W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Post »

Iwonko lilie przepiękne, te nad tawułką to Triumphator :D Tawułka też cudna..... moje już przekwitły, jeszcze tylko jedna, najpóźniejsza czeka w pąkach ..... no i szczawiki.... cudeńka, kompletnie nie znam tych kwiatuszków, nigdy ich nie miałam.....
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Aniu
Dziękuję za odwiedziny i pochwały moich kwiatków.
Beatko ta tawułka to taka miniaturka, niestety prawie wcale nie przyrasta. Rabaty które są u mnie wysypane kamykami rzeczywiście są wyłożone matą inaczej przy takich ulewach jak teraz byłyby już wymieszane z błotem. Beatko my kupiliśmy w OBI taki płyn Kretox bariera, opryskaliśmy tym działkę i przez dwa miesiące był spokój, dopiero teraz kret się zaczyna gdzieniegdzie kopać, więc jutro trzeba będzie powtórzyć oprysk. Delo.. mogą jeszcze chwilę poczekać, szczególnie te sadzonki ode mnie.
Agnieszko dziękuję za nazwę lili, juz zmieniłam. U mnie też te większe tawułki już przekwitły, teraz zakwitła Perkeo, jeszcze w kolejce czeka tylko astilbe chinensis(płożąca). Szczawika tego o bordowych liściach do tej pory hodowałam jako kwiatek domowy i szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie myślałam o wysadzeniu go do ogródka, ale jak byłam w tamtym roku we Włoszech to zobaczyłam w ogródkach te zielone z różowymi kwiatkami, przywiozłam sobie kilka bulwek, przez zimę były w domu. Na wiosne dokupiłam jeszcze w biedronce szczawik Deppego i wszystkie trzy wysadziłam do ogródka i nie żałuję tutaj dużo ładniej rosną i kwitną, jedyny feler jest taki że trzeba wykopywać je na zimę.
Dziś ciągle pada co na chwilę przestanie to znów ulewa, w warzywniaku i ziemniakach stoi woda na ogródku też już bardzo mokro.
Ale dosyć tego smęcenia, dziś zostawiam Am kilka zdjęć niektórych moich traw
molinia
Obrazek
Obrazek
Red Baron
Obrazek
turzyca palmowa
Obrazek
Obrazek
ostnica z własnego siewu
Obrazek
a to miała być Pennisetum Purpule Majesty ale jakaś taka zielona
Obrazek
a te dwie to nn
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Red baron ;:215 ;:167 Masz ją pierwszy rok? Jak zimuje?
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Iwonko, sporo masz już trawek ! Twoja galtonia śliczna i lilie też ładnie kwitną :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

http://iv.pl/images/01839200648861549220.jpg ....bombowa tawułka ;:oj ;:138 ;:138 potrafisz wyszukiwać rarytasy ;:215
http://iv.pl/images/00320219883216245742.jpg ja mam fiolecik-możemy mieniać jak się rozrosną :heja
http://www.iv.pl/images/45625150501430975793.jpg..ta jest przepiękna ;:303
http://www.iv.pl/images/12514716536463741288.jpg a tu ślicznie kwitnie :tan ..jak moje trawki się rozrosną to też będę cię męczyła :wink:
...u ciebie też Red Baron tak wolno przyrasta? ;:218
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Iwonko witaj . :wit
Ta ostatnia trawka, to z pewnością jakaś turzyca .
Powiedz proszę co to za bylina biało kwitnąca? :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo ciekawe rśliny - turzyca z ostatniego zdjęcia i tawułka 'Perkeo'.
Ja za gęsto w tamtym roku posadziłem trawy i teraz mam busz :roll: 'Red Barona' w ogóle nie widać w tym moim gąszczu trawiastym.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Iwonko zakwitła mi żółta lilia wstawiłam jej zdjęcie u siebie w wątku , zobacz czy to o taka Ci chodziło.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo Red Barona kupiłam dopiero w tym roku i niedawno wysadziłam z doniczki więc na razie nic nie mogę o niej napisać.
Marysiu w tym roku bardzo wzięło mnie na trawki i co rusz coś dokupuję, np we wtorek znów kupiłam kolejną Carex snowline
Obrazek
Aga tą twułkę kupiłam w tamtym roku w "szkółce u Zygmunta" a zobaczyłam ją u Przemek1136 i bardzo mi się spodobała więc musiała być i u mnie ale jest malutka i praktycznie wcale nie przyrasta.
Ten jasny floksik muszę jesienią przesadzić, bo w tamtym roku wiosną się nie pokazał więc na jego miejsce posadziłam innego i teraz rosną dwa razem, więc odkopię i dla Ciebie.
Ta trawka z białymi paseczkami to molinia dostałam ją w tamtym roku od Tajeczki, i mi też bardzo się podoba choć moja nie rośnie tak ładnie jak u niej. A ta kwitnąca to ta sama którą masz jako małą sadzoneczkę w której doniczce z kwiatkiem nie kazałam Ci jej wyrzucać.
Mój Red Baron dopiero niedawno posadzony więc na razie nie widać żeby w ogóle rósł, dobrze że żyje.
Tajeczko nie mam pojęcia co to za trawka muszę dac ją do identyfikacji, a jeśli chodzi Ci o tą roślinkę biało kwitnącą przy skalniaczku to jest to Anafalis perłowy, bardzo się rozrasta ale ślicznie wygląda mogę Ci kawałek odkopać.
Jacku tę turzycę będziesz miał. U mnie trawy rosną w różnych miejscach ale pomalutku klaruje mi się osobna trawiasta rabata która powstanie w przyszłym roku, bo w tym już nie dam rady nic nowego zrobić. Mojego red barona też nie widać bo zarasta go koperek :;230
Jolu dzięki za info właśnie o taką mi chodzi. ;:196

