrodzie, tylko, że u mnie już także brakuje miejsca .
Wykopałam trzy ogromne jałowce płożące, ale pozostałych mi szkoda.
Olku dziękuję za odwiedziny.
Fioletowy floks z białym oczkiem jest bardzo ładny, taki ciekawy, tylko, żebym jeszcze umiała lepsze zdjęcie zrobić,
w realu jest jeszcze piękniejszy.
Beatko ten rozwar jest jakiś wcześniejszy, od pozostałych.
Posiany z nasion przeze mnie. Taki właśnie wysoki.
Było ich bardzo dużo, ale rosnące pod jałowcem płożącym musiałam wykopać, gdyż już ich nie było widać i wszystkie zginęły po przesadzeniu. Rozwary nie znoszą przesadzania.
Ja mam karłowe, kupione w doniczkach, niebieskie, różowe, białe pojedyncze i pełne, ale jeszcze nie kwitły w niedzielę. One są właśnie karłowe, niskie. Szkoda, że nie kupiłaś niebieskiego .
Kilka fotek na weekend.

róża Burgund

jeżówki z nachyłkiem

kupidynek ciągle kwitnie

złocień Wielki

krwawnik

rutewka dwuskrzydłowa

klematis Praecox

róża Watykan

róża Westerland

Westerland

Liatrie zakwitają
On jest wychodowany przeze mnie z siewu. Widać, jak góruje nad rozchodnikiem okazałym.
Tego niskiego także mam, kupionego w doniczce, ale jeszcze nie kwitnie.
Stasiu floksów mam kilka odmian, jeszcze pomarańczowo- czerwony nie zakwitł i biały.
Nie wiem dlaczego, ale ten biały, chociaż już kilkuletni i rozrośnięty nie miał ostatnio nawet pąków. Może zagłodzony, gdyż rośnie pod jesionem.
Marzą mi się jeszcze takie biało różowe floksy, tzw ,,wiatraczki,,. W środę był targ w pobliskim miasteczku i pan sprzedający roślinki obiecał mi przywieźć go w drugim tygodniu.
Agniesiu cieszę się, że mogę Ci się zrewanżować fioletowym floksem, oczywiście, że go otrzymasz.
Od Ciebie ten biały z różowym oczkiem zakwitł jako pierwszy z wszystkich floksów .
Lubię także duże skupiska kwiatów jednego gatunku w ogrodzie, tylko, że u mnie już także brakuje miejsca .
Wykopałam trzy ogromne jałowce płożące, ale pozostałych mi szkoda.
Olku dziękuję za odwiedziny.
Fioletowy floks z białym oczkiem jest bardzo ładny, taki ciekawy, tylko, żebym jeszcze umiała lepsze zdjęcie zrobić,
Beatko ten rozwar jest jakiś wcześniejszy, od pozostałych.
Posiany z nasion przeze mnie. Taki właśnie wysoki.
Było ich bardzo dużo, ale rosnące pod jałowcem płożącym musiałam wykopać, gdyż już ich nie było widać i wszystkie zginęły po przesadzeniu. Rozwary nie znoszą przesadzania.
Ja mam karłowe, kupione w doniczkach, niebieskie, różowe, białe pojedyncze i pełne, ale jeszcze nie kwitły w niedzielę. One są właśnie karłowe, niskie. Szkoda, że nie kupiłaś niebieskiego .
Kilka fotek na weekend.

róża Burgund

jeżówki z nachyłkiem

kupidynek ciągle kwitnie

złocień Wielki

krwawnik

rutewka dwuskrzydłowa

klematis Praecox

róża Watykan

róża Westerland

Westerland

Liatrie zakwitają
- doroteczkaa
- 100p

- Od: 11 lip 2013, o 16:12
Cudenka w Twym ogrodzie widze:)
Motylek piekny na ostatnim foto.
Gdzies wyzej pisalas ze kupujesz tylko pojedyncze egzemplarze roslin, ja wlasnie robie tak samo, wtedy wiem do czego mam reke i co dobrze rosne na mym poletku..jak na razie nic nie wiem, bo od tego roku dopiero sie wszystkim zajelam
Motylek piekny na ostatnim foto.
Gdzies wyzej pisalas ze kupujesz tylko pojedyncze egzemplarze roslin, ja wlasnie robie tak samo, wtedy wiem do czego mam reke i co dobrze rosne na mym poletku..jak na razie nic nie wiem, bo od tego roku dopiero sie wszystkim zajelam
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Witaj Tajeczko
Zdjęcia kwiatuchów jak zwykle śliczne, ale floksów to już Ci się troszkę nazbierało, ten fioletowy jest śliczny, ja mam dwa różowe i taki jasnoróżowy z ciemnym oczkiem, wiosną kupiłam dwa kłącza w woreczkach ale z jednego nic nie wyrosło a drugi miał być All in one a zakwitł inaczej taki blado różowy z ciemnym oczkiem jak już mam
Juz więcej nie kupię takich w woreczkach.
Zdjęcia kwiatuchów jak zwykle śliczne, ale floksów to już Ci się troszkę nazbierało, ten fioletowy jest śliczny, ja mam dwa różowe i taki jasnoróżowy z ciemnym oczkiem, wiosną kupiłam dwa kłącza w woreczkach ale z jednego nic nie wyrosło a drugi miał być All in one a zakwitł inaczej taki blado różowy z ciemnym oczkiem jak już mam
Cudowne Twoje róże, co za kolory! Ale i inne kwiaty kwitną pięknie. Ten kupidynek na przykład, taka wielka kępa niebieskich kwiatków wygląda obłędnie. 
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Piękne floksy i nabywasz coraz to nowe odmiany. Mam od Eli/ElleBelle i Bogusi/bwoj54, a teraz dostałam też od Ewy/ewa mewa. Kolekcja mi się powiększa
i dziękuję wszystkim ofiarodawcom, rok temu nie miałam żadnego. Właśnie wczoraj je pieliłam i powoli zakwitają pojedyńczymi kwiatami. Gdybyś te fioletowe i fioletowo-białe odmładzała, to chętnie sadzonki przyjmę 
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Tereniu,czy ta mięta jest do picia? Ja w ubiegłym roku kupowałam u nas na agrze rozwar pełny,mozliwe,zeby w tym roku po przesadzeniu zrobił sie pojedyńczy?
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Witam weekendowo Tereniu
Bardzo ładna fotka z liatrią
.Ja w tym sezonie nie mam ani jednej choć od lat miałam fioletowe od 2 lat chyba - białe...po zimie zniknęły wszystkie i to w różnych miejscach ogrodu...
ale w B. są dostępne więc muszę tylko pamiętać,żeby kupić...
Bardzo ładna fotka z liatrią
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wyjść się nie chce z tak pięknego i kolorowego ogrodu bogatego w wiele gatunków cudownych roślin-pozdrówka