W moim ogródku cz.2 - IWONA1311
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311
Iwonko lilie przepiękne, te nad tawułką to Triumphator
Tawułka też cudna..... moje już przekwitły, jeszcze tylko jedna, najpóźniejsza czeka w pąkach ..... no i szczawiki.... cudeńka, kompletnie nie znam tych kwiatuszków, nigdy ich nie miałam.....
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Dziękuję za odwiedziny i pochwały moich kwiatków.
Beatko ta tawułka to taka miniaturka, niestety prawie wcale nie przyrasta. Rabaty które są u mnie wysypane kamykami rzeczywiście są wyłożone matą inaczej przy takich ulewach jak teraz byłyby już wymieszane z błotem. Beatko my kupiliśmy w OBI taki płyn Kretox bariera, opryskaliśmy tym działkę i przez dwa miesiące był spokój, dopiero teraz kret się zaczyna gdzieniegdzie kopać, więc jutro trzeba będzie powtórzyć oprysk. Delo.. mogą jeszcze chwilę poczekać, szczególnie te sadzonki ode mnie.
Agnieszko dziękuję za nazwę lili, juz zmieniłam. U mnie też te większe tawułki już przekwitły, teraz zakwitła Perkeo, jeszcze w kolejce czeka tylko astilbe chinensis(płożąca). Szczawika tego o bordowych liściach do tej pory hodowałam jako kwiatek domowy i szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie myślałam o wysadzeniu go do ogródka, ale jak byłam w tamtym roku we Włoszech to zobaczyłam w ogródkach te zielone z różowymi kwiatkami, przywiozłam sobie kilka bulwek, przez zimę były w domu. Na wiosne dokupiłam jeszcze w biedronce szczawik Deppego i wszystkie trzy wysadziłam do ogródka i nie żałuję tutaj dużo ładniej rosną i kwitną, jedyny feler jest taki że trzeba wykopywać je na zimę.
Dziś ciągle pada co na chwilę przestanie to znów ulewa, w warzywniaku i ziemniakach stoi woda na ogródku też już bardzo mokro.
Ale dosyć tego smęcenia, dziś zostawiam Am kilka zdjęć niektórych moich traw
molinia

Red Baron

turzyca palmowa

ostnica z własnego siewu

a to miała być Pennisetum Purpule Majesty ale jakaś taka zielona

a te dwie to nn

- Rewi
- 1000p

- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Red baron
Masz ją pierwszy rok? Jak zimuje?
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko, sporo masz już trawek ! Twoja galtonia śliczna i lilie też ładnie kwitną
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- patkaza

- Od: 22 cze 2010, o 23:13
http://iv.pl/images/01839200648861549220.jpg ....bombowa tawułka
potrafisz wyszukiwać rarytasy
http://iv.pl/images/00320219883216245742.jpg ja mam fiolecik-możemy mieniać jak się rozrosną
http://www.iv.pl/images/45625150501430975793.jpg..ta jest przepiękna
http://www.iv.pl/images/12514716536463741288.jpg a tu ślicznie kwitnie
..jak moje trawki się rozrosną to też będę cię męczyła
...u ciebie też Red Baron tak wolno przyrasta?
http://iv.pl/images/00320219883216245742.jpg ja mam fiolecik-możemy mieniać jak się rozrosną
http://www.iv.pl/images/45625150501430975793.jpg..ta jest przepiękna
http://www.iv.pl/images/12514716536463741288.jpg a tu ślicznie kwitnie
...u ciebie też Red Baron tak wolno przyrasta?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Iwonko witaj .
Ta ostatnia trawka, to z pewnością jakaś turzyca .
Powiedz proszę co to za bylina biało kwitnąca?
Ta ostatnia trawka, to z pewnością jakaś turzyca .
Powiedz proszę co to za bylina biało kwitnąca?
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Bardzo ciekawe rśliny - turzyca z ostatniego zdjęcia i tawułka 'Perkeo'.
Ja za gęsto w tamtym roku posadziłem trawy i teraz mam busz
'Red Barona' w ogóle nie widać w tym moim gąszczu trawiastym.
Ja za gęsto w tamtym roku posadziłem trawy i teraz mam busz
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Iwonko zakwitła mi żółta lilia wstawiłam jej zdjęcie u siebie w wątku , zobacz czy to o taka Ci chodziło.
- IWONA1311

Ewo Red Barona kupiłam dopiero w tym roku i niedawno wysadziłam z doniczki więc na razie nic nie mogę o niej napisać.
Marysiu w tym roku bardzo wzięło mnie na trawki i co rusz coś dokupuję, np we wtorek znów kupiłam kolejną Carex snowline

