Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

to że masz zieleninkę to wiem i domyśliłam się że nie wklejałaś :-D myślałam może że masz jakieś poprzednie kwitnienia tych co teraz odpoczywają :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia mam wiele storczyków, które odpoczywają, ale ich zdjęcia z kwitnienia właśnie wrzuciłam w kolaż :) w kolażu mam wszystkie dotychczasowe kwitnienia a nie tylko obecne :lol: natomiast niektóre jeszcze w ogóle u mnie nie kwitły dlatego ich tam nie ma, ale jest to może raptem 3 storczyki - D. nobile, Phal. Golden beauty (bo mam 2) ;:224 , Cattleya i Liodoro :)

W kolażu są 23 storczyki, które kwitły u mnie, bądź przyszły do mnie kwitnące, a oprócz tego mam 4 których kwiatów w ogóle nie miałam plus 9 maluchów czyli 36 wszystkiego :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

aaaa takie buty :-D widzisz ja sobie Twoją kolekcję wyobrażałam prawie taką jak Actusową stąd to pytanie :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiaaa pisze:aaaa takie buty :-D widzisz ja sobie Twoją kolekcję wyobrażałam prawie taką jak Actusową stąd to pytanie :-D
buahahaha... ja jestem w szarym ogonie za Actus ;:306 Kochana.. 130 storczyków i to w większości botaników to zdecydowanie nie na studencką kieszeń ;:306

Pozdrawiam Ania!
Darka89

Post »

Witaj Aniu!
Mam nadzieję, że i ja tu mogę zostać ;:168
Cudeńka posiadasz! :tan
Życzę udanej uprawy i kolorowego wątku :D

-- 7 lip 2013, o 21:33 --

Witaj Aniu!
Mam nadzieję, że i ja tu mogę zostać ;:168
Cudeńka posiadasz! :tan
Życzę udanej uprawy i kolorowego wątku :D

-- 7 lip 2013, o 21:35 --

Ojej ;:oj a czemu mi się post zdublował ;:oj
Nie było to celowe ;:185 Przepraszam ;:131
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu to i ja się przywitam w kolejnej części Twojego wątku ;:196 Piękny kolaż a co do dend. ja uparcie będę pisać że to będą kwiaty popatrz na mojego :tan i w tej części na pewno pochwalisz się pięknym kwitnieniem na co czekam ;:65
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

Witam się z Tobą Aniu w Twoim drugim wąteczku :wit
Trochę późno, ale jestem i miło mi gościć u Ciebie ;:173
Piękny kolaż ;:215 Kwitnienia również piękne ;:224
Może i niewiele kwiatów Ci przybyło przez ten krótki czas, ale wszystkie, które masz są piękne i najważniejsze, że są zdrowe i pięknie kwitną :D Na nowe okazy zawsze jest czas :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dario miło mi, że i Ty mnie nie opuściłaś w drugiej części ;:168 Nic się nie dzieje, jeśli post się zdublował, będę Cię miała więcej :D a gdyby Ci się to kiedyś powtórzyło, to można zrobić edytuj> i usunąć to czego nie chcemy, bo sam atak kiedyś tez miałam :D

Wiki dziękuję, że jesteś ;:168 Ty chyba najbardziej wierzysz w to moje Dendrobium od samego początku :D a powiem Ci, ze też się już nastawiam na kwiaty bo na wypustkach zaczynają się wykształcać takie jakby zgubienia/kuleczki, które chyba będą pąkami :D Jeszcze się nie wyodrębniły ale ja widzę już zarys "czegoś" :tan Wniosłam je do domu na parapet południowy. nakleiłam kawałek takiej folii dekoracyjnej ale nic ona nie daje.. może troszkę za nisko nakleiłam a może ma za dużo otwory.. ale jemu to chyba nie przeszkadza, nie widzę śladów poparzenia ni nic, więc obserwuję. Wypustki się za to ładniej rozwijają w ciepełku ;:108

Magdzia i Ciebie nie mogło zabraknąć ;:196 To strasznie miłe wiedzieć, że ma się swoich stałych kompanów ;:306 Nowe storczyki na pewno będą przybywać, ale muszę się trochę odkuć ;:224 Poza tym w marketach u mnie nie ma wyboru, jeśli w ogóle są jakieś storczyki a zakup internetowy to już troszkę droższa przyjemność, więc pewnie minie zanim coś sobie upatrzę :roll:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tym bardziej mi miło Madziu :D a dzisiaj zauważyłam, ze mój maluszek reanimowany w słoiku oprócz korzonków puszcza listka ;:138 ;:138 ;:138

