Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie
- stasia_ogrod
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie
Aneczko, wszystkie różyczki zasługują na pochwałę, jedna piękniejsza od drugiej
nie mogę się napatrzeć. 
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniu (Niunia1981)! Możesz sobie wybrać... Mnie tam się wszystkie podobają.
Pati (srvivor26)! Od Charlesa de Gaulle'a się zaczęło... A teraz i ja nie umiem wybrać. Może Avalon?
Heniu (Dyskrecja)! Ależ byłaś u mnie, tylko minęło trochę czasu. No i nie miałam tylu róż
Co do hoyi - te akurat bardzo chętnie kwitną. Ty pewnie masz canosę, a z nią różnie bywa.
Bogna (bogulenka)! Liście irysów po przekwitnięciu mi nie przeszkadzają, bo uważam, że są całkiem dekoracyjne. U mnie w sumie przypadkowo stały się tłem do moich ukochanych Avalon.
Reni (reniulek)! A jak Ci powiem, że generał pięknie pachnie??? Przepadłaś...
Jacku! Chciałam mieć clematisa o kwitach dzwonkowatych i trafił mi się bylinowy "Alba". W tym roku ładnie się zagęścił, a kwiaty ma większe niż w zeszłym. Tworzy ładny duet z Laguną. Przetacznikowiec syberyjski w tym roku także jest większy. Ma mniej więcej metr wysokości i tworzy dość duża kępę. Myślę, że jeszcze urośnie... To podobno jeden z najwyższych z przetacznikowatych i dorasta do 180 cm.
Ewo (ewa_rozalka)! Doczekałam się
I nie mogę się na nie napatrzyć. Jak na razie poza żółknieniem dolnych partii liści, są zdrowe. Nawiozłam i obserwuje. Oby tak było dalej...
Majeczko (majka411)! Oj zalotna
Pashminka coraz bardziej mi się podoba. Oczywiście o ile to jeszcze możliwe. Przyznam się
Zamówiłam sobie 2 krzaczki Louise Odier i jeden Cardinal de Richelieu. Noooo nie mogłam się opanować...
Teresko! Do Avalon mam szczególny sentyment, ale Bordure Rose zdobyła moje serce. Jest taka słodka i delikatna...
Annar13!
Charles de Gaulle był pierwszy spośród róż, a Bordure Rose jedna z ostatnich. Ale obie są faktycznie cudne.
Alu (a_nie)! Oczywiście zdam relację odnośnie Nostalgie. Na razie czekam na kwitnienie. Jak na razie mogę powiedzieć, że zbudowała zgrabny krzaczek.
Marysiu (mufka)!
Ewo (ewa w)! Moja Kronenberg przezimowała spokojnie tylko pod kopczykiem. Nie miałam z nią problemu. Czy zawsze tak będzie? Nie wiem. Ale róża jest piękna i warta ryzyka.
Loki! Może na początku nie będą spektakularne, ale z czasem... Mój posadzony 2 lata temu z takiej sadzonki kupowanej w woreczku urósł jak smok
Aguś (AgaNet)! Jesteś kochana
Połączenie jest przypadkowe, ale niekiedy się udaje. A z różami chyba jeszcze nie skończyłam
Marysiu (marpa)! Wstyd przyznać, ale moja działka, jak jeszcze nie stał na nim dom, też nie tętnił życiem. Jednak co koło domu, to koło domu. Co chwila w nim jestem, wracam do innych zajęć. To zdecydowanie wygodniejsze. Ale jak się nie ma co się lubi...
Aniu (anabuko1)! Generalnie mam bardzo kolorowe róże. Tak lubię. A Lagunę polecam. Jest piękna
Janko (maniusika)! Nie ma kwiatów, których bym nie lubiła. Ale róże i powojniki uwielbiam. Nie dziwię się, że kupujesz kolejne. A takie biedactwa potem ślicznie odwdzięczają się za kupienie
Dosiu (Dobrosia)! Avalon zdecydowanie jest warta grzechu. Piękna, koronkowa, zdrowa. Same zalety. Fajnie, że wstąpiłaś. Zapraszam częściej
Stasiu (stasia_ogrod)! Roślinki od Ciebie posadzone. Dziś podlał je deszcz. Dzwonki wyglądają jakby u mnie rosły zawsze. reszcie tez nic nie brakuje. Cieszę się, że Ci się podobają moje różyczki. Patrz do woli!
Pati (srvivor26)! Od Charlesa de Gaulle'a się zaczęło... A teraz i ja nie umiem wybrać. Może Avalon?
Heniu (Dyskrecja)! Ależ byłaś u mnie, tylko minęło trochę czasu. No i nie miałam tylu róż
Bogna (bogulenka)! Liście irysów po przekwitnięciu mi nie przeszkadzają, bo uważam, że są całkiem dekoracyjne. U mnie w sumie przypadkowo stały się tłem do moich ukochanych Avalon.
Reni (reniulek)! A jak Ci powiem, że generał pięknie pachnie??? Przepadłaś...
Jacku! Chciałam mieć clematisa o kwitach dzwonkowatych i trafił mi się bylinowy "Alba". W tym roku ładnie się zagęścił, a kwiaty ma większe niż w zeszłym. Tworzy ładny duet z Laguną. Przetacznikowiec syberyjski w tym roku także jest większy. Ma mniej więcej metr wysokości i tworzy dość duża kępę. Myślę, że jeszcze urośnie... To podobno jeden z najwyższych z przetacznikowatych i dorasta do 180 cm.
Ewo (ewa_rozalka)! Doczekałam się
Majeczko (majka411)! Oj zalotna
Teresko! Do Avalon mam szczególny sentyment, ale Bordure Rose zdobyła moje serce. Jest taka słodka i delikatna...
Annar13!
Alu (a_nie)! Oczywiście zdam relację odnośnie Nostalgie. Na razie czekam na kwitnienie. Jak na razie mogę powiedzieć, że zbudowała zgrabny krzaczek.
Marysiu (mufka)!
Ewo (ewa w)! Moja Kronenberg przezimowała spokojnie tylko pod kopczykiem. Nie miałam z nią problemu. Czy zawsze tak będzie? Nie wiem. Ale róża jest piękna i warta ryzyka.
Loki! Może na początku nie będą spektakularne, ale z czasem... Mój posadzony 2 lata temu z takiej sadzonki kupowanej w woreczku urósł jak smok
Aguś (AgaNet)! Jesteś kochana
Marysiu (marpa)! Wstyd przyznać, ale moja działka, jak jeszcze nie stał na nim dom, też nie tętnił życiem. Jednak co koło domu, to koło domu. Co chwila w nim jestem, wracam do innych zajęć. To zdecydowanie wygodniejsze. Ale jak się nie ma co się lubi...
Aniu (anabuko1)! Generalnie mam bardzo kolorowe róże. Tak lubię. A Lagunę polecam. Jest piękna
Janko (maniusika)! Nie ma kwiatów, których bym nie lubiła. Ale róże i powojniki uwielbiam. Nie dziwię się, że kupujesz kolejne. A takie biedactwa potem ślicznie odwdzięczają się za kupienie
Dosiu (Dobrosia)! Avalon zdecydowanie jest warta grzechu. Piękna, koronkowa, zdrowa. Same zalety. Fajnie, że wstąpiłaś. Zapraszam częściej
Stasiu (stasia_ogrod)! Roślinki od Ciebie posadzone. Dziś podlał je deszcz. Dzwonki wyglądają jakby u mnie rosły zawsze. reszcie tez nic nie brakuje. Cieszę się, że Ci się podobają moje różyczki. Patrz do woli!
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Ania czytam i się śmieję.....
LO ma cudoooooowny zapach. Jak patrzę u dziewczyn, to mi ślinka cieknie.
Teraz ja też mam
i Ty też masz
Przybiegłam, bo zobaczyłam kwiaty Avalona..... miałaś rację są prześliczne.