Aga tą twułkę kupiłam w tamtym roku w "szkółce u Zygmunta" a zobaczyłam ją u Przemek1136 i bardzo mi się spodobała więc musiała być i u mnie ale jest malutka i praktycznie wcale nie przyrasta.
Ten jasny floksik muszę jesienią przesadzić, bo w tamtym roku wiosną się nie pokazał więc na jego miejsce posadziłam innego i teraz rosną dwa razem, więc odkopię i dla Ciebie.
Ta trawka z białymi paseczkami to molinia dostałam ją w tamtym roku od Tajeczki, i mi też bardzo się podoba choć moja nie rośnie tak ładnie jak u niej. A ta kwitnąca to ta sama którą masz jako małą sadzoneczkę w której doniczce z kwiatkiem nie kazałam Ci jej wyrzucać.
Mój Red Baron dopiero niedawno posadzony więc na razie nie widać żeby w ogóle rósł, dobrze że żyje.
Tajeczko nie mam pojęcia co to za trawka muszę dac ją do identyfikacji, a jeśli chodzi Ci o tą roślinkę biało kwitnącą przy skalniaczku to jest to Anafalis perłowy, bardzo się rozrasta ale ślicznie wygląda mogę Ci kawałek odkopać.
Jacku tę turzycę będziesz miał. U mnie trawy rosną w różnych miejscach ale pomalutku klaruje mi się osobna trawiasta rabata która powstanie w przyszłym roku, bo w tym już nie dam rady nic nowego zrobić. Mojego red barona też nie widać bo zarasta go koperek
Jolu dzięki za info właśnie o taką mi chodzi.
Nie miałam za bardzo czasu na pisanie na forum, zaglądałam jedynie do Waszych ogródków,ale już pomalutku wszystko wraca do normy więc będę na bieżąco.
W niedzielę odwiedziła mnie Beatka - Jagusia i wyobraźcie sobie że u nas calutką prawie niedzielę padał deszcz a jak przyjechała to przestało padać a jak pojechała to znów padało. Spędziłam więc bardzo miło niedzielne popołudnie i mój ogródek wzbogacił się o kolejne cudne roślinki m.in o piwonię koperkowa i jagodowca
We wtorek byłam w Obi i znów do mojego ogródka trafiły nowe roślinki, wspomniana i pokazana wyżej Carex snowline, yukka Golden Sword

Przy okazji reszt moich juk
ta to najprawdopodobniej Yukka Elata

te dwie to nn

do kolekcji przybyła też nowa paprotka niestety nie miała nazwy po wstępnych poszukiwaniach przypuszczam że jest to Dryopteris filix-mas Linearis Polydactyla

a tak teraz wygląda mój zakątek paprociowy

Marysiu w tym roku bardzo wzięło mnie na trawki i co rusz coś dokupuję, np we wtorek znów kupiłam kolejną Carex snowline

Aga tą twułkę kupiłam w tamtym roku w "szkółce u Zygmunta" a zobaczyłam ją u Przemek1136 i bardzo mi się spodobała więc musiała być i u mnie ale jest malutka i praktycznie wcale nie przyrasta.
Ten jasny floksik muszę jesienią przesadzić, bo w tamtym roku wiosną się nie pokazał więc na jego miejsce posadziłam innego i teraz rosną dwa razem, więc odkopię i dla Ciebie.
Ta trawka z białymi paseczkami to molinia dostałam ją w tamtym roku od Tajeczki, i mi też bardzo się podoba choć moja nie rośnie tak ładnie jak u niej. A ta kwitnąca to ta sama którą masz jako małą sadzoneczkę w której doniczce z kwiatkiem nie kazałam Ci jej wyrzucać.
Mój Red Baron dopiero niedawno posadzony więc na razie nie widać żeby w ogóle rósł, dobrze że żyje.
Tajeczko nie mam pojęcia co to za trawka muszę dac ją do identyfikacji, a jeśli chodzi Ci o tą roślinkę biało kwitnącą przy skalniaczku to jest to Anafalis perłowy, bardzo się rozrasta ale ślicznie wygląda mogę Ci kawałek odkopać.
Jacku tę turzycę będziesz miał. U mnie trawy rosną w różnych miejscach ale pomalutku klaruje mi się osobna trawiasta rabata która powstanie w przyszłym roku, bo w tym już nie dam rady nic nowego zrobić. Mojego red barona też nie widać bo zarasta go koperek
Jolu dzięki za info właśnie o taką mi chodzi.
Nie miałam za bardzo czasu na pisanie na forum, zaglądałam jedynie do Waszych ogródków,ale już pomalutku wszystko wraca do normy więc będę na bieżąco.
W niedzielę odwiedziła mnie Beatka - Jagusia i wyobraźcie sobie że u nas calutką prawie niedzielę padał deszcz a jak przyjechała to przestało padać a jak pojechała to znów padało. Spędziłam więc bardzo miło niedzielne popołudnie i mój ogródek wzbogacił się o kolejne cudne roślinki m.in o piwonię koperkowa i jagodowca
We wtorek byłam w Obi i znów do mojego ogródka trafiły nowe roślinki, wspomniana i pokazana wyżej Carex snowline, yukka Golden Sword

