Niech zdrowo rośnie
Kwiaty w domu i na balkonie - Nomi Malone
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiaty w domu i na balkonie - Nomi Malone
Śliczności
I jaka wesolutka
Niech zdrowo rośnie
Niech zdrowo rośnie
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- mamafrania

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Cudne Maleństwo
Urośnie szybciutko, więc cieszcie sie każdą chwilą
wiem co mówię
.Pozdrowienia dla mamusi 
- NomiMalone
- 100p

- Od: 8 sie 2012, o 16:33
Dziękuję dziewczynki z całego serducha za miłe słowa
poniżej kilka fotek tego co dzieje sie u mnie na balkonie oraz nowy storczyk made in biedronka

posiana niezapominajka wschodzi

tymianek

zioła + pietruszka

oregano
majeranek

pietruszka naciowa strzępiasta

poniżej kilka fotek tego co dzieje sie u mnie na balkonie oraz nowy storczyk made in biedronka

posiana niezapominajka wschodzi

tymianek

zioła + pietruszka

oregano
majeranek

pietruszka naciowa strzępiasta

- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Spory ogródek ziołowy masz na balkonie
Biedronkowy phalenopsis po prostu śliczny
U mnie były tylko te najpopularniejsze wybarwienia
a rozglądam się właśnie za jakimś wyjątkowym i ciekawym, bo mam jeszcze miejsce na kuchennym parapeciku.
Biedronkowy phalenopsis po prostu śliczny
a rozglądam się właśnie za jakimś wyjątkowym i ciekawym, bo mam jeszcze miejsce na kuchennym parapeciku.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
W przyszłym tygodniu wybieram się po surfinie albo petunie na balkon. Kusisz pięknymi kwiatami ;)
Storczyk - śliczny. Ciekawy ma wzór na płatkach
Storczyk - śliczny. Ciekawy ma wzór na płatkach
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Kwiatki piękne,ale pokaz nam za jakiś czas jak Twój najpiękniejszy kwiatuszek rośnie
-
welkam
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładne kompozycje kwiatowe.
Nomi - może wiesz, czy oregano a majeranek to to samo? Się naczytałam różności i teraz mam mętlik.
Nomi - może wiesz, czy oregano a majeranek to to samo? Się naczytałam różności i teraz mam mętlik.
- NomiMalone
- 100p

Powiem szczerze , że wcześniej nie zwracałam uwagi na to czy majeranek i oregano to to samo , dla mnie zawsze inaczej troszkę i wyglądały i smakowały , więc dla mnie zawsze były to zupełnie inne rośliny. Ale zainteresowana pytaniem poszperałam w necie okazuje się , że zarówno oregano jak i majeranek pochodzą od tej samej rośliny.
Oregano - to lebiodka pospolita nadaje się do zup, mięs, sałatek, ryb i potraw kuchni włoskiej. Liście oregano pachną pieprzem. Oregano ma silniejsze właściwości bakteriobójcze niż majeranek.
Majeranek - to lebiodka majeranek, majeranek ogrodowy. Pasuje do zup, ziemniaków,sosów , roślin strączkowych i mięs. Majeranek ma lekko gorzki smak i słodki zapach
Posiałam niby różne roślinki. Jak mi podrośnie to zobaczymy co to w papierku zakupiłam. Wtedy zrobię foto porównawcze. Na razie jedyna różnica taka , że majeranek szybciutko i ładnie wzeszedł a oregano tylko kilka sztuk.
Oregano - to lebiodka pospolita nadaje się do zup, mięs, sałatek, ryb i potraw kuchni włoskiej. Liście oregano pachną pieprzem. Oregano ma silniejsze właściwości bakteriobójcze niż majeranek.
Majeranek - to lebiodka majeranek, majeranek ogrodowy. Pasuje do zup, ziemniaków,sosów , roślin strączkowych i mięs. Majeranek ma lekko gorzki smak i słodki zapach
Posiałam niby różne roślinki. Jak mi podrośnie to zobaczymy co to w papierku zakupiłam. Wtedy zrobię foto porównawcze. Na razie jedyna różnica taka , że majeranek szybciutko i ładnie wzeszedł a oregano tylko kilka sztuk.
-
welkam
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale ładnie mi wszystko wyjasniłaś
Mam oregano wsiane obok majeranku i widzę, że obie rosliny mają podobne liście - aczkolwiek oregano ma większe.
Mam oregano wsiane obok majeranku i widzę, że obie rosliny mają podobne liście - aczkolwiek oregano ma większe.
- NomiMalone
- 100p

Pietruszkę strzępiastą jakaś choroba mi załatwiła , albo po prostu za wilgotno. Troszkę sadzonek zostało ale nie jest tego tyle co być powinno. Za to ładnie wzeszła niezapominajka
Wczoraj byłam w Obi zobaczyć co tam słychać w świecie roślin. Kupiłam 2 doniczki tymianku , chyba różne odmiany oraz doniczkę mięty. Dziś wsadziłam , stwierdziłam , że miętkę to chyba jeszcze jedną zakupię .
Ogólnie nie mogę się ogarnąć z tymi kwiatkami i roślinkami jeśli chodzi o zdjęcia i tutejsze forum. Nie myślałam , że mały człowiek tyle potrzebuje uwagi
Toteż nie wiem kiedy ale przyjdzie na pewno taki dzień , że wstawię więcej fotek (wtedy już nie będą aktualne ale będziecie widzieli jak to się wszystko u mnie rozwijało).
Dziś wstawiam fotkę tymianku zakupionego . W doniczce są trzy odmiany . Tak mi się wydaje , bo te zielone oprócz tego , że troszkę inaczej wyglądają to i troszkę inny mają zapach i smak.

Wczoraj byłam w Obi zobaczyć co tam słychać w świecie roślin. Kupiłam 2 doniczki tymianku , chyba różne odmiany oraz doniczkę mięty. Dziś wsadziłam , stwierdziłam , że miętkę to chyba jeszcze jedną zakupię .
Ogólnie nie mogę się ogarnąć z tymi kwiatkami i roślinkami jeśli chodzi o zdjęcia i tutejsze forum. Nie myślałam , że mały człowiek tyle potrzebuje uwagi
Dziś wstawiam fotkę tymianku zakupionego . W doniczce są trzy odmiany . Tak mi się wydaje , bo te zielone oprócz tego , że troszkę inaczej wyglądają to i troszkę inny mają zapach i smak.

- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem pod wielkim wrażeniem...jedno co mi nigdy nie wzeszło to majeranek....dlaczego? nie wiem...ale odkąd pamiętam...to jedno zioło mi nie wschodzi..
Tymianek tez masz cudny...mój rośnie w glebie i zimuje..więc wygląda ciut inaczej..bardzie krzewinka taka..
ale wszystko cudne...podziwiam z rozkoszą..bo ziółka uwielbiam..
Buziaczek dla Justynki
Tymianek tez masz cudny...mój rośnie w glebie i zimuje..więc wygląda ciut inaczej..bardzie krzewinka taka..
ale wszystko cudne...podziwiam z rozkoszą..bo ziółka uwielbiam..
Buziaczek dla Justynki
- NomiMalone
- 100p

Cosik mi pietruszka strzępiasta marnieje
Dobrze , że zwykłej nic nie rusza. Na balkonie coraz ładniej wszystko się rozrasta
szkoda , że nie mam wsadzonych pelargonii w długich skrzynkach , ale w tym roku takie krótkie lato będzie a 5 zł za sadzonkę nie dam
Na dzień mamy dostałam storczyka białaska (mąż się nie zna więc oprócz tego , że kupił mi takiego jaki już mam to jeszcze z kropkami na płatkach , no ale gest się liczy a chorobę wyleczymy
)

Wcześniej kwitł mi storczyk , którego nie znałam koloru , teraz puszcza mi pędzik , a takie miał kwiaty

Pochwalę się jeszcze moim pastelkiem

Dziś kupiłam w Netto "krówkę "

Na dzień mamy dostałam storczyka białaska (mąż się nie zna więc oprócz tego , że kupił mi takiego jaki już mam to jeszcze z kropkami na płatkach , no ale gest się liczy a chorobę wyleczymy

Wcześniej kwitł mi storczyk , którego nie znałam koloru , teraz puszcza mi pędzik , a takie miał kwiaty

Pochwalę się jeszcze moim pastelkiem

Dziś kupiłam w Netto "krówkę "

- NomiMalone
- 100p

Moja gwiazda rośnie i zabawki już zaczyna ciućkać

- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ach te Twoje Storczyki...
Księżniczka sliczna..tylko całować...
Księżniczka sliczna..tylko całować...
Twój kwiatuszek jest najsłodszy i najpiękniejszy;).
Uwielbiam zapach tymianku.
A storczyki cudownie kwitną;).
Uwielbiam zapach tymianku.
A storczyki cudownie kwitną;).