Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie

Post »

Aneczko, wszystkie różyczki zasługują na pochwałę, jedna piękniejsza od drugiej ;:138 nie mogę się napatrzeć. ;:oj
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniu (Niunia1981)! Możesz sobie wybrać... Mnie tam się wszystkie podobają.
Pati (srvivor26)! Od Charlesa de Gaulle'a się zaczęło... A teraz i ja nie umiem wybrać. Może Avalon?
Heniu (Dyskrecja)! Ależ byłaś u mnie, tylko minęło trochę czasu. No i nie miałam tylu róż :;230 Co do hoyi - te akurat bardzo chętnie kwitną. Ty pewnie masz canosę, a z nią różnie bywa.
Bogna (bogulenka)! Liście irysów po przekwitnięciu mi nie przeszkadzają, bo uważam, że są całkiem dekoracyjne. U mnie w sumie przypadkowo stały się tłem do moich ukochanych Avalon.
Reni (reniulek)! A jak Ci powiem, że generał pięknie pachnie??? Przepadłaś...
Jacku! Chciałam mieć clematisa o kwitach dzwonkowatych i trafił mi się bylinowy "Alba". W tym roku ładnie się zagęścił, a kwiaty ma większe niż w zeszłym. Tworzy ładny duet z Laguną. Przetacznikowiec syberyjski w tym roku także jest większy. Ma mniej więcej metr wysokości i tworzy dość duża kępę. Myślę, że jeszcze urośnie... To podobno jeden z najwyższych z przetacznikowatych i dorasta do 180 cm.
Ewo (ewa_rozalka)! Doczekałam się :tan I nie mogę się na nie napatrzyć. Jak na razie poza żółknieniem dolnych partii liści, są zdrowe. Nawiozłam i obserwuje. Oby tak było dalej...
Majeczko (majka411)! Oj zalotna :wink: Pashminka coraz bardziej mi się podoba. Oczywiście o ile to jeszcze możliwe. Przyznam się :oops: Zamówiłam sobie 2 krzaczki Louise Odier i jeden Cardinal de Richelieu. Noooo nie mogłam się opanować...
Teresko! Do Avalon mam szczególny sentyment, ale Bordure Rose zdobyła moje serce. Jest taka słodka i delikatna...
Annar13! ;:196 Charles de Gaulle był pierwszy spośród róż, a Bordure Rose jedna z ostatnich. Ale obie są faktycznie cudne.
Alu (a_nie)! Oczywiście zdam relację odnośnie Nostalgie. Na razie czekam na kwitnienie. Jak na razie mogę powiedzieć, że zbudowała zgrabny krzaczek.
Marysiu (mufka)! ;:196
Ewo (ewa w)! Moja Kronenberg przezimowała spokojnie tylko pod kopczykiem. Nie miałam z nią problemu. Czy zawsze tak będzie? Nie wiem. Ale róża jest piękna i warta ryzyka.
Loki! Może na początku nie będą spektakularne, ale z czasem... Mój posadzony 2 lata temu z takiej sadzonki kupowanej w woreczku urósł jak smok ;:oj
Aguś (AgaNet)! Jesteś kochana ;:168 Połączenie jest przypadkowe, ale niekiedy się udaje. A z różami chyba jeszcze nie skończyłam ;:306
Marysiu (marpa)! Wstyd przyznać, ale moja działka, jak jeszcze nie stał na nim dom, też nie tętnił życiem. Jednak co koło domu, to koło domu. Co chwila w nim jestem, wracam do innych zajęć. To zdecydowanie wygodniejsze. Ale jak się nie ma co się lubi...
Aniu (anabuko1)! Generalnie mam bardzo kolorowe róże. Tak lubię. A Lagunę polecam. Jest piękna :D
Janko (maniusika)! Nie ma kwiatów, których bym nie lubiła. Ale róże i powojniki uwielbiam. Nie dziwię się, że kupujesz kolejne. A takie biedactwa potem ślicznie odwdzięczają się za kupienie :D
Dosiu (Dobrosia)! Avalon zdecydowanie jest warta grzechu. Piękna, koronkowa, zdrowa. Same zalety. Fajnie, że wstąpiłaś. Zapraszam częściej :wit
Stasiu (stasia_ogrod)! Roślinki od Ciebie posadzone. Dziś podlał je deszcz. Dzwonki wyglądają jakby u mnie rosły zawsze. reszcie tez nic nie brakuje. Cieszę się, że Ci się podobają moje różyczki. Patrz do woli!
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ania czytam i się śmieję..... :;230 :;230 LO ma cudoooooowny zapach. Jak patrzę u dziewczyn, to mi ślinka cieknie.
Teraz ja też mam ;:306 i Ty też masz ;:306
Przybiegłam, bo zobaczyłam kwiaty Avalona..... miałaś rację są prześliczne. ;:196 ;:168
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu i u Ciebie róże szaleją - wielka moda zapanowała na nie na naszym forum. Mnie zauroczyła Charless de Gaulle swym lawendowym kolorem choć tak szczerze to trudno go nazwać - to mniej spotykany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Aniu jesteś zadowolona z Lavaglut?....bo ja bardzo...nic się nie dzieje a rośnie na patelni.
Pięknotka z niej niezauważalna. :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Majeczko (majka411)! A na koniec znowu będzie Avalon. Przeczytałam, że dostałaś LO, więc się skusiłam...
Krysiu (christinkrysia)! Generał ślicznie pachnie i ma piękny kolor. To pierwsza róża, jaką kupiłam :D
Elu (Elizabetka)! Nic nie umiem Ci powiedzieć na temat Lavaglut, bo rośnie u mnie od wiosny. Ale po tych upalnych dniach wygląda ślicznie.