Teraz ja też mam
Przybiegłam, bo zobaczyłam kwiaty Avalona..... miałaś rację są prześliczne.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Aniu i u Ciebie róże szaleją - wielka moda zapanowała na nie na naszym forum. Mnie zauroczyła Charless de Gaulle swym lawendowym kolorem choć tak szczerze to trudno go nazwać - to mniej spotykany
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Aniu jesteś zadowolona z Lavaglut?....bo ja bardzo...nic się nie dzieje a rośnie na patelni.
Pięknotka z niej niezauważalna.
Pięknotka z niej niezauważalna.
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Majeczko (majka411)! A na koniec znowu będzie Avalon. Przeczytałam, że dostałaś LO, więc się skusiłam...
Krysiu (christinkrysia)! Generał ślicznie pachnie i ma piękny kolor. To pierwsza róża, jaką kupiłam
Elu (Elizabetka)! Nic nie umiem Ci powiedzieć na temat Lavaglut, bo rośnie u mnie od wiosny. Ale po tych upalnych dniach wygląda ślicznie.
A teraz czas na zdjęcia
Na początek kilka widoków.
Widok na główną rabatę od strony ścieżki. Rabata nazywana jest główną, bo jest największa i powstała jako pierwsza. W założeniu bylinowa, ale znalazły tam miejsce 3 róże...

