Co do mojego d. phal. z tym keiki to ciekawa historia Aniu. Bo jak pamiętasz zastanawiałam się czy coś z niego będzie. Kiedy próbowałam zmienić podłoże, rozdzielił mi się na dwie części. Więc posadziłam do dwóch oddzielnych doniczek. Obecnie jeden wypuszcza keiki, drugi zaś nowy przyrost. Ze strachu przed śmietnikiem chyba
Mój kącik storczykowy :)
Re: Mój kącik storczykowy :)
Kiedy rozkwita jest bardziej zielonkawy, potem soczyście żółty. Ale mogę kłamać, kwitł w ubiegłym rok
a pamięć zawodna.
Co do mojego d. phal. z tym keiki to ciekawa historia Aniu. Bo jak pamiętasz zastanawiałam się czy coś z niego będzie. Kiedy próbowałam zmienić podłoże, rozdzielił mi się na dwie części. Więc posadziłam do dwóch oddzielnych doniczek. Obecnie jeden wypuszcza keiki, drugi zaś nowy przyrost. Ze strachu przed śmietnikiem chyba
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Dusiaaa
- 1000p

- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dufin może oblatany ale właśnie nie mam żadnego falka w tak intensywnym kolorze więc może dlatego tak mi się podoba 
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Janeczko!
opisałaś dokładnie moją sytuację
jak zmieniałam mu kiedyś podłoże to rozpadł się na dwie części, ta większa kępka wypuściła nowy przyrost a ta mniejsza keiki
tylko ja zdecydowałam się je zostawić razem w doniczce, bo i tak mizernie i ubogo wyglądają takie łyse pseudobulwy
haha.. odkryłyśmy nowy sposób rozmnażania storczyków!
Dziewczęta i chłopcy, podkasać rękawki i zmieniać podłoże swoim podopiecznym raz dwa!
Dusia w sumie masz rację, ja też mam w tak głębokim kolorze tylko tego jednego. Wyglądałby pięknie, gdyby zakwitł tak gęsto
haha.. odkryłyśmy nowy sposób rozmnażania storczyków!
Dusia w sumie masz rację, ja też mam w tak głębokim kolorze tylko tego jednego. Wyglądałby pięknie, gdyby zakwitł tak gęsto
Ja posadziłam w dwóch doniczkach z nadzieją, że może jednego chociaż da się uratować
A tymczasem zaskoczenie. Z keiki może być różnie, ale o przyrost będę walczyć
Z pozdrowieniami - Janka
-
Darka89
Uwielbiam Twoją kolekcję
Tak kolorowo
Ten Bordo ma taki ładny jasny języczek ;)
Żółtek uroczo wygląda z rumieńcami
Mam nadzieję, że Twoje reanimki sobie poradzą

Ten Bordo ma taki ładny jasny języczek ;)
Żółtek uroczo wygląda z rumieńcami
Mam nadzieję, że Twoje reanimki sobie poradzą
-
Callanthe
- 1000p

- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Dufin, robisz piękne zdjęcia i zawsze lubię je oglądać
A kwiaty na tych zdjęciach wychodzą fenomenalnie
Najbardziej z tej prezentacji przypadł mi Twój bordo, który podobny jest do Black Bird i chętnie widziałabym go na moim parapecie 
-
Callanthe
- 1000p

Dufin, a zobacz czy to czasem nie jest Doritaenopsis La Reine de Porcelaine (Dtps. Bright Cherry x Phal. Sunrise Red Peoker)?Dufin pisze:![]()
Faktycznie wypisz wymaluj 
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu,odkurzanie jak najbardziej wskazane zwłaszcza jak ma się do zaprezentowania takie okazy jakie masz Ty
Kolekcja jakiej można Ci pozazdrościć a ten bordo jest ekstra
Pozdrówka
Kolekcja jakiej można Ci pozazdrościć a ten bordo jest ekstra
Pozdrówka
-
Callanthe
- 1000p

Kasiu nazwa jest po francusku, czy ona oznacza Porcelanową Królową?
Zapytałam mamy, która uczy się francuskiego i tak mi powiedziała, czy rzeczywiście to prawda? 
- Dufin