A teraz czas na zdjęcia :D Na początek kilka widoków.

Widok na główną rabatę od strony ścieżki. Rabata nazywana jest główną, bo jest największa i powstała jako pierwsza. W założeniu bylinowa, ale znalazły tam miejsce 3 róże...

Obrazek

i od strony tarasu

Obrazek

Widok na ścieżkę i dwie różane rabaty. Na tej bliższej rosną głównie czerwone, a kolejnej - pastelowe, w tym Pashminy i Pastelle.

Obrazek

Tu różana "energetyczna" za nią widok na bramkę wejściową

Obrazek

Rabata "romantyczna"

Obrazek

Widok na najstarszą rabatę różaną. Powstała w lipcu 2012r. Obecnie jest tam niemal busz ;:306 Znajduje się obok tarasu. Miło się na nią patrzy...

Obrazek

Obrazek

Widok na ławkę ze ścieżki prowadzącej do domu. Zdecydowanie musze ja przemalować. Materiały już mam. Teraz zamawiam pogodę...

Obrazek

Parapet kuchenny

Obrazek

Kompozycja koło bramki wejściowej. Rośnie tam róża Ghislaine de Feligonde i clematis Dzieci Warszawy

Obrazek

Na koniec rabata zachodnia - obok pasów do garażu. W tym roku zasadniczo ja powiększyłam i powoli tego nie widać :D

Obrazek

I połączenia różane. Wypełniacze są ważne :D

Herbaciana NN ze złocieniem maruną

Obrazek

i hostą

Obrazek

Łososiową ze złocieniem maruną

Obrazek

Kronenberg ze złocieniem maruną i paprocią

Obrazek

Laguna i przetacznikowiec syberyjski

Obrazek

Lavaglut i dzwonek skupiony

Obrazek

Pomponella z hostą

Obrazek

Fresia z krwawnikiem kichawcem

Obrazek

Alladin Palace z szałwią

Obrazek

i lobelią

Obrazek

Pashmina z szałwią cytrynową

Obrazek

Koralowa NN ze złocieniem maruną

Obrazek

Zakwitła róża Westerland. M.in. zauważyłam dziwne pąki. Miałam nawet takiego mutanta wyciąć

Obrazek

Ale rozwinęło się w coś tak fajnego

Obrazek

Zakwitł clematis Polish Spirit. Co dziwne, ale niektóre kwiaty mają 4 płatki (jak powinien), ale niektóre mają 5, a nawet 6 płatków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i cały

Obrazek

Zakwitła ismena ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze moja ukochana Avalon :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś było śniadanie na tarasie

Obrazek

Potem co prawda znowu była nawałnica, ale znowu jest pięknie :lol:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moja też rośnie od tej wiosny i dlatego pytam....czyli wiemy to samo :D spisuje się nadzwyczaj dobrze. A powiedz skąd masz błonczatkę i czy od razu Ci zakwitła. :?:
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Cudowne róże a te ujęcia mistrzowskie ;:180 Podziwiam Twój talent fotograficzny ;:168
Śniadanko wygląda kusząco ...ja dzisiaj jestem stale głodna ;:218 Zatem dziękuję :lol:
;:196
marzenia się spełniają! Dana
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu dodatki do róż są bardzo ważne, a z maruną kwiaty różane wyglądają ślicznie ;:215 też tak lubię i miewam.
Avalon rzeczywiście jest cudna :shock: ma taki układ płateczków że wygląda jak misterna jubilerska robota ;:215
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu :wink: pięknie wyglądają Twoje Avalonki ;:oj
Jeszcze się okaże, że mam kolejną Fresię, bo coś mi tak znajomo wygląda. :cry:
:wit
Awatar użytkownika
venezzzia
100p
100p
Od: 8 lis 2012, o 14:19

Post »

Avalon - przepiękna, Pashmina - muszę zakupic i ja ;:138 .
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, piękne widoki. Wszystko Ci tak ładnie kwitnie, nawet nie wiem które zdjęcie jest najładniejsze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Maruna do towarzystwa różom świetnie pasuje :!:
Ismenę dojrzałem już na zdjęciach ogólnych i ze zdziwieniem, że to już? :shock: No tak, to już lato ;:224
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Droga Sweety :wit
Zgadnij, co mnie zachwyciło na Twojej rabacie zachodniej...?
Pozdrawiam z Kaszub, nad którymi powoli zbiera się na deszcz.

Obrazek
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Właśnie szukam inspiracji połączeń róż i znalazłam u ciebie sporo fajnych pomysłów. Aniu, a na rabacie głównej co to jest to zółte wysokie - czy to może tojeść?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”