moje ogródkowe zmagania cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: moje ogródkowe zmagania cz.3

Post »

LO to pewnie Luise Odier, mam dwie też w donicy. Ale są tak ogromne że na jesieni będę sadzić do gruntu. Niech się tylko mocno ukorzeni żeby łatwiej przetransportować.

Super dalijki. Lubię takie porcelanowe kolorki.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madzia to już wiesz co to są LO zobacz u Ani Annes tą ślicznotkę. :;230
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No :!: Nareszcie piękny i ciepły dzionek ;:112 Cieszę się jak głupia. Wczorajszy zakończyłam wymianą płotka przed domem. Płotek kupiłam dawno temu, kiedy to jeszcze śnieg leżał na ulicach, ale nie było czasu na podmiankę, a przynajmniej tak mi się wydawało. O ile z drewnianym płotkiem mieliśmy przejścia, bo nie wszędzie chciały wejść szpikulce, to z plastikowym 15 minut i po bólu :heja. W dodatku zrobiłam to sama :uszy Pokażę zaraz fotki, ale trochę będzie na nich bałaganu, bo jakiś czas temu spryskałam chwasty Randapem i widać to dosyć dobitnie :oops: Dzisiaj dokupię kamyczków, folię anty chwastową i uporządkuję do końca rabatki przed domem.
Poranna podróż do pracy zaczęła się od zahaczenia giełdy kwiatowej ;:224 . Kupiłam dla mojej siostry urodzinowy pęk piwonii biało-różowej, ale żeby nie było mi smutno, to kupiłam drugi dla siebie ;:215 Kusiły mnie jeszcze piękne róże, których jest cała masa, jednak to następnym razem. Darowałam sobie część z bylinami, bo chyba bym przepadła ;:223

No więc na początek nieco bałaganu
przed
Obrazek
po
Obrazek
w trakcie :D
Obrazek
po
Obrazek
w skrzyni na reszcie zakwitły żółciaki ;:333
Obrazek
pierwsze były...
Obrazek
a tak się prezentują razem
Obrazek

balia pęka w szwach, a heliotrop dogania pierwszych lokatorów
Obrazek
Plena Purpurea zagląda ukradkiem do kuchni
Obrazek
zaczynamy skręcać w lewo ;:333
Obrazek
malutkie przemeblowanie i miejscówka dla Palbiny(w amforze)
Obrazek
Veronica's Choice
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dlaczego płotek wymieniałaś? Nie można było tego drewnianego tylko pomalować? Wyglądał całkiem nieźle. Sorki ale ja chyba nie lubię plastiku ;:131 choć pochwały za samodzielność :uszy
Kiedy przycinasz bukszpany? Podobno druga połowa czerwca to najlepszy termin. Ja się do swoich przymierzam
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, rabatka przed domem z nowym mini płoteczkiem ... cudeńko ;:215 Te białe kamyczki rewelacyjnie podkreślają kolory żurawek i pozostałych roślin. Szpalerek z bukszpanu... miodzio. Marze, żeby mój kiedyś tak wyglądał ;:167
Różyczki też przepiękne, a że po drodze do pracy zwiało Cie na giełdę kwiatową... wcale się nie dziwię. Mi pewnie tez kierownica sama by skręcała w tamta stronę ;:306
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Sielsko-anielsko ;:168
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Uroczy masz ten ogródek przed domem. Podejrzewam, że twój podjazd znalazłabym po ciemku jest tak charakterystyczny w klimacie (nawet kołatka wpisuje się doskonale w sielski klimat).
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu drewniany płotek niestety zaczął się rozpadać, więc chciał nie chciał trzeba było wywalić. Docelowo płotku w ogóle nie będzie, ale muszę zaczekać aż bukszpan porządnie się zagęści. Cięłam go pierwszy raz jak się tylko zrobiło ciepło, a za kilka dni przymierzam się do kolejnego dziabnięcia. Szybciutko rośnie po pierwszych zabiegach ;:333
Zobacz moją Vanilkę jakie ma rozmiary :;230
Obrazek
Gosiu bukszpanek trzeba często ciąć dla zagęszczenia. Taką wskazówkę otrzymałam od Kasi Magenty i tego się trzymam. Płoteczek plastikowy zdecydowanie ładniej się prezentuje niż poprzedni. Zobacz jak ładnie kwitnie fioletowy bodziszek od Ciebie ;:168
Obrazek
Aguś i o to chodzi kochana ;:333 Dzięki
Iwonko spoko :!: trafisz w ciemno ;:172 Nikt nie ma kamyczków przed domem i powiem Ci, że cieszę się z tej decyzji. Praktycznie zero obsługi ;:109 Jedynie Sympathy zagłusza nieco inne roślinki, rozpanoszyła się strasznie ;:161

