Zielone pokoje - królestwo Ibrakadabry, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone pokoje - królestwo Ibrakadabry, cz. 3

Post »

Michałku, wpadły Ci w oko moje ulubione "lisie ogonki", czy też "kacze dzioby" ;:306.
Tamtej okropnej zimy wymarzły mi do cna, ale z pomocą forumowych przyjaciół, jak widzisz mam je z powrotem. I wyjątkowo piękne. Ponieważ sama je dostałam - podzielę się z Tobą.
Oto tojeść orszelinowata :heja.

Obrazek

PS. A po Twoim ogrodzie się oczywiście rozejrzę.
;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ! :wit
Pozwólcie, że dołączę do dyskusji na temat lilii.
Jagi, mam nadzieję, że się nie pogniewasz, ale tymi liliami które pokazałaś można by straszyć dzieci: "Jak będziecie niegrzeczne to przyjdzie taka wielka żarłoczna roślina i was zje"
sweety pisze:A są jakieś wątpliwości czy trzeba i warto mieć lilie w ogrodzie ;:oj
Na pytanie Sweety moja odpowiedź jest taka:
Jak się ma niegrzeczne dzieci w pobliżu, to trzeba i warto.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jagódko - festyny mi się podobają - ale nie takich mało przyjaznych, które nic nie wnoszą i nie promują (a kiedyś miałam okazje na takim być). Na szczęście u nas na Kaszubach w większości promuje się tradycje i to aby pokazać co mamy przy okazji czyli chlebusie, wzory kaszubskie, jakieś przedmioty rodzime, rodzinne tradycje pieśni.

Kiedyś byłam na festynie dni....nie powiem jakich, ale organizatorzy postarali się o melodyjkę z kasety i pluszowe foki na sprzedaż, były i loterie i zabawy ale to wszystko było nastawione dla mega zarobku i nic nie wnosiło :?

Lilie piękne - u mnie jedna po zimie nie wyszła - podobno była biała z fioletowym cieniem w środku - u Ciebie soczyście i romantycznie z tymi liliami.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Piękny spektakl liliowy ;:138 , u mnie może jutro mala sesja, ale u mnie pospolite azjatki, bo tych wytwornych bałam się sadzić w obawie przed zmarznięciem
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

JAGÓDKO :wit
Pokaz liliowy piękny i ladnie pokazany ;:333
Miałem ochotę wstawić moją dzisiejszą pięknotę,nomen-omen PRETTY WOMAN :!:
Wieczorem będzie u mnie ...
Mała korekta do lilii Tryumphator ; jest to lilia z grupy LO /l.longiflorum x l.orientalna /
a nie trąbkowa...
Grup lilii jest tyle,że też się czasem gubię :evil:
Pozdrowienia,
Sławek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Jaga pokaz liliowy wspaniały i te wysokie lilie prawie jak drzewa są niesamowite ;:215
Mam kilka takich samych i też się cieszę z ich widoku a szczególnie z zapachu :heja
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez lilii i wcale nie muszą być takie wielgaśne i 'groźne', są też niskie i bardzo przyjazne, jest ich tak dużo że można wybierać do koloru, wysokości i kształtu kwiatków. ;:173

Sławku też gdzieś spotkałam się z tym że Thriumphator jest z grupy LO , czasami jest wymieniany jako OT ale o trąbkowych nie czytałam. Pretty Woman jest śliczna, moja już przekwitła. :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, kaszubski piknik, którego byłam świadkiem, niczego nie promował, ani niczego nie wnosił. Zorganizowany został przez Koło Gospodyń Wiejskich z okazji otwarcia wiejskiego centrum spotkań. Chodziło o to, żeby miejscowi pojedli, popili, potańczyli i może zintegrowali się bardziej kulturalnie niż zwykle pod sklepem. I to się pewnie udało. A dla nas, miastowych, było to bardzo zabawne, szczególnie repertuar.
A to jest miejsce akcji:

Obrazek

Sosenko, możesz sadzić też inne lilie, najwyżej na zimę trzeba je okryć lub wykopać.

Lisico, haha, hehe, hihi. Pokaż mi choć jedno niegrzeczne dziecko, które się kwiatka przestraszy ;:306. Moje Rusałki się nie boją ;:224.

Sławku, dzięki za sprostowanie, choć wielu sprzedawców internetowych oferuje Triumphatora jako lilię trąbkową. Bo też trąby ma pokaźne :shock:. Sam widzisz, lilie nie tylko zjadają niegrzeczne dzieci, ale tez powodują zamęt w głowach ogrodników ;:306.
Pretty Woman obejrzę z przyjemnością.
A swoją drogą, kiedy teraz przeglądam katalog lilii, dziwię się sobie, że akurat te odmiany wybrałam. Teraz widzę ciekawsze... ;:209.

Hej, Edulkotku, lilie dziękują ;:180.
Widzi mi się, że jeśli ktoś lilii nie lubi, to wysokość rośliny nie ma znaczenia :uszy.
Ja tam lubię.

A teraz pytanie. Czy u Was na liliach występuje takie zjawisko :?: U mnie tak, na kilku odmianach. Nie ukrywam, że bardzo mnie to denerwuje.

