Modrzew podsypany zabójczą dawką nawozu przez sąsiada :/
Modrzew podsypany zabójczą dawką nawozu przez sąsiada :/
Dzień dobry,
sytuacja wygląda tak: modrzew na naszej działce został specjalnie podsypany pod korzenie nawozem potasowym, dodam, że ogromną ilością, przez wbijanie rur i podsypywanie. W momencie, w którym zauważone zostało schnięcie przyrostów ziemia z nawozem została cała wykopana, wymieniona na kompost i humus. Gleba po badaniu została sklasyfikowana jako skażona, gdyż zawierała ponad 600 - krotną dawkę potasu. Drzewo pomimo zabiegów nadal schnie, codziennie przez około godzinę jest podlewane powoli wodą ze studni. Moje pytanie brzmi, czy są szanse na uratowanie tego modrzewia, ukochanego przez nas zresztą, czy jeszcze coś możemy zrobić, żeby mu pomóc?? Dziękuję za pomoc z góry.
Natalia
sytuacja wygląda tak: modrzew na naszej działce został specjalnie podsypany pod korzenie nawozem potasowym, dodam, że ogromną ilością, przez wbijanie rur i podsypywanie. W momencie, w którym zauważone zostało schnięcie przyrostów ziemia z nawozem została cała wykopana, wymieniona na kompost i humus. Gleba po badaniu została sklasyfikowana jako skażona, gdyż zawierała ponad 600 - krotną dawkę potasu. Drzewo pomimo zabiegów nadal schnie, codziennie przez około godzinę jest podlewane powoli wodą ze studni. Moje pytanie brzmi, czy są szanse na uratowanie tego modrzewia, ukochanego przez nas zresztą, czy jeszcze coś możemy zrobić, żeby mu pomóc?? Dziękuję za pomoc z góry.
Natalia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Modrzew podsypany zabójczą dawką nawozu przez sąsiada :/
Nie wiem czy dobrze, byłoby zraszać prysznicem koronę drzewa, chociażby wcześnie rano i pod wieczór, żeby też pobierał wodę przez igliwie, bo korzenie pewnie są popalone, a trzeba trochę czasu, aby się odbudowały.
Ps. Najgorzej, gdy jest się w konflikcie z sąsiadem, bo nawet nie potrzeba użyć nawozu, aby zniszczyć drzewo. Modrzew ponad 10 lat jest chroniony i zniszczenie go grozi dość wysoką karą grzywny, jeśli jest winowajca, a gdy go nie ma, to odpowiada właściciel.
Ps. Najgorzej, gdy jest się w konflikcie z sąsiadem, bo nawet nie potrzeba użyć nawozu, aby zniszczyć drzewo. Modrzew ponad 10 lat jest chroniony i zniszczenie go grozi dość wysoką karą grzywny, jeśli jest winowajca, a gdy go nie ma, to odpowiada właściciel.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ale czy są jakieś szanse, żeby modrzew przeżył?ekopom pisze:Nie wiem, czy dobrze byłoby zraszać prysznicem koronę drzewa, chociażby wcześnie rano i pod wieczór, żeby też pobierał wodę przez igliwie, bo korzenie pewnie są popalone, a trzeba trochę czasu, aby się odbudowały.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kilka lat temu w lecie dostałem dosyć dużego cisa, też bałem się, że może się nie przyjąć, ale często go zraszałem, żeby igły nie opadły i obecnie już dobrze rośnie. Tak Ty też nie pozwól mu zgubić igieł, to może jakieś korzenie są żywe i będzie rósł.
pozdrawiam Ludwik