i od strony tarasu

Widok na ścieżkę i dwie różane rabaty. Na tej bliższej rosną głównie czerwone, a kolejnej - pastelowe, w tym Pashminy i Pastelle.

Tu różana "energetyczna" za nią widok na bramkę wejściową

Rabata "romantyczna"

Widok na najstarszą rabatę różaną. Powstała w lipcu 2012r. Obecnie jest tam niemal busz
Znajduje się obok tarasu. Miło się na nią patrzy...

Widok na ławkę ze ścieżki prowadzącej do domu. Zdecydowanie musze ja przemalować. Materiały już mam. Teraz zamawiam pogodę...

Parapet kuchenny

Kompozycja koło bramki wejściowej. Rośnie tam róża Ghislaine de Feligonde i clematis Dzieci Warszawy

Na koniec rabata zachodnia - obok pasów do garażu. W tym roku zasadniczo ja powiększyłam i powoli tego nie widać

I połączenia różane. Wypełniacze są ważne
Herbaciana NN ze złocieniem maruną

i hostą

Łososiową ze złocieniem maruną

Kronenberg ze złocieniem maruną i paprocią

Laguna i przetacznikowiec syberyjski

Lavaglut i dzwonek skupiony

Pomponella z hostą

Fresia z krwawnikiem kichawcem

Alladin Palace z szałwią

i lobelią

Pashmina z szałwią cytrynową

Koralowa NN ze złocieniem maruną

Zakwitła róża Westerland. M.in. zauważyłam dziwne pąki. Miałam nawet takiego mutanta wyciąć

Ale rozwinęło się w coś tak fajnego

Zakwitł clematis Polish Spirit. Co dziwne, ale niektóre kwiaty mają 4 płatki (jak powinien), ale niektóre mają 5, a nawet 6 płatków

i cały

Zakwitła ismena

I jeszcze moja ukochana Avalon

Dziś było śniadanie na tarasie

Potem co prawda znowu była nawałnica, ale znowu jest pięknie
Krysiu (christinkrysia)! Generał ślicznie pachnie i ma piękny kolor. To pierwsza róża, jaką kupiłam
Elu (Elizabetka)! Nic nie umiem Ci powiedzieć na temat Lavaglut, bo rośnie u mnie od wiosny. Ale po tych upalnych dniach wygląda ślicznie.
A teraz czas na zdjęcia
Widok na główną rabatę od strony ścieżki. Rabata nazywana jest główną, bo jest największa i powstała jako pierwsza. W założeniu bylinowa, ale znalazły tam miejsce 3 róże...

i od strony tarasu

Widok na ścieżkę i dwie różane rabaty. Na tej bliższej rosną głównie czerwone, a kolejnej - pastelowe, w tym Pashminy i Pastelle.