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

To super Aniu ;:138 ;:138 ;:138 Cieszę się, że listek u reanimka rośnie, no to pięknie!!!!!!!!! ;:138 ;:138 ;:138 ;:303
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p

Post »

Ooo widzisz to gratulacje dla reanimka ;:138 ;:138 i dla Ciebie za cierpliwość i opiekę ;:138 ;:138 To teraz powinno już ładnie iść do przodu :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznam, że sama jestem zaskoczona.. W mchu wypuścił jeden korzonek ale malutki i zatrzymał się. Listki całkiem wiotkie, uznałam, że nic z niego nie będzie i nic już nie tracę jak go zamknę w słoiku. O dziwo wypuścił w nim 4/5 wypustek nowych korzonków i dzisiaj zauważyłam listek :) Jego dwa starsze listki nabrały jędrności, choć wiadomo, że nie takiej jakby był zdrowy. Może za tydzień go przewietrzę i pokażę fotki, gdy efekty będą lepiej widoczne :) Zastanawiałam się nawet czy Liodoro nie potraktować tak samo, ale zaczął w tym keramzycie wypuszczać jeden korzonek i listek tez, choć bardzo mu to powoli idzie :( Czasem się zastanawiam czy ten korzonek nie stoi w miejscu. Jeśli przez dłuższy czas nic się nie zmieni to chyba też go zamknę w łsłoik.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p

Post »

Hmmm wiesz co Aniu ja mam tego jednego reanimka z tymi złączonymi liśćmi, którego tu kiedyś na forum pokazywałam i on do tej pory nic nie wypuścił. Liście również stanęły w miejscu, a traktowany jest jak pozostałe 2 i jeden już rośnie ładnie w keramzycie i nawet 3 listeczek mu będzie wychodził, drugi też ładnie korzonki wypuszcza, a ten ani drgnie. Tak się zastanawiam czy nie spróbować wsadzić go do tego słoika :roll: Napisz mi proszę jak się nim opiekujesz. Jak często moczysz mech, jak często go wietrzysz i czy moczysz dodatkowo reanimka, czy dodajesz nawozu...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ja pierwszy raz zastosowałam taką metodę ze słoikiem, gdzieś na necie trafiłam na taki sposób reanimacji i wydał mi się kuszący. Było tam napisane, by trzymać szczelnie roślinę jak najdłużej a jak zacznie się dziać coś niepokojącego, jakaś pleśń to wtedy otworzyć słoik, ale przyznaje, ze bałam się.. Dlatego ja otwieram słoik ok. raz na tydzień. Wówczas wyciągam malucha i kąpię go całego w wodzie z dodatkiem biohumusu. Mech tylko raz delikatnie zrosiłam bo ogólnie nie ma on być mokry tylko wilgotny :) Maluch pływa w wodzie ok. 10 minut, później wyciągam go i układam na papierowym ręczniku tak by woda wyciekła ze stożka wzrostu. Później znów chowam go w słoik i zamykam folią spożywcza i recepturką :) Nie gwarantuję sukcesu bo sama próbuję po raz pierwszy ale u mnie się to chyba sprawdza. Na słoiku widać zawsze rosę, czytałam, że storczyk wytwarza swój mikroklimat. Aha.. i przed włożeniem roślinki, warto ją wykąpać w wodzie z dodatkiem topsinu lub czegoś przeciwgrzybowego, ale ja akurat nie miałam ;:131 na szczęście nie dzieje się nic złego :) Nie wiem na ile to efekt słoika a na ile storczyk sam z siebie się obudził do walki, ale póki nie wypuści korzonków na tyle długich bym mogła go wsadzić w mech, to będzie sobie tam leżał.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p

Post »

Dziękuję bardzo ;:196
Myślę, że reanimując go na keramzycie go stracę, albo nie chce mu się walczyć, albo coś mu nie pasuje. Ma ostatniego starego liścia, który już jest wiotki i 2 stare małe korzenie, które stoją w miejscu i oczywiście te 2 małe złączone listeczki. Reanimuję go już ok. 5 miesięcy i NIC. Nie rozumiem o co mu chodzi. Poszukam jakiegoś słoika i spróbuję na nim tą metodę. Dopóki nie pojawi się żadna pleśń będę go tam trzymać. Masz rację, że wietrzysz go raz na tydzień, bo ja też bym się bała nie otwierać słoika przez dłuższy czas.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”