Pozostałe kwitnące lub w zapowiedzi ;:112
szałwia zeszłoroczna ;:167
Obrazek
goździczki
Obrazek
B.Bride
Obrazek
Herkules ;:167
Obrazek
NN
Obrazek
yyyyObrazek....chyba pastella
Obrazek
krzewuszka Candida
Obrazek
się jedna została i wylądowała z ...jeny nigdy nie pamiętam ;:223 edit: KOCANKĄ ;:223 ;:223 ;:223
Obrazek
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Świetnie masz przed domem aż się ma chęć pójść zobaczyć co się kryje dalej ;:224
Masz w sobie to coś ...artystyczną duszę !Pięknie i romantycznie ...chyba pójdę coś pozmieniać 8-)
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bukszpanom rób oprysk z Florowitu, zobaczysz jak ruszą.
Twoja bakopa różowa rośnie super a moja dogorywa. Dlaczego?

A Vanilka jest podobna ;:223 myślałam że rośnie tak szybko jak Anabelki ;:131
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dana dziękuję ;:196. Artystyczna dusza, to chyba zbyt huczne brzmi, ale owszem lubię zmiany i gadżety ;:167 A co Ty chcesz zmieniać kobieto ;:124 ?
Jolu uff myślałam, że z moją Vanilką coś nie teges..Bacopa rośnie u mnie do południa w słonku, a potem w cieniu. Jest zasilana magiczną siłą do kwitnących(raz na jakiś czas) i zawsze ma wilgotno. Sadziłam w lekkim podłożu..pamiętasz? Uważam, że to jest dobre rozwiązanie dla jednorocznych, które często w ciężkiej ziemi gniją, w dodatku wystawione na fanaberie pogodowe.
Powiedz coś więcej o florowicie, jaki konkretnie to jest nawóz :lol: ?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Madziu :wit , BB cudowna ;:oj .
O Vanilke sie , Dziewczyny, nie martwcie, w tym roku może nie bedzie okazała, ale po przycieciu wiosną przyszłego roku na pewno i zageści sie i urośnie wyżej. teraz buduje fundamenty :wink: .
W swojej nastepnej sesji pokaże własne bukietowki, niektore naprawde ładnie poszły, a niektore młode tak sobie :lol: .
Jak mnie wnerwia brak "e z ogonkiem" (o z kreską też nie mam, ktoryś pan coś poprzestawiał i nie umiem dojść co ;:223 ) . Ktoś wie, jak to zreperować?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ten Florovit kupuję uniwersalny w butli 5 l do podlewania i oprysku. On jest i do warzywek i do kwitnących.
Bakopa rośnie w półcieniu z bonicą....może faktycznie ta ziemia dla niej za ciężka. Chyba przesadzę na słońce do piachu. Ona jest byliną, nie pamiętam, muszę doczytać ;:224
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Franiu :wit niech cię uściskam ;:168. Vanilka w zeszłym roku była dużo większa, ale zapewne podpędzana, nawet jej podpórkę kupiłam :;230 Czekam na zdjęcia twoich. BB z roku na rok coraz bardziej czaruje ;:167
Co do klawiaturki, to spróbuj nacisnąć na raz w lewym dolnym rogu shift i ctrl może pomoże,ale może być też tak, że zamiast x będzie z i odwrotnie, wtedy naciśnij jeszcze raz. Jak nie pomoże, to cośw oprogramowaniu poprzestawiali ;:124
Jolu co prawda w ubiegłym roku bacopa rosła w normalnej ziemi u stóp powojnika, który był w skrzyni i też szalała ;:173 Florowit zapisany jako priorytet :lol:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

To nie jest ten błąd, z i y normalnie idą i cześć polskich znakow też mam jak widać. Chyba musze spytać kolege-informatyka. :roll: .
Dobrze wiedzieć, że Florovitem można dokarmiać na zasadzie oprysku :heja . Nawet jeszcze go mam, kupiłam dla siewek.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”