Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

Witajcie,
biało fioletowe bratki, które po obfitych deszczach 2 tyg temu zaczęły się same wybarwiać na fiolet. Ale stoją sobie teraz w "stronę słońca" i wszystkie kwiaty są tak właśnie skierowane:)

Obrazek

Mam też pelargonię, chciałam coś innego niż standardowe czerwone czy różowe (nie ujmując im oczywiście:)).
Po zakupie długo stała, z jednym kwiatem i jednym pąkiem i nic się nie działo. W zeszłym tygodniu ruszyła:)
Obrazek

Kompozycja w 3 donicach, po raz pierwszy poszłam za przykładem wielu forumowiczek i zdecydowałam się na kompozycje. Jezu, ciężko było dobrać, ale tak sobie pokombinowałam.
Million bells czerwone, koleus żółto-zielony i uczep. Uczep z własnej "uprawy", siany z nasion, miał być niski (do 20 cm), a widzę, że się wyciąga. Na razie nic nie robię, ale jak tylko zacznie kwitnąć to chyba go skrócę, bo za wysoki jest. W środku surfinia fioletowa z żółtą obwódką (która teraz robi się biała). Też coś innego, ale bardzo mi się podobała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam też pelargonie zwisające, ale po deszczach już łapią rdzę od nadmiaru wilgoci i będę musiała pryskać (dowiedziałam się z wątku o pelargoniach, że hamuje wzrost ta rdza. W zeszłym roku marnie mi rosły, a były tą rdzą zaatakowane - co zdiagnozowałam dopiero w tym roku )

Obrazek

Są też petunie
Obrazek

Mam też nowy nabytek na balkonie, donicę z kratką. Znajoma przekonała mnie do wilca, więc pięknie rośnie. Ponieważ miejsca było sporo, dosadziłam floksa różowego, który po lecie pójdzie do ogrodu Mamy. Wysiałam też portulakę, powoli rośnie.

Obrazek

Słonecznego weekendu dla Wszystkich!
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leniawko, podtrzymuję swój zachwyt. Bardzo cieszące oko zestawienie barw.

A jeśli chodzi o skrzynki, wygląda na to, że obsiane są jakimś padkudnym grzybem przywleczonym z kupnymi sadzonkami.
Grzyb ma postać brązowych, owalnych miseczek na ukrytej w ziemi nożce. Wyjątkowo obrzydliwie wygląda. Czym go zniszczyć?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Te floksiki w ostatniej skrzynce nie są czasem jednoroczne?
atkaxxx
100p
100p

Post »

Te floksy są chyba wieloletnie. Szczerze powiem, że nie wiem:)
Pozdrawiam, Anna
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To floks drummonda (Phlox drummondii) - jednoroczny.
atkaxxx
100p
100p

Post »

to już wiem w takim razie:) prosze o poradę - przekwita, co mam zrobić? wyrzucić czy poobcinać te przekwitłe kwiatostany i poczekać, może zakwitnie ponownie?
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

Z tego, co o nich czytałam, powinny kwitnąc do przymrozków :)

Ja też z prośbą o radę. Mam w skrzynkach werbenę, lobelię, bakopę, smagliczkę i kobeę. A w jednym z pojemników jeszcze uczep na dokładkę. Jak często je dokarmiać nawozem? Na opakowaniu każą raz w tygodniu, ale zetknęłam się z zaleceniami podlewania co drugi, trzeci dzień połową dawki.

Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do podlewania nawozem, to zależy od producenta i stężenia nawozu w butelce. Dlatego raz piszą, że do każdego podlewania dodawać, innym razem, że co tydzień. Należy się stosować do wskazań producenta na opakowaniu, bo można spalić korzenie, zasolić podłoże i efekt będzie wprost przeciwny ;:145 .

A tu moje balkonowe. Wszystko własnego chowu. Mam pelargonie z lobelią i trochę żeniszka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitną te z sadzonek. Wyhodowane z nasion przymierzają się do kwitnienia. Mam balkon południowy, patelnię. Co roku próbuję coś oprócz pelargonii, ale jak na razie to wytrzymują tylko lobelie. Jak wyjechałam na początku czerwca na tygodniowy urlop, to mimo że nie było słońca, było chłodno i często padało, żeniszek był zwiędnięty. Odżył, ale część listków ma uschnięte. Pelargoniom i lobelii nic się nie stało.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

atkaxxx pisze:to już wiem w takim razie:) prosze o poradę - przekwita, co mam zrobić? wyrzucić czy poobcinać te przekwitłe kwiatostany i poczekać, może zakwitnie ponownie?
Piszą, że do przymrozków, ale to chyba nieprawda, a może chodzi o to, że ma czas do przymrozków.W krzynkach nie sadziłam, ale kiedyś wysiewałam i posadziłam do gruntu.Jak przekwitł to już nie zakwitł.Bynajmniej nie kwitł sukcesywnie jak np. lobelia.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

atkaxxx pisze: Znajoma przekonała mnie do wilca, więc pięknie rośnie. Ponieważ miejsca było sporo, dosadziłam floksa różowego, który po lecie pójdzie do ogrodu Mamy. Wysiałam też portulakę, powoli rośnie.
Obrazek
I słusznie bo wygląda to super!
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Moje skrzynki teraz wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Barbarusia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lip 2012, o 14:16

Post »

Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”