Przy okazji reszt moich juk
ta to najprawdopodobniej Yukka Elata

te dwie to nn

do kolekcji przybyła też nowa paprotka niestety nie miała nazwy po wstępnych poszukiwaniach przypuszczam że jest to Dryopteris filix-mas Linearis Polydactyla

a tak teraz wygląda mój zakątek paprociowy

- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Iwonko bardzo lubię paprocie ! Są śliczne i pełne wdzięku
Musisz tylko zwrócić uwagę, bo część z nich woli glebę o odczynie zasadowym /choć rzadko/ np. języcznik
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Ostatnio zaczynam myśleć nad paprocią. Przede wszystkim nad skalnicą ;)
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Iwonko widzę, że kolekcjonujesz paprocie.
Szkoda, że Cię nie znałam wcześniej.
Kilka lat temu wyrzuciłam dwie ogromne narecznice z ogrodu.
Szkoda mi było na nie miejsca. Teraz mam tylko pióropusznika.
Szkoda, że Cię nie znałam wcześniej.
Kilka lat temu wyrzuciłam dwie ogromne narecznice z ogrodu.
Szkoda mi było na nie miejsca. Teraz mam tylko pióropusznika.
- Rewi
- 1000p

- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Ciekawy zakątek paprociowy, u mnie tylko pióropusznik dominuje i ma wysokość ponad 1,50m 
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- IWONA1311

Marysiu mi też się bardzo paprocie podobają i ubolewam nad tym że nie mam takiego miejsca w ogrodzie gdzie mogłyby rosnąć w większej ilości, a także te większe bo te które mam to wszystko maluszki, ale może kiedyś...Jak kupowałam pierwsze to nie doczytałam gdzie która lubi rosnąć dlatego języcznik na razie rośnie razem z innymi ale jakoś sobie radzi w kwaśnawej glebie, muszę mu podsypać choć troszkę jajkowych skorupek.
Przemku paprocie są piękne i tyle jest odmian że naprawdę jest w czym wybierać, warto je mieć w ogrodzie, ja żałuję że nie mam dla nich miejsca. Zastanawiasz się nad skalnicą...? czy nad narecznicą? bo skalinca to raczej bylinka na skalniaki...?
Tajeczko paprocie strasznie mi się podobają, a ja na razie nie mam miejsca na duże okazy, cały czas myślę gdzie mogłabym je posadzić ale większego cienia u mnie na razie brak, więc muszą mi wystarczyć te maluszki które mam.
Ewo zakątek paprociowy malutki, ale mam nadzieję że kiedyś uda mi się stworzyć więcej miejsca dla paproci. Pióropusznik mam i ja ale na razie jest malutki, ma tak ze 30-40 cm.
Kolejne lilie
nn

ta kupiona jako Lilium orientale Double BLUSHING GIRL

a ta była w jednym opakowaniu z lilią Tiumphator...?

takie tam

Przemku paprocie są piękne i tyle jest odmian że naprawdę jest w czym wybierać, warto je mieć w ogrodzie, ja żałuję że nie mam dla nich miejsca. Zastanawiasz się nad skalnicą...? czy nad narecznicą? bo skalinca to raczej bylinka na skalniaki...?
Tajeczko paprocie strasznie mi się podobają, a ja na razie nie mam miejsca na duże okazy, cały czas myślę gdzie mogłabym je posadzić ale większego cienia u mnie na razie brak, więc muszą mi wystarczyć te maluszki które mam.
Ewo zakątek paprociowy malutki, ale mam nadzieję że kiedyś uda mi się stworzyć więcej miejsca dla paproci. Pióropusznik mam i ja ale na razie jest malutki, ma tak ze 30-40 cm.
Kolejne lilie
nn

ta kupiona jako Lilium orientale Double BLUSHING GIRL

a ta była w jednym opakowaniu z lilią Tiumphator...?

takie tam

- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Double BLUSHING GIRL przepiękna
Moje lilie sadzone jesienią chyba coś pożarło, bo część nie wyszło, a część jakaś taka ... kaleka
Ale to takie piękne rośliny, że na pewno je jeszcze dosadzę.