Nie miałam za bardzo czasu na pisanie na forum, zaglądałam jedynie do Waszych ogródków,ale już pomalutku wszystko wraca do normy więc będę na bieżąco.
W niedzielę odwiedziła mnie Beatka - Jagusia i wyobraźcie sobie że u nas calutką prawie niedzielę padał deszcz a jak przyjechała to przestało padać a jak pojechała to znów padało. Spędziłam więc bardzo miło niedzielne popołudnie i mój ogródek wzbogacił się o kolejne cudne roślinki m.in o piwonię koperkowa i jagodowca :tan
We wtorek byłam w Obi i znów do mojego ogródka trafiły nowe roślinki, wspomniana i pokazana wyżej Carex snowline, yukka Golden Sword
Obrazek
Przy okazji reszt moich juk
ta to najprawdopodobniej Yukka Elata
Obrazek
te dwie to nn
Obrazek
Obrazek
do kolekcji przybyła też nowa paprotka niestety nie miała nazwy po wstępnych poszukiwaniach przypuszczam że jest to Dryopteris filix-mas Linearis Polydactyla
Obrazek
Obrazek
a tak teraz wygląda mój zakątek paprociowy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Iwonko bardzo lubię paprocie ! Są śliczne i pełne wdzięku :D
Musisz tylko zwrócić uwagę, bo część z nich woli glebę o odczynie zasadowym /choć rzadko/ np. języcznik :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Ostatnio zaczynam myśleć nad paprocią. Przede wszystkim nad skalnicą ;)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Iwonko widzę, że kolekcjonujesz paprocie.
Szkoda, że Cię nie znałam wcześniej.
Kilka lat temu wyrzuciłam dwie ogromne narecznice z ogrodu.
Szkoda mi było na nie miejsca. Teraz mam tylko pióropusznika. :)
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Ciekawy zakątek paprociowy, u mnie tylko pióropusznik dominuje i ma wysokość ponad 1,50m :D
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu mi też się bardzo paprocie podobają i ubolewam nad tym że nie mam takiego miejsca w ogrodzie gdzie mogłyby rosnąć w większej ilości, a także te większe bo te które mam to wszystko maluszki, ale może kiedyś...Jak kupowałam pierwsze to nie doczytałam gdzie która lubi rosnąć dlatego języcznik na razie rośnie razem z innymi ale jakoś sobie radzi w kwaśnawej glebie, muszę mu podsypać choć troszkę jajkowych skorupek.
Przemku paprocie są piękne i tyle jest odmian że naprawdę jest w czym wybierać, warto je mieć w ogrodzie, ja żałuję że nie mam dla nich miejsca. Zastanawiasz się nad skalnicą...? czy nad narecznicą? bo skalinca to raczej bylinka na skalniaki...?
Tajeczko paprocie strasznie mi się podobają, a ja na razie nie mam miejsca na duże okazy, cały czas myślę gdzie mogłabym je posadzić ale większego cienia u mnie na razie brak, więc muszą mi wystarczyć te maluszki które mam.
Ewo zakątek paprociowy malutki, ale mam nadzieję że kiedyś uda mi się stworzyć więcej miejsca dla paproci. Pióropusznik mam i ja ale na razie jest malutki, ma tak ze 30-40 cm.
Kolejne lilie
nn
Obrazek
ta kupiona jako Lilium orientale Double BLUSHING GIRL
Obrazek
Obrazek
a ta była w jednym opakowaniu z lilią Tiumphator...?
Obrazek
Obrazek
takie tam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Double BLUSHING GIRL przepiękna :D Moje lilie sadzone jesienią chyba coś pożarło, bo część nie wyszło, a część jakaś taka ... kaleka ;:oj Ale to takie piękne rośliny, że na pewno je jeszcze dosadzę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”