Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.
ile się sypie takiego nawozu na konewkę?
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
2 gramy na litr wody - to mniej więcej płaska łyżeczka od herbaty na litr - nie wiem ile litrów ma Twoja konewka 

zapomniałam, że nie wszystkie mają 10l, kupię ten nawóz jeszcze nie taka tragedia, dzięki za odpowiedź
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Ja stosuje nawóz Substral magiczna siła do roślin balkonowych 2w1 z Castoramy. Jedna torebka (tzw biała) ma skład 20-20-20 a druga (tzw. czerwona) 10-30-20. Czasami od lipca jak mi zabraknie to stosuję Planton K.adrianic pisze:2 gramy na litr wody - to mniej więcej płaska łyżeczka od herbaty na litr - nie wiem ile litrów ma Twoja konewka
Tylko mam pytanie piszesz 2 gramy na litr - ale ile tych litrów codziennie wlać pod roślinę. Ja zwykle sypię dwie łyżeczki pod daturę a następnie dużo wody. Nawóz się rozpuszcza i jest OK? No właśnie czy na pewno OK? Datury u mnie b. szybko rosną ale kwitną późno. Zazwyczaj początki kwiatów są w drugiej połowie lipca a pełnia kwitnienia od drugiej połowy sierpnia do października.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
A tak w tym roku zakwitła sobie na balkonie moja datura. Jest to ubiegłoroczny zakup u Adriana.

Uploaded with ImageShack.us,

Uploaded with ImageShack.us.

Uploaded with ImageShack.us.
Pozdrawiam Jarek
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
marek69 śliczny okaz.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adrianicu - drążąc temat:
jeżeli w 2g koncentratu jest 30 % azotu, to w przeliczeniu na gramy jest 0,6 g azotu, po rozcieńczeniu do litra otrzymujemy stężenie w wysokości 0,06% azotu w roztworze. Analogicznie potasu i fosforu mamy 0,02 %. Chemicznie to wyliczenie jest na pewno dobre.
W sumie myślę że wszystko sprowadza się do tego, że można dać do rozcieńczenia większą ilość mniej stężonego koncentratu i wyjdzie na to samo.
jeżeli w 2g koncentratu jest 30 % azotu, to w przeliczeniu na gramy jest 0,6 g azotu, po rozcieńczeniu do litra otrzymujemy stężenie w wysokości 0,06% azotu w roztworze. Analogicznie potasu i fosforu mamy 0,02 %. Chemicznie to wyliczenie jest na pewno dobre.
W sumie myślę że wszystko sprowadza się do tego, że można dać do rozcieńczenia większą ilość mniej stężonego koncentratu i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Pamiętaj, że azot azotowi nie równy, potas potasowi też nie itd dlatego pisałem żeby uważać z popaleniem jeśli stosuje się saletrę amonową bo to tylko mocznik czyli najtańszy w produkcji rodzaj azotu, który asymiluje się w roślinie dopiero powyżej 18 stopni, a na przykład azot azotanowy asymiluje się przy 8 stopniach.
Nawozów w postaci saletry czy fosforanów nie wolno ze sobą łączyć bo spalisz roślinę czyli nie możesz dodać saletry amonowej fosforanu amonu itd.
Jak przesadzisz np z potasem to wyeliminujesz przyswajanie magnezu.
Druga sprawa - to są tylko makroskładniki (NPK). Nawozy są tańsze i droższe i głównie zależy to od czystości składników, faktycznych proporcji i w jakiej formie są podane. Żeby mikrolelementy takie jak np żelazo, mangan, bor, miedź, molibden, cynk zostały szybko przyswojone to muszą być schelatowane, a to kolejny koszt w produkcji. Co z tego jeśli jakiś tani nawóz zawiera 0,25% żelaza jeśli nie jest to schelatowane żelazo i przyswoi się go może 10% z 0,25%?
Jeśli tanimi nawozami jednoskładnikowymi to musisz np w jeden dzień nawieźć saletrą amonową, a w drugi fosforanem potasu.
Co do tego rozpuszczania mniej stężonym koncentratem to w proszku, który kupisz też są różnego rodzaju wypełniacze (nie wiadomo jakie i czy są szkodliwe dla roślin w wyższym stężeniu) i ja nie ryzykowałbym ze zwiększaniem dawki.
Nawozów w postaci saletry czy fosforanów nie wolno ze sobą łączyć bo spalisz roślinę czyli nie możesz dodać saletry amonowej fosforanu amonu itd.
Jak przesadzisz np z potasem to wyeliminujesz przyswajanie magnezu.
Druga sprawa - to są tylko makroskładniki (NPK). Nawozy są tańsze i droższe i głównie zależy to od czystości składników, faktycznych proporcji i w jakiej formie są podane. Żeby mikrolelementy takie jak np żelazo, mangan, bor, miedź, molibden, cynk zostały szybko przyswojone to muszą być schelatowane, a to kolejny koszt w produkcji. Co z tego jeśli jakiś tani nawóz zawiera 0,25% żelaza jeśli nie jest to schelatowane żelazo i przyswoi się go może 10% z 0,25%?
Jeśli tanimi nawozami jednoskładnikowymi to musisz np w jeden dzień nawieźć saletrą amonową, a w drugi fosforanem potasu.
Co do tego rozpuszczania mniej stężonym koncentratem to w proszku, który kupisz też są różnego rodzaju wypełniacze (nie wiadomo jakie i czy są szkodliwe dla roślin w wyższym stężeniu) i ja nie ryzykowałbym ze zwiększaniem dawki.
- MagdaB2701
- 200p
- Od: 26 cze 2013, o 16:34
Witam jestem posiadaczką datury,dopiero uczę się jej uprawy i szkoda,że zdecydowałam się na to na bardzo ładnym gatunku,mam nadzieję,że z Waszą pomocą zakwitnie mi ona w tym roku.Już dostałam kilka cennych wskazówek i podczytuję to forum.
Przez tydzień moja daturka urosła 8cm(ma teraz ok.50cm) na nieszczęsnym Bioponie do datur,o którym była tu mowa.Za radą specjalisty zaopatzyłam się w saletrę amonową,mam trochę strach by roślinki nie spalić,ale jak specjalista radzi to powinno być dobrze,jutro dotrze NPK 30-10-10 a na zawiązywanie pąków już mam nawóz.
Mam jeszcze takie pytanie maja datura rośnie w donicy o średnicy ok30cm,trochę mała jak na tę roślinkę,przesadzić ją teraz czy już dać jej spokój w tym sezonie.
Kolejne pytanie to czy obrywać te pędy puszczane od dołu:

