Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
- Joaquin
- 200p

- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.
adrianic jestem pełen podziwu
, mistrzostwo
pozdrawiam
Joaquin
Adrianie piękne te Twoje kwiatuchy !!!
Najbardziej podobają mi się białe pełne.
Mam taka jedną i właśnie zaczęła kwitnąć.
Na razie ma jeden kwiat i sporo pąków.
Ten jeden kwiat tak pachnie, że czuć w mieszkaniu !!!
Co będzie jak rozwinie wszystkie pąki???

Uploaded with ImageShack.us
Ten jeden kwiat tak pachnie, że czuć w mieszkaniu !!!
Co będzie jak rozwinie wszystkie pąki???

- adrianic
- 1000p

- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
sprawdź skład - nie wiem co w nim jestmonikaka pisze:a jak daje w płynie do datur to ok?
Ta daturka z przedostatniego zdjęcia dzisiaj ma już inny kolor - zrobiła się cała morelowa
-- 19 cze 2013, o 13:23 --
Piękny kwiat. Jest młody i będzie jeszcze ładniejszy za kilka dni - i powiedzcie.....jak tu nie kochać daturixeska pisze:Adrianie piękne te Twoje kwiatuchy !!!![]()
Ten jeden kwiat tak pachnie, że czuć w mieszkaniu !!!![]()
Co będzie jak rozwinie wszystkie pąki???![]()
Dzisiaj usłyszałem o możliwości rozmnażania datur z pędów bocznych, podobno wystarczy je umieścić w ziemi, może to ktoś potwierdzić?
Pozdrawiam - Waldemar
- franus
- 50p

- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Możesz tak śmiało ukorzenić młode odrosty tylko schowaj je przed slońcem.
Pozdrawiam Longina.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Zawsze rozmnażam DATURY z bocznych pędów, tyle,że robię to z nieco zdrewniałych sadzonek pozyskanych przed schowaniem "starych" roślin do mieszkania na zimę. Po przycieciu i umieszczeniu w wodzie wypuszczają korzenie i wówczas wsadzam je do ziemi.

Sadzę po 2-3 sztuki w jednej niewielkiej donicy z mieszanką ziemi ogrodniczej i piasku, a w maju przesadzam do większej z dobrą ,żyzną ziemią. I wygląda to tak:

Tak wyglądały miesiąc temu

a tak w obecnie:
Kwitną niestrudzenie , a wieczorem ... PACHNĄ przepięknie !!!
------------------------------------
I jeszcze kilka informacji:
DATURA jest rośliną bardzo żarłoczna i nie sposób jej przenawozić .Rośnie szybko .Jest prosta metoda , aby pobudzić roślinę do zawiązywania pąków kwiatowych - należy jej usunąć część liści .Zwykle jest ich bardzo dużo i nie tylko zwiększają zapotrzebowanie pokarmowe i wodne rośliny , ale też powodują ,że kwiatów jest mniej ( no i są mniej widoczne w masie wielkich liści!). Ja obrywam liście stopniowo ,gdzieś od czerwca ,co jakiś czas, po kilka , kilkanaście ( za dużych , brzydkich, uszkodzonych przez wiatr, albo takich , które blokują pąk kwiatowy )i z kwitnieniem nie mam problemów. Wiosną na start daję im nieco obornika ( może być granulowany), a podlewam też FLOROWITEM lub nawozem do datur.
Gdy jesienią zabieram DATURY z ogrodu do domu ,obrywam wszystkie liście i przycinam rośliny o ok. połowę ( są wielkie i miałabym kłopot z ich zimowaniem , bo zwykle mam 4-6 sztuk) . Zdrewniałe pędy długości ok. 20-40 cm., które zetnę , zwłaszcza te , które mają charakterystyczne rozwidlenie " Y " , wkładam do słoja z wodą i tam sobie stoją +- do stycznia, lutego. Wtedy mają już zwykle masę korzeni i nadają się do posadzenia w mieszance ziemi z piaskiem.
--------------------------------------
Młodych odrostów dotychczas nie ukorzeniałam , sądzę jednak ,że tak jak radzi franus można to zrobić , byle schować sadzonki przed słońcem.

Sadzę po 2-3 sztuki w jednej niewielkiej donicy z mieszanką ziemi ogrodniczej i piasku, a w maju przesadzam do większej z dobrą ,żyzną ziemią. I wygląda to tak:

