Co niszczy moje lilie wodne?
Co niszczy moje lilie wodne?
Witam,
w ogrodzie mam duży staw, w którym od wielu lat pieknie rosły i kwitły grzybienie.W tym roku wszystkie liście i kwiarty są odgryzane przez nieznanego mi szkodnika.Czasem liść jest odgryziony przy samej górze, a czasem przegryziona łodyga w ogległości kilkunast cm od liścia, to samo dzieje sie z kwiatami przy czym same liście i kwiaty nie sa nagryzione.W stawie były dwa bardzo duże skupiska grzybieni, jedno zostało juz całkowice zniszczone, a na drugim jest jeszcze kilka liści.W stawie są karpie, liny, tołpygi, karasie i sandacze.Proszę o radę jak uratować pozostałe grzybienie?
w ogrodzie mam duży staw, w którym od wielu lat pieknie rosły i kwitły grzybienie.W tym roku wszystkie liście i kwiarty są odgryzane przez nieznanego mi szkodnika.Czasem liść jest odgryziony przy samej górze, a czasem przegryziona łodyga w ogległości kilkunast cm od liścia, to samo dzieje sie z kwiatami przy czym same liście i kwiaty nie sa nagryzione.W stawie były dwa bardzo duże skupiska grzybieni, jedno zostało juz całkowice zniszczone, a na drugim jest jeszcze kilka liści.W stawie są karpie, liny, tołpygi, karasie i sandacze.Proszę o radę jak uratować pozostałe grzybienie?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czy to jest to co na tych zdjęciach z rozdziału Choroby i szkodniki
http://oczkowodne.net/lilie.php
http://oczkowodne.net/lilie.php
Niestety nie jest to żadna choroba grzybowa ani też nie żerują tam robaki.Liście są zdrowe, całe, a łodyga wygląda na "uciętą" tuż u nasady liścia ( wiekszość) lub kilkanaście cm niżej.Liście wyglądaja jak odgryzione przy czym powierzchnia tego cięcia jest prawie rowna, rzadziej zostają cm włókna.Znajomi twqierdzą, ze to może być amur, ale nie mam takich ryb w stawie.Zauważyłam też, że niektóre pałki wodne pochylaja sie jakby miały podkopane pnącza.Mieszkam na wsi tuż przy dużym kompleksie leśnym.Kilka lat temu mialam w stawie piżmaki, ale one czyniły inne szkody.nie mam pomysłu na walke tym "czymś", bo nie wiem co to może być.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może komuś uciekła nutria ? Ale ją byś chyba zauważył.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziwny zestaw ryb, wbrew szelkim regółom hodowlanym
po drugie, gdyby był to jakiś drapieżnik widziałabyś ślady jego żerowania w stawie - niedojedzone ryby, ości ryb , lub odchody
amury zachowują się inaczej, ale tych ryb nie masz
obserwacje nocne powinny rozwiącać tą zagadkę
może masz zazdrosnych sąsiadów, albo młodzież, która nie ma gdzie się wyszaleć
po drugie, gdyby był to jakiś drapieżnik widziałabyś ślady jego żerowania w stawie - niedojedzone ryby, ości ryb , lub odchody
amury zachowują się inaczej, ale tych ryb nie masz
obserwacje nocne powinny rozwiącać tą zagadkę
może masz zazdrosnych sąsiadów, albo młodzież, która nie ma gdzie się wyszaleć

pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
karpie koi hoduję już od kilkunastu lat
w moim oczku lilie przykrywają całkowicie lustro wody
nie zauważyłem nigdy obgryzionego liścia
tołpygi mogą zająć się roślinami miękkimi typu rogatek,moczarka itd
ewentualnie młodymi pędami trzciny
amury mam na swoim stawie hodowlanym, w ubiegłym roku z braku miejsca w swoim oczku wrzuciłem tam około 30 lilii wodnych,które obiecałem znajomym
nawet tego przez miesiąc czasu nie powąchały
w moim oczku lilie przykrywają całkowicie lustro wody
nie zauważyłem nigdy obgryzionego liścia
tołpygi mogą zająć się roślinami miękkimi typu rogatek,moczarka itd
ewentualnie młodymi pędami trzciny
amury mam na swoim stawie hodowlanym, w ubiegłym roku z braku miejsca w swoim oczku wrzuciłem tam około 30 lilii wodnych,które obiecałem znajomym
nawet tego przez miesiąc czasu nie powąchały

pozdrawiam
Jacek
Jacek