Choroby róż Cz.1
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroby róż
Muszę poszukać co to za gąsienica, na pewno nie jest to nimułka.
Proponowałabym użyć decis.

Proponowałabym użyć decis.
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu - a może by tak mydłem potasowym spróbować? Zaraz za różanką jeż ma gniazdo w tujach, pod tