Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

Zaraza w powiecie szczecineckim!
O mamuńciu, lecę po południu pryskać a może i ;:134
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na stronie piorinu zaraza ziemniaczana już w okolicach Goleniowa! A to tylko ok. 40km od Szczecina. O matko tylko nie mam pojęcia co teraz po tych deszczach zakupić, aby spryskać krzaki nim zaraza je dopadnie...
Przy wysadzaniu do gruntu pryskałam sadzonki miedzianem, błagam podpowiedzcie co przy takiej temperaturze ok. 15 st C i zaraz po deszczach moge zastosować(od 13-tej ma już ponoć dziś nie padać)???
Co polecacie?

Pilnie proszę o podpowiedzi, bo mlekiem to chyba nie ma sensu pryskać..... musze zdać się na chemię przy takiej pogodzie.
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak nie ma sensu mlekiem ? Jest , powtarzaj co tydzień i będą efekty .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Dziunia87, ja używałam w tunel Acrobat, w gruncie Ridomil.

A tak z ciekawości zapytam o pryskanie. Ja zawsze stosuję ŚOR wieczorem, po oblocie pszczół. Czy stosujecie się do tego?
Mam na imię Ilona...
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Oczywiście że tak. Pszczoły są nam niezbędne do upraw.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

OgrodnikSebek powiedz proszę coś więcej o tym opryskiwaniu mlekiem bo ja jestem mega początkujący, pomidory mam w tym roku po raz pierwszy i nie używałem żadnej chemii tylko gnojówki z pokrzyw i skrzypu, podlewałem nimi i wykonałem oprysk kilkukrotnie. Ale po ostatnich deszczach mam małe obawy co to będzie z moim "foliakiem" i pomidorami które rosną "pod chmurka". Czy ty na swoich pomidorach stosujesz mleko i wspomagasz to czymś? Czy ma to na celu odżywienie rośliny czy raczej ochronę?
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

anabelka23 pisze:Dziunia87, ja używałam w tunel Acrobat, w gruncie Ridomil.

A tak z ciekawości zapytam o pryskanie. Ja zawsze stosuję ŚOR wieczorem, po oblocie pszczół. Czy stosujecie się do tego?
Mój Boże, no OCZYWISCIE, że się stosujemy!
Boli serce, że w ogóle używamy trucizn, ja sobie obiecuję, że jak będę mieć więcej czasu ( na emeryturze, lub jak dzieci podrosną) przestawiam się tylko na eko ( i tak oprysk na ZZ to jedyny wyłom jaki robię, nawet stonkę zbieram ręcznie).
Ja znam kilku pszczelarzy- widziałam jak wygląda człowiek (wygląda jakby się w jednej chwili zestarzał o 10 lat), któremu padł cały pień pszczoł, potem drugi, trzeci... bo jakiś sk...syn popryskał sobie kiedy chciał, bo miał wszystkich innych i wszystko inne gdzieś.
Tak, że moja droga, bardzo dobrze robisz, że czytasz instrukcje i się stosujesz, przy okazji robisz tez sobie dobrze, jak już ktoś tu stwierdził a piszą firmy nasiennicze "obecność pszczół zwiększa plon".
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak już wspominali wielcy z tego forum, pomidory nie mają nektaru wiec pszczółki ich nie odwiedzają... więc oprysk śor jest mało szkodliwy...
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Sybil, my sami mamy pszczółki :roll: co prawda to amatorska hodowla i tylko 8 uli, więc nic innego mi nie pozostaje, jak ograniczyć ŚOR do minimum i pryskać tylko późnym wieczorem.
Ale zagotowało się we mnie, bo byłam w ogrodniczym i facet kupował środek na ziemniaki i o godzinie 12 w południe chciał iść pryskać. Babeczka w sklepie oczywiście ochrzaniła go, ale ten stwierdził, że nie ma później czasu, więc i tak pójdzie od razu pryskać ;:223 ;:223
zenmach, na pszczoły wpływ ma nie tylko fakt, że pryska się pomidory, chociaż one raczej ich nie odwiedzają. Wystarczy, że ktoś robi opryski na drodze pszczół do pasieki.
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

zenmach pisze:Jak już wspominali wielcy z tego forum, pomidory nie mają nektaru wiec pszczółki ich nie odwiedzają... więc oprysk śor jest mało szkodliwy...
no tak, tak, ale chyba mało jest osób, które uprawiają tylko pomidory, coś tam zawsze obok rośnie
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

forumowicz pisze:A jużci, że mamy. Popatrz

Obrazek

Proste ?.
Czy ta rozsada była doświetlana?
czlowiek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2013, o 11:40

Post »

anabelka23 pisze:Dziunia87, ja używałam w tunel Acrobat, w gruncie Ridomil.

Acrobat akurat nie szkodzi pszczołom, poza tym w przypadku pomidora to trzmiel nas ratuje i przeciąg ;)
Wszystkie opryski robię tylko wieczorem, głównie ze względu na temperaturę ;)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

nowicjuszek pisze:
Czy ta rozsada była doświetlana?
Dowcip polega na tym, że nie była doświetlana. I o dziwo ma w gronach więcej kwiatów i owoców niż uprawiana w gruncie z terminowego siewu. Ten pomidor jest zaprzeczeniem teorii o wpływie światła w okresie produkcji rozsady na późniejsze kształtowanie gron. A przypadek to nie jest jako, że mam dwa te pomidorki i na obu jest identycznie. Tyle tylko, że pomidory te były w fazie rozsady traktowane mleczanem wapnia w celu określenia bezpiecznego stężenia oprysków.
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

No właśnie jestem na etapie produkcji tego cudeńka :heja
Jaka to domiana pomidora na tej fotce?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Moja własna odmiana koktajlowa wyselekcjonowana po rozszczepieniu hybrydy.

To zdjęcie z gruntu ub. roku

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”