Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.
Tomaszu, dziękujęTomasz II pisze:Chyba fortunei ALBOPICTA, ale niech mnie Andrzej poprawi, jeśli się mylę. Bobi, pamiętaj, że ona już w czerwcu całkiem zielona.

Zzieleniała fortunei ALBOPICTA nie powinna źle wyglądać w połączeniu z Cherry Berry i STRIPTEASE. Ona w górze na wysokim pieńku, a te dwie u jej stóp

Pozdrawiam, Baśka
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Donice z funkiami przenoszę jedynie w zacienione i osłonięte od mroźnych wiatrów miejsce i tak pozostawiam, nie zabezpieczając ich w żaden sposób. Jak dotychczas (kilka lat) nie było żadnych strat. Hosty, które rosną w korzeniach pozostają na swoim stałym miejscu.
Myślę, że dołowanie nie jest konieczne, gdyż jeśli będą mrozy, to głębokość przemarzania gleby i tak będzie większa niż wysokość donic.
Myślę, że dołowanie nie jest konieczne, gdyż jeśli będą mrozy, to głębokość przemarzania gleby i tak będzie większa niż wysokość donic.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Problem z hostami w doniczce
Ja kupiłam dwie hosty własnie do dużej donicy,zasadziłam na wiosne w ziemi którą kupiłam w kwiaciarni, dodałam azofoski, posypałam korą i stoi w cieniu nestety obie są marne w ogóle nie rosną, może zrobiłam coś źle czy ktoś może mi pomóc? Niestety nazw tych host nie znam. 

- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z hostami w doniczce
Ja powtórzę po raz setny. W roku posadzenia hosty rosną słabo bądź bardzo słabo. Jeśli to były małe sadzonki to może się skończyć na kilku listkach i marnym kwiatku. Trzeba im dać trochę czasu. W przyszłym roku NA PEWNO będą sobie radziły znacznie lepiej.
Oczywiście przydałoby się zdjęcie wtedy można by ocenić czy na pewno wszystko jest w porządku.
Oczywiście przydałoby się zdjęcie wtedy można by ocenić czy na pewno wszystko jest w porządku.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Ciekawe doniczki
Przyglądałem się Twoim hostom i ..... jedynie mogę powtórzyć to co napisał AndrzejJola J. pisze:czy ktoś tu zagląda?
Tą mniejszą hostę nie mogę zobaczyć nawet przy dużym powiększeniu (mały format zdjęcia), natomiast ta większa wygląda dobrze. Zdarza się, że po kupieniu sadzonki - hosta może zgubić nawet wszystkie liście co nie znaczy, że nie będzie rosła pięknie gdy się odbuduje.raistand pisze:Trzeba im dać trochę czasu.
Nie wiem jaką ziemię kupiłaś w kwiaciarni ? ale zalecam sprawdzić, czy jest dobrze przepuszczalna (po podlaniu woda powinna dobrze wsiąkać i przelewać się do podstawka). Jeśli woda wsiąka zbyt wolno i jest mulista ? dodaj do nie trochę torfu i żwiru (lub drobnej kory sosnowej), aby woda i powietrze docierały bez problemu do korzeni. Jeśli jest to konieczne możesz to wykonać w każdej chwili.
Twoje hosty na pewno będą wyglądały dobrze ? trzeba czasu.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- 500p
- Od: 17 lut 2008, o 22:48
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
I to jest święta prawda - w donicach hosty nigdy nie osiągną takich rozmiarów jak w gruncie.Tomasz II pisze:Ja jestem raczej przeciwnikiem, bo nie osiągają w nich takich rozmiarów jak powinny.
Dlatego nie zalecam uprawy w donicach jeśli można to zrobić w gruncie, zaznaczając jednocześnie, że w donicach przy odpowiedniej pielęgnacji rosną i myślę, że wcale się nie męczą dając nam dodatkowe doznania estetyczne w różnych miejscach

W naszym ogrodzie hosty są przede wszystkim sadzone w gruncie, ale.... przed wejściem do domu (przed gankiem), obowiązkowo muszą być również w donicach, gdyż tak chcemy to widzieć i tak to lubimy.
Po pewnym czasie rośliny te trafią do gruntu, a ich miejsce zajmują nowe i tak to trwa.

Hosty w donicach są również przepiękną dekoracja, a szczególnie polecam je tam gdzie nie możemy sobie pozwolić na uprawę gruntową. w kompozycji z iglakami, Hortensjami, bukszpanami, liliami i innymi roślinami w donicach wyglądają rewelacyjnie. Stanowią tło dla innych roślin jak również inne rośliny są tłem dla nich - ilość kompozycji i zestawień z różnymi roślinami w zależności od pory roku jest nieskończona.
Donice na zimę ustawiam w zacienionym i osłoniętym od wiatru (ale nie od deszczu czy śniegu) miejscu i tak czekają bez problemu do wiosny.

Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że rosnące w donicach wymagają w trakcie sezonu więcej zaangażowania (podlewanie prawie codzienne, nawożenie i dbałość o to aby nie rosły w pełnym słońcu……)
Szerzej pisałem o tym w temacie "Hosty - uprawa w pojemnikach i donicach" - polecam przeczytać.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,