Actusowa kolekcja cz.II
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Actusowa kolekcja cz.II
no ale reanimacje prowadzi się tez w podłożu, tylko własnie musi być grube ;) A i tak większość mam keramzytu w tym podłożu
Art własnie w podłożu wyratowała storczyka, który miał jeden listek i zero korzeni a ja tez kiedyś miałam taką bidę, tylko o reanimacji nic nie widziałam i w podłożu z domieszką keramzytu wypuścił wtedy 3 korzonki.. sama nie wiem, myślą jeszcze nad sphagnum. Jeśli chodzi o keramzyt to boję się tego, ze on mocno podciąga w górę a ciężko mi wyczuć gdzie jest już trzon storczyka a gdzie nie ;) On ma tak jakoś nietypowo, ze ta część podziemna jest taka długa ;) A jak go płycej posadzę, to boję się, że nic z tego nie będzie ;) a jakby keramzyt przemieszać ze sphagnum i po prostu moczyć storczyka raz w tygodniu?
Ja bym nic nie mieszala.Albo to albo to.Mam dwa reanimowane w spagnum ,z powodzeniem,sa nowe listki i korzonki ,reszta w keramzycie i tez idzie jak burza.I wiesz co?Tak sobie mysle ze juz w tym keramzycie niektore sobie zostana.Podoba mi sie taka uprawa.jeśli Twoj Liodo ma dlugi trzon to najlepszy bylby wlasnie szklany wazon.I wiesz co? Ja swoich w ogole nie zalewam calych tylko pilnuje zeby woda byla stale na dnie naczynia i rtlko spryskuje czasem z wierzchu.
- Dufin

no i chyba też tak zrobię Kasiu ;) Ja go teraz w tym podłożu moczyłam raz na tydzień bo ma takie dwa krótkie kikuty wiec liczyłam, ze się nimi napije
Jak będę w domku i znajdę odpowiednie naczynie to przeniosę go w keramzyt i zrobię fotkę jak wygląda teraz storczyk i ile go jest pod podłożem
Maluchy od Ciebie za to ślicznie rosną, wydłużają korzonki i każdy ma już nowy listek.. a teraz zauważyłam, że ta Vanda, której obcięłam dwa zdrowe korzonki i jeden korzonek po czasie odbił to teraz ten drugi tez odbija
więc tylko tego Liodoro brakuje mi do pełni szczęścia 
Dasz rade ,widzisz jak on chce zyc.Jak pisalam w watku Kamy nie bierzcie sobie do glowy jakichs specjalnych naczyn.Sloik po ogorach sprawdzi sie doskonale 
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Kasia a gdzie kupić tego Liodoro
szukałam na necie ale nic nie ma... 
- Dufin

Kasiu to musiałby być duży słoik bo standardowy nie będzie większy od doniczki i trzon mi będzie podgniwał
mam w domu jakieś kryształy,więc w najgorszym wypadku, któryś wreszcie się do czegoś przyda
A powiedz mi, jak Ci już korzonki urosną takie długie, że będą dotykały dna naczynia to jak je wtedy będziesz prowadzić w takim keramzycie? Bo zawsze mnie to zastanawiało..
wtedy zalewasz woda i odlewasz wode.Tak to widze.Zobacze jak to bedzie sie u mnie sprawdzac.Kama ja swoje LIodoro w Niemczech kupilam.Tego co Ania ma i co kwitnie teraz u mnie
W OG tez od Niemca sprowadzaja
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Ehh...nie mam szczęścia do takich śliczności jak wasze 
Kurzy pazur ,dokladnie z tym mi sie ten cudak skojarzyl
.Mowisz ze keik bedzie?