Tu różana "energetyczna" za nią widok na bramkę wejściową

Rabata "romantyczna"

Widok na najstarszą rabatę różaną. Powstała w lipcu 2012r. Obecnie jest tam niemal busz

Widok na ławkę ze ścieżki prowadzącej do domu. Zdecydowanie musze ja przemalować. Materiały już mam. Teraz zamawiam pogodę...

Parapet kuchenny

Kompozycja koło bramki wejściowej. Rośnie tam róża Ghislaine de Feligonde i clematis Dzieci Warszawy

Na koniec rabata zachodnia - obok pasów do garażu. W tym roku zasadniczo ja powiększyłam i powoli tego nie widać

I połączenia różane. Wypełniacze są ważne
Herbaciana NN ze złocieniem maruną

i hostą

Łososiową ze złocieniem maruną

Kronenberg ze złocieniem maruną i paprocią

Laguna i przetacznikowiec syberyjski

Lavaglut i dzwonek skupiony

Pomponella z hostą

Fresia z krwawnikiem kichawcem

Alladin Palace z szałwią

i lobelią

Pashmina z szałwią cytrynową

Koralowa NN ze złocieniem maruną

Zakwitła róża Westerland. M.in. zauważyłam dziwne pąki. Miałam nawet takiego mutanta wyciąć

Ale rozwinęło się w coś tak fajnego

Zakwitł clematis Polish Spirit. Co dziwne, ale niektóre kwiaty mają 4 płatki (jak powinien), ale niektóre mają 5, a nawet 6 płatków

i cały

Zakwitła ismena

I jeszcze moja ukochana Avalon

Dziś było śniadanie na tarasie

Potem co prawda znowu była nawałnica, ale znowu jest pięknie
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Moja też rośnie od tej wiosny i dlatego pytam....czyli wiemy to samo
spisuje się nadzwyczaj dobrze. A powiedz skąd masz błonczatkę i czy od razu Ci zakwitła. 
-
mm-complex

- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Cudowne róże a te ujęcia mistrzowskie
Podziwiam Twój talent fotograficzny
Śniadanko wygląda kusząco ...ja dzisiaj jestem stale głodna
Zatem dziękuję

Śniadanko wygląda kusząco ...ja dzisiaj jestem stale głodna
marzenia się spełniają! Dana
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aniu dodatki do róż są bardzo ważne, a z maruną kwiaty różane wyglądają ślicznie
też tak lubię i miewam.
Avalon rzeczywiście jest cudna
ma taki układ płateczków że wygląda jak misterna jubilerska robota 
Avalon rzeczywiście jest cudna
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Aniu
pięknie wyglądają Twoje Avalonki
Jeszcze się okaże, że mam kolejną Fresię, bo coś mi tak znajomo wygląda.

Jeszcze się okaże, że mam kolejną Fresię, bo coś mi tak znajomo wygląda.
- venezzzia
- 100p

- Od: 8 lis 2012, o 14:19
Avalon - przepiękna, Pashmina - muszę zakupic i ja
.
Aniu, piękne widoki. Wszystko Ci tak ładnie kwitnie, nawet nie wiem które zdjęcie jest najładniejsze.
Pozdrawiam - Dosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67157
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67157
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Maruna do towarzystwa różom świetnie pasuje
Ismenę dojrzałem już na zdjęciach ogólnych i ze zdziwieniem, że to już?
No tak, to już lato 
Ismenę dojrzałem już na zdjęciach ogólnych i ze zdziwieniem, że to już?
- Lisica

- Od: 19 lut 2013, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Droga Sweety
Zgadnij, co mnie zachwyciło na Twojej rabacie zachodniej...?
Pozdrawiam z Kaszub, nad którymi powoli zbiera się na deszcz.

Zgadnij, co mnie zachwyciło na Twojej rabacie zachodniej...?
Pozdrawiam z Kaszub, nad którymi powoli zbiera się na deszcz.

Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Właśnie szukam inspiracji połączeń róż i znalazłam u ciebie sporo fajnych pomysłów. Aniu, a na rabacie głównej co to jest to zółte wysokie - czy to może tojeść?