Obrazek

Obrazek

Czas na inne ogrody, na razie - Jagoda
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jagodo! ale się zrobiło liliowo i widzę, że wśród lilii nie ma kotów ( ;:185 )
4. Lilia kremowa od pewnego prawnika, pięknie cynamonowo pachnie.
lilia czy prawnik?
a afrykańska królowa u mnie też gości! masz dużo pięknych lilii, ale ja chyba wolę liliowce i w tym kierunku będę zmierzać :lol:
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Moje lilie też się czasem tak rozdziawiają. Bardzo lubię spać przy księżycu, niech sobie świeci do upojenia
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

JagiS pisze:Linkwood, miała być malinowa, a jest......
Ale jest malinowa przecież :)
Piękne lilie na które nie mam już miejsca, tym bardziej że one potrzebują trochę powierzchni.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Księżyc w pełni źle na mnie działa :evil:
Dobra strona tego taka, że nocką uporam się z zaległą lekturą :wink:
Moje dziecki wyrosły, więc spokojnie mogę nabywać kolejne lilie. Szczególnie te w różach i bieli.
Szkoda, że u mnie niet cynamonowego prawnika ;:185
Nocką powinno popadać na ten wyschnięty na wiór ;:108. Tak prognozują.
Pozdrawiam z nadzieją ;:196
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Jagii, fajnie spędziłaś weekend, a z Ibrakadabrą nie ma szans ani na chwilę nudy. Ja również spędziłam rodzinnie (grill u nas i impreza urodzinowa u szwagierki). Niedzielny upał na zewnątrz zachęcił mnie do znalezienia sobie zajęcia w domu i wzięłam się za czyszczenie akwarium, rybki na drzewa nie uciekają, więc obyło się bez stresu ;:306
Mój chwaścior to chyba nie jest bluszczyk kurdybanek, ma inne liście, mniejsze i podłużne. Trawnika mam około 35 m2, dokładnie trudno policzyć, bo to małe skrawki rozrzucone po trzech stronach domu z zakolami i skosami. Kupiłam unicestwiacz chwastów, naiwnie myśląc że wystarczy posypać i chwasty znikną w cudowny sposób, okazuje się jednak, że trzeba je usunąć mechanicznie. No nic, w przyszłym sezonie podosiewam trawę w mejscach gdzie powstały gołe placki i postaram się dopieścić trawnik.
Piękne masz lilie! Moja nn wygląda jak twoja Big Brother, tylko zastanawia mnie, że do wielkości kapelusza sporo jej brakuje. Ale skoro ogródek mam mini, to może lilie też :;230
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Bardzo przyjazne miejsce akcji - a najważniejsze aby brać się połączyła i był dobry nastrój i klimat.
Fajne takie miejsce ;:oj ;:oj :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ten chmurny i, niestety, bezdeszczowy dzionek :!:
Spożycie kawy drastycznie dziś wzrośnie ;:40.
Wczoraj wieczorem skosił mnie jakiś spadek ciśnienia, odpowiadam zatem dzisiaj.

Marysiu , w tym zdaniu pachnie oczywiście podmiot ;:306.
Wolisz liliowce :?: To widać, masz ich już imponującą kolekcję. Ja się na swoje obrażam. Liście im podsychają, więdnące kwiaty denerwują, kto wie, czy nie będę ich rozdawać. Lilie lepsze, kompletnie bezproblemowe, no i ten zapach... ;:224.

EwoM, witaj, te rozdziawione lilie mam pierwszy raz, ale widzę, że to się może powtarzać ;:218.
Dobrze, że się pojawiłaś i przypomniałaś mi swoje motto, które powinnam sobie powiększyć i powiesić na ścianie ;:306.

Januszu, ta lilia nie jest malinowa ;:185. Tej barwy nabiera przekwitając. We wczesnej fazie ma kolor starej wołowiny ;:218.
Lilie zajmują miejsce, ale w powietrzu. Poza tym nadają się do donic. Może zrób mały eksperyment...

Justynko ;:196, dobrze, że czytasz, a nie lunatykujesz ;:218.
Sądzisz, że dużych dzieci lilie nie zjedzą :?:
Mnie mityczny prawnik przytrafił się tylko raz ;:222.
Nie pada, psia kość, nie pada. Wychodzi na to, że nie nadzieja, a beznadzieja... ;:145.

Megi ;:196, mechanicznie chwasty usunąć można taniej, bez zakupu środka, który nie działa ;:306. Dobrze, że masz tej trawki niewiele... Metoda z dosiewką - dobra. Ja czasem stosuję śwodki chemiczne w płynie - chwasty giną same.
A liliowy kapelusik (nie kapelusz) lepszy do Twojej "bombonierki". O dziwo, u Basi lilie nie rosną takie duże i wysokie, jak u mnie, choć zazwyczaj jest odwrotnie ;:218.

Agnieszko , wieś zyskała piękne miejsce spotkań, a po zabawie ten teren został elegancko posprzątany.

Pani P. założyła poważne prace porządkowe, muszę i ja zmobilizować się do czynu, żeby się negatywnie nie wyróżnić.

Na razie pozdrawiam, życząc miłego dnia - Jagoda
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Oddaje swój głos na lilie ;:333 - dają takie konkretne, wyraziste plamy w ogrodzie. Uwielbiam je w swoim ogrodzie, Twoja kolekcja piękna. ;:138
Nie dziwię się Twojej znajomej, która nie lubiła liliowych bukietów od studentów. Zapach i wielkość tych kwiatów dużo lepiej pasuje do ogrodów, niż małych pokoików. W ogrodzie ten zapach nie jest duszący, a zresztą nie wszystkie lilie pachną.
Jeśli chodzi o straszenie niegrzecznych dzieci liliami, Lisico musisz wymyślić inny sposób, bo Twój na pewno nie działa ;:222 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”