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Daria dziękuję ślicznie za odwiedziny, miło mi, że zaglądanie tu jest dla Ciebie przyjemnością
w imieniu swoim i reanimków bardzo dziękuję
Rejden zgadza się, mamy bardzo podobne jeśli nie takie same roślinki
Pati ależ mi słodzisz
ja przy Tobie to żaden fotograf
a dzisiaj jakoś szczególnie ciężko mi było zrobić jakieś dobre zdjęcie, wszystko takie ciemne wychodziło
Sama nie wiem czy to ten storczyk o którym piszesz.. niby podobny ale tak jak w przypadku Black bird są jakieś różnice ;) Może to jakaś krzyżówka obu
Arku miło mi, że wpadłeś i jesteś znów z nami, choć pewnie wolałbyś dalej podróżować
wzięło mnie na przesadzanie falka, w sumie miał się dobrze ale krzywo rósł, jakby do ziemi bo pęd rósł w taki sposób, ze liście nie miały się gdzie ułożyć, a teraz przekwitł i postanowiłam zrobić z tym porządek.. no i żałuję
Poprzednio posadzony był w grube podłoże z OG ale nie byłam zadowolona bo moczyłam go znacznie częściej a ostatnio dobrze się u mnie sprawdza mieszanka grubek i drobnej kory, chipsów, skorupek cedrowych i sphagnum, więc takiej mieszanki użyłam, ale miałam ogromny problem z upakowaniem storczyka
z pozostałymi szło mi sprawniej bo miały mniej korzeni i nasypawszy podłoża, ładnie układało sie ono między korzonkami i storczyk był stabilny a ten wypełniał prawie cała doniczkę 12 cm i w ogóle nie mogłam tego podłoża upakować
żałuję, ze się za to wzięłam, bo wychodziło mu dużo nowych korzonków, które już się jakoś poukładały w starym podłożu a teraz się pewnie zbuntują a część z nich pewnie uszkodziłam upychając storka
ehh.. czy tylko ja mam takie problemy z tym przesadzaniem? w przypadku gdy mam większa doniczkę, nie ma problemu, ale jako, że storczyki lubią ciasnotę, staram się zawsze dobierać taką na styk..
Rejden zgadza się, mamy bardzo podobne jeśli nie takie same roślinki
Pati ależ mi słodzisz
Arku miło mi, że wpadłeś i jesteś znów z nami, choć pewnie wolałbyś dalej podróżować
wzięło mnie na przesadzanie falka, w sumie miał się dobrze ale krzywo rósł, jakby do ziemi bo pęd rósł w taki sposób, ze liście nie miały się gdzie ułożyć, a teraz przekwitł i postanowiłam zrobić z tym porządek.. no i żałuję
Mialam to wlasnie napisac ,tak to Porcelanowa Krolowa lub Krolowa z porcelany ,jak kto woliCallanthe pisze:Kasiu nazwa jest po francusku, czy ona oznacza Porcelanową Królową?Zapytałam mamy, która uczy się francuskiego i tak mi powiedziała, czy rzeczywiście to prawda?
-
Callanthe
- 1000p

Dufin, jak dla mnie to ten na 100%, na zdjęciach są identyczne
Ze mnie taki fotograf jak z koziej **** trąba
Ale dziękuję
Ja właśnie wczoraj chciałam wyciągnąć storczyka z osłonki, bo oczywiście nie mam więc musiałam opatentować podwyższenie, żeby nie był tak nisko zatopiony w tej osłonce i żeby miał dostęp powietrza. Więc wzięłam moczówkę i trochę przycięłam i wsadziłam na dno i powiem Wam, że idealnie
Ale do rzeczy. Właśnie wczoraj chciałam go wyciągnąć i zamiast głupia chwycić za doniczkę, złapałam za łodygę i zamiast wyjąć doniczkę to wyjęłam kwiatka
I musiałam na nowo wkładać go do ziemi. A ma tyle korzeni, że co ja się wczoraj namęczyłam, żeby tą ziemie do niego upakować to na końcu już się wściekałam i odechciewało mi się w ogóle na niego patrzeć. Ale summa summarum to wsadziłam go do tej doniczki i stoi. Zobaczymy jak będzie 
Ze mnie taki fotograf jak z koziej **** trąba
Ja właśnie wczoraj chciałam wyciągnąć storczyka z osłonki, bo oczywiście nie mam więc musiałam opatentować podwyższenie, żeby nie był tak nisko zatopiony w tej osłonce i żeby miał dostęp powietrza. Więc wzięłam moczówkę i trochę przycięłam i wsadziłam na dno i powiem Wam, że idealnie