Uploaded with ImageShack.us
Przez tydzień moja daturka urosła 8cm(ma teraz ok.50cm) na nieszczęsnym Bioponie do datur,o którym była tu mowa.Za radą specjalisty zaopatzyłam się w saletrę amonową,mam trochę strach by roślinki nie spalić,ale jak specjalista radzi to powinno być dobrze,jutro dotrze NPK 30-10-10 a na zawiązywanie pąków już mam nawóz.
Mam jeszcze takie pytanie maja datura rośnie w donicy o średnicy ok30cm,trochę mała jak na tę roślinkę,przesadzić ją teraz czy już dać jej spokój w tym sezonie.
Kolejne pytanie to czy obrywać te pędy puszczane od dołu:

Uploaded with ImageShack.us
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Przesadź od razu do większej donicy. Co do saletry to ja czasem rzucam na ziemię w donicy saletrę łyżeczką do herbaty i później zalewam wodą. Często tak robię podczas opadów, że na ziemię sypię saletrę, a deszcz robi swoje (podczas opadów nie ma jak dawać innych nawozów).
Ja bym większość od dołu oberwał - zostawiłbym tylko ten największy
Ja bym większość od dołu oberwał - zostawiłbym tylko ten największy
- andrzej1050
- 500p
Jeszcze raz pozwolę sobie zapytać - ile tych litrów dziennie stosować pod daturęadrianic pisze:...2 gramy na litr wody - to mniej więcej płaska łyżeczka od herbaty na litr ...

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Andrzeju przecież to wszystko zależy od wielkości rośliny , wielkości donicy , podłoża , nasłonecznienia itd...
- andrzej1050
- 500p
Oczywiście, że tak. Tylko jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Czy dla małej rośliny powiedzmy do 0.5 metra wlewać litr a dla większej 3 (6 gramów nawozu) a dla jeszcze większej 5 (10 gram nawozu).zjawka pisze:Andrzeju przecież to wszystko zależy od wielkości rośliny , wielkości donicy , podłoża , nasłonecznienia itd...
No i jak jest już np. sto kwiatów to czy wlewać tych litrów z nawozem np 10 (tzn 20 gramów nawozu jednorazowo) ?
To są właśnie moje dylematy. Zazwyczaj nie przekraczam trzech łyżeczek nawozu jednorazowo. A może powinienem?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
Witam. Ja swoją przygodę z daturami rozpocząłem rok temu w maju,od małej ok 20cm sadzonki,która 7 lipca miała już pierwszy kwiat i wyglądała tak

a tak 25 września 2012

a tak wygląda dzisiaj

a to jest zakupiona ok 2 m-ce temu w Lidlu miała ok 30cm i zgodnie z opakowaniem powinna mieć różowe kwiaty

a tak 25 września 2012

a tak wygląda dzisiaj

a to jest zakupiona ok 2 m-ce temu w Lidlu miała ok 30cm i zgodnie z opakowaniem powinna mieć różowe kwiaty

Pozdrawiam Robert.
- MagdaB2701
- 200p
- Od: 26 cze 2013, o 16:34
Marek piękna Twoja daturka,oryginalne kwiaty,ja nie mogę doczekać się kwitnienia swoje(jGold Flame),też zakupiłam od Adriana,może wiosną wymienimy się sadzonkami?
Felek superanckiego okazu doczekałeś się we wrześniu,pewnie w tym roku pod koniec sezonu będzie jeszcze większa,koniecznie wstaw fotkę jesienią.
Felek superanckiego okazu doczekałeś się we wrześniu,pewnie w tym roku pod koniec sezonu będzie jeszcze większa,koniecznie wstaw fotkę jesienią.