Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Post »

Irminko, nie sądziłam że w tak sielskim ogrodzie jest tak dużo róż. Wpadła mi w oko ta fioletowa. Sprawdzałaś w zapiskach odmianę?
Również w tym roku przekonałam się do naparstnic. Dwa lata temu kupiłam jedną sadzonkę ale myślałam że ją straciłam bo w zeszłym roku nic nie było widać. I dopiero teraz zaczęły kwitnąć, rozsiane po lesie. Jeszcze jest ich niewiele, poprzesadzałam w jedno miejsce i się zachwyciłam ;:333

Masz też piękne dzwonki, tej odmiany nie znałam ;:63
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Pasternak to właściwa odpowiedź :)

Mamy wielu laureatów. Pierwsze miejsce ma Tynia, odpowiedź nieśmiała, ale TRAFNA! Drugie miejsce zdobyła Maska, tylko 'ogonek' w pietruszce przeszkodził w drodze do niechybnego zwycięstwa. Trzecim laureatem jest Sławek, bo śmiałam się długo i głośno!
Piękny poranek, piękny dzień, odkryłam kwitnącego 'avalonka' (w niczym Jaga nie przesadziła chwaląc go tak mocno), ale teraz chowam się już przed upałem :wit

Jolu, odpowiem wieczorem, chcę znaleźć notatki z zakupu, bo nie jestem niczego pewna :D

Obrazek Obrazek

Jeszcze nie ma dziesiątej, a na nic już nie ma sił :D
Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, chyba myślisz o Tuscany. To bezsprzecznie piękna róża, ale już chyba się wyleczyłam z 'czarnych'. Nastąpił powrót do klasyki ( róża powinna być różowa). Nigdy nie byłam fanką róż, ale tu poległam... A naparstnice w Twoim leśnym ogrodzie to kwiat wręcz obowiązkowy. U mnie kwitnie w tej chwili ponad dwadzieścia naparstnic, głównie ciemnoróżowych. Białe są rzadsze :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Te fioletowe ostróżki nie mają takiego wigoru jak niebieskie i granatowe, są niższe i bardziej delikatne

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Róża nn
Obrazek Obrazek

A co do jedzenia?

Obrazek Obrazek

Cukinia i coś, do czego długo nie mogłam się przekonać, a teraz wysiałam cały zagonek :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cukinię już masz? Mi żarły slimaki każdą, która wykiełkowała. W końcu się udało, ale jeszcze za małe, żeby owocować. Oprócz tego uratowałam kabaczka i patisony.
Czy to kolendra? Ja nawet nie wiem, czy lubię, bo zielonej jeszcze nie używałam. Ziarenka kładę do marynowanych grzybków i pieczonego mięsa.

Kwiaty jak zawsze cudowne, pachną aż tutaj!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, tak, to kolendra, zielonej używam do sałatek, ale do smaku trzeba się przyzwyczaić :)

Całą godzinę głośno skrzeczała i szalała sroka, aż zaczęłam rozglądać się za przyczyną. Nie tak szybko zauważyłam kota, obcego przybysza, który odpoczywał w szopce, ale nie wyglądał na domowego mruczusia

Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Dzwonki wybujały jak nigdy

Obrazek

Ulubione kwiatki, takie z pól i łąk

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ale piękny tygrysek!
A jak się nazywają te białe dzwonki? Czy żółta to dziewanna, bo ja mam z podobnymi kwiatuszkami ale łodyga jest rachityczna :(
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, białe dzwonki to naprawdę bladoróżowe dzwonki Ann Loddon, które w pełnym słońcu bieleją. Dziewanna taka grubaśna urosła :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zgubiłam się w zakupach, może to irysy syberyjskie sprzed dwóch lat, na które położyłam krzyżyk, a one tak pięknie się pokazały

Obrazek Obrazek

Czereśnie, nasturcje, pierwszy onętek, to już lato ;:138
Obrazek Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko, ja właśnie mam większość róż różowych i potrzebuję akcentu na przełamanie :;230 Stąd zainteresowanie fioletami, które po niebieskim są moim ulubionym kolorkiem. Właśnie z Mufką rozmawiałyśmy na temat Tuscanów :D bo ona ma je u siebie i bardzo chwali.

Ostróżki i dzwonki piękne, sielskie klimaty do których ciągle wracam z ogromną przyjemnością. :wit
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, zakwitła mi jedna z nowych róż, jest w naturze tak piękna, nie tak mocno fioletowa jak Tuscany (której urody nie odmawiam) i bardzo pasuje do różowości. Fotografowałam ją wczoraj kilka razy, ale nie umiem i nie mogę uchwycić jej koloru i kształtu. Oczywiście rośnie nie tam gdzie trzeba, zerwałam jeden kwiatek i przymierzałam ją do pozostałych róż. Pod każdym względem podoba mi się. Ale nie wiem, jak się nazywa. Będę szukała, bo to najprzyjemniejsza tegoroczna różana niespodzianka. Zerwałam wczoraj jeden kwiat, ale koty wypiły wodę z wazonika i różyczka gorzej wygląda. Dzisiaj fotografowana i przymierzana do 'bladawców'. Na pierwszym zdjęciu PRAWIE ten sam kolor, na drugim prawie ten sam kształt :)

Obrazek Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ciekawa i myślę że pasuje do obu kompozycji. Ja się też rozglądam ostatnio za kremowymi i perłowymi bo myślę że ładnie by podkreślały moje różowości. Do pewnych kolorów trzeba dorosnąć ;:306 Choć czerwony dalej jest u mnie w niełasce :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Irminko wstaw do wątku identyfikacyjnego swoją piękną różyczkę i będziesz znała imię, moje wstawiam i cieszy mnie że nn dostały tożsamość :lol: Czekam z niecierpliwością na pierwszego onętka, bo wysiałam bardzo dużo nasion z różnych źródeł ale roślin nie widzę dużo, jednak lepiej jest siać w jesieni niż na wiosnę :cry:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

[quote="Maska"]Irminko też masz Fresię :lol: moja ND przyszła w maju i coś choruje, pierwsze pączki uschły, sczerniały. [quote]

Moje też tak miały, ale zbierają się na nowo. Niczym nie pryskałam swoich róż. Nawet bruzdownica sama poszła precz. Bo to czerniejące i więdnące czubki róż to chyba atak bruzdownicy był.
Zapisz mnie proszę na nasionka ostróżki tej fioletowej,naparstnicy ciemno-różowej i "wybujałych" dzwonków, są śliczne ;:167
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Irminko widoczki jak zwykle rajskie ...nie mogę oczu oderwać od Twoich cudownie skomponowanych rabat ;:173 Cudownie !!
A czy te dzwonki London Anna są dwuletnie ,bo moje po dwóch zniknęły bez śladu a siewek chyba nie było ,bo wcześniej ścięłam nim się rozsiały ;:224
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, o czerwieni w ogrodach myślałam długo tak jak Ty. Ale zobaczyłam, że na przykład maczki, pojawiające się w różnych miejscach jak czerwone plamki ożywiają rabaty i czynią je naturalniejszymi. A poza tym są różne czerwienie, cynobrowa, karmazynowa, karminowa, 'strażacka' i czerwień domków fińskich ( tzw. faluńska, za którą przepadam). W ogrodzie jak w życiu, 'nigdy nie mów nigdy', mam więc wydzieloną rabatkę i tam są cudownie ocalone, piękne, zdrowe i pełne wigoru czerwone róże, które próbuję bez sukcesów fotografować. Miałam firletkę chalcedońską, którą przenosiłam ze sto razy, bo była zbyt czerwona... aż zniknęła. Dzisiaj z radością znalazłabym dla niej miejsce, bo to taki prosty i radosny kwiatek. Ale to moje wielooletnie doświadczenia z tym kolorem, kto wie, może kiedyś będzie u mnie WSZYSTKO CZERWONE ;:306

Masko, wstawię różę do identyfikacji, ale przedtem spróbuję znaleźć swoje zamówienie, może coś sobie przypomnę.
Masz rację, onętki najlepiej wysiewać jesienią. Ten, który zakwitł jest u mnie 'wcześniakiem', większość jest jeszcze niewysoka. Myślę, że Cię jeszcze zaskoczą i pojawią się w końcu :D

Danusiu, te dzwonki są byliną, raczej wyższą. Nigdy mi się nie wysiały, ale dzielę je od korzenia i w tym roku chyba zmutowały mi się, są prawie tak wysokie jak naparstnice ;:oj

Czy ktoś może zna tego irysa?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Irminko z radością wyślę Ci czerwoną firletkę chalcedońską. U mnie sieje się i wszędzie jej pełno. Jakie roślinki mogę dołożyć do paczuszki, żeby miała towarzystwo w podróży?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”