choroby grzybowe żywotników

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
funiasty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

choroby grzybowe żywotników

Post »

Od kilku lat walczę z chorobą grzybową moich tuj. W roku ubiegłym opryskiwałem je profilaktycznie w maju, lipcu i sierpniu, i kiedy się cieszyłem, że tak pięknie rosną we wrześniu zaatakował grzyb z takim nasileniem jak nigdy dotąd. Wyczyściłem krzewy ze wszystkich uschniętych gałązek, dmucham i chucham i na razie rozwijają się ładnie. Boję się, że przy takiej pogodzie jak obecnie choroby grzybowe będż nękać jeszcze bardziej. Czy należy już stosować jakieś opryski czy jeszcze poczekać. Pozdrawiam wszystkich.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: choroby grzybowe żywotników

Post »

Czy jesteś pewien , że to choroba grzybowa? We wrześniu np. żywotniki zaczynają brązowieć od środka i jest to zjawisko naturalne.
s6715
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2013, o 08:33

Post »

Chciałbym się podłączyć pod temat. W zeszłym roku w maju kupiłem tuje do ogrodu.

Pod drzewkami ułożyłem podlewanie kropelkowe. Tuje bez problemu przetrwały zimę. Wiosną podsypałem lekko nawozem. Regularnie są podlewane kropelkowo. Od miesiąca zauważyłem ciemne fioletowo-brązowe przebarwienia od dołu. Czy to jest grzyb czy szara pleśń? Jestem amatorem w tej dziedzinie, więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuję za porady.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
krzewywpaski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2013, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Takie objawy powoduje obsikiwanie przez psy lub ich opiekunów.
s6715
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie mam zwierzaków. Jakieś inne, trafniejsze sugestie?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wyglądają raczej na uszkodzenia przez pieska, ale może być też co innego. Podlewanie kropelkowe nie na każdej glebie przynosi korzyści.Dobre jest na lekkiej, przepuszczalnej, ale jak masz cięższą, bardziej wilgotną glinę to może powodować coś w rodzaju zalewania i podtapiania korzeni.Wtedy może zamierać część korzeni i niektóre gałązki, za które te korzenie są 'odpowiedzialne'.Jeżeli jeszcze ściółka i mata pod nią utrudnia cyrkulację powietrza, to mogą być takie objawy.Pod ściółką z kory nie jesteś w stanie ocenić czy trzeba podlewać czy nie.Może nie podlewaj tak regularnie.
No, ale ja sobie piszę, ale nie wiem jakie tam są warunki glebowe.
s6715
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję Ci za podpowiedź. Tak jak pisałem, zwierząt nie mam. Nie ma też opcji żeby obce dostało się na ogród. Nie mam też maty, tylko korę. Podlewanie kropelkowe uruchamiałem szczególnie w upalne dni pod wieczór, a problem pojawił się około miesiąc temu. No nic, zrobiłem oprysk Topsinem, podlałem Previcurem, uszkodzone gałązki przyciąłem. Będę obserwował dalej co się będzie działo.
krzewywpaski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2013, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Napisałem też "ich opiekunów" mając na myśli ludzi dorosłych i dzieci. Podobne objawy powodują też grzyby sadzakowe rozwijające się na spadzi, ale je można zmyć i po tym odróżniamy te objawy. Kotek też może obsikiwać.
Pozdrawiam
s6715
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No właśnie, jest jakiś sposób na koty, które być może z sąsiednich ogrodów chodzą i sikają na drzewka? Jakiś odstraszacz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”