Tak wyglądały miesiąc temu

a tak w obecnie:
Kwitną niestrudzenie , a wieczorem ... PACHNĄ przepięknie !!!
------------------------------------
I jeszcze kilka informacji:
DATURA jest rośliną bardzo żarłoczna i nie sposób jej przenawozić .Rośnie szybko .Jest prosta metoda , aby pobudzić roślinę do zawiązywania pąków kwiatowych - należy jej usunąć część liści .Zwykle jest ich bardzo dużo i nie tylko zwiększają zapotrzebowanie pokarmowe i wodne rośliny , ale też powodują ,że kwiatów jest mniej ( no i są mniej widoczne w masie wielkich liści!). Ja obrywam liście stopniowo ,gdzieś od czerwca ,co jakiś czas, po kilka , kilkanaście ( za dużych , brzydkich, uszkodzonych przez wiatr, albo takich , które blokują pąk kwiatowy )i z kwitnieniem nie mam problemów. Wiosną na start daję im nieco obornika ( może być granulowany), a podlewam też FLOROWITEM lub nawozem do datur.
Gdy jesienią zabieram DATURY z ogrodu do domu ,obrywam wszystkie liście i przycinam rośliny o ok. połowę ( są wielkie i miałabym kłopot z ich zimowaniem , bo zwykle mam 4-6 sztuk) . Zdrewniałe pędy długości ok. 20-40 cm., które zetnę , zwłaszcza te , które mają charakterystyczne rozwidlenie " Y " , wkładam do słoja z wodą i tam sobie stoją +- do stycznia, lutego. Wtedy mają już zwykle masę korzeni i nadają się do posadzenia w mieszance ziemi z piaskiem.
--------------------------------------
Młodych odrostów dotychczas nie ukorzeniałam , sądzę jednak ,że tak jak radzi franus można to zrobić , byle schować sadzonki przed słońcem.
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Ewelina Dzięki za super instrukcję . Aż mi się nie chce wierzyć, że z takich maleństw, przez miesiąc porosły takie krzaczory.
Moje (pierwsze w życiu) tej chwili są mniej więcej takie, jak Twoje miesiąc temu. Jak je dostałam (ukorzenione patyczki) to myślałam, że w tym roku nie mam co spodziewać się kwiatów.
Moje (pierwsze w życiu) tej chwili są mniej więcej takie, jak Twoje miesiąc temu. Jak je dostałam (ukorzenione patyczki) to myślałam, że w tym roku nie mam co spodziewać się kwiatów.
Dlaczego w takiej mieszance?nadają się do posadzenia w mieszance ziemi z piaskiem.
-
KarolinaC
- 200p

- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też mam takie jak Ty Ewelinko miesiąc temu
lecę zaraz obrywać liście. Czy mam jeszcze szansę na kwiaty?
(nie ma pąków kwiatowych...
)
lecę zaraz obrywać liście. Czy mam jeszcze szansę na kwiaty?
(nie ma pąków kwiatowych...
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Piotr=)

- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moje dopiero pod nawożone i liście przerwane z tydzień temu więc czekam na pąki 
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Adianic-Pytanie laika-gdzie mozna kupic takie nawozy?
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Na przykład u Adrianica w sklepiedoromichu pisze:Adianic-Pytanie laika-gdzie mozna kupic takie nawozy?
- adrianic
- 1000p

- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Można ale nie trzeba u mnie - wystarczy szukać podobnych składów i dobrej firmy żeby skład w nawozie był równy temu co pisze na ulotce. Ja nawożę tym co sprzedaję bo jestem pewny co tam na pewno jest.
Z drugiej strony - sprzedaję takie nawozy żeby rośliny ode mnie dobrze rosły
Z drugiej strony - sprzedaję takie nawozy żeby rośliny ode mnie dobrze rosły
-
Belfedor
- 200p

- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Witam !
W tym roku stałem się posiadaczem czterech datur. Niestety spodziewałem się, że będą rosły szybciej
. I tu pojawia się moje pytanie : Jak myślicie, czy jeszcze w tym roku zakwitną ? Bardzo mi na tym zależy ... Nawożę je codziennie nawozem Mineralit i od czasu do czasu gnojówką .
O to zdjęcia :
1. Moja faworytka Angels Sunbeam . Niektórzy twierdzą, że na jej kwiaty mogę czekać nawet kilka lat
a wy jak uważacie ?

2. Kolejna ... również ulubiona to Super Spot . Jest najmniejsza z nich wszystkich, ale dorównuje im liśćmi
. Ta chyba w tym roku nie zakwitnie
a szkoda ....

3. A to o ile sie nie myle Maya .

4. A co do tej to nie wiem jak się nazywa
dopiero gdy zakwitnie, to się dowiemy.

A to już zdjęcie ich wszystkich. Niedawno zostały przycięte, może to przyspieszy kwitnięcie
. Super Spot często lubi unosić liście w górę
.

Powoli popadam w desperacje
Pozdrawiam
O to zdjęcia :
1. Moja faworytka Angels Sunbeam . Niektórzy twierdzą, że na jej kwiaty mogę czekać nawet kilka lat

2. Kolejna ... również ulubiona to Super Spot . Jest najmniejsza z nich wszystkich, ale dorównuje im liśćmi

3. A to o ile sie nie myle Maya .

4. A co do tej to nie wiem jak się nazywa

A to już zdjęcie ich wszystkich. Niedawno zostały przycięte, może to przyspieszy kwitnięcie

Powoli popadam w desperacje
Pozdrawiam
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Belfedor, OOO
ile datur
ja z moją jedną to mogę się schować 
-
Belfedor
- 200p

- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Fraszko jedna jeszcze się ukorzenia więc teoretycznie mam ich pięć , z czego cztery od Zjawki . Oj nie wiem gdzie je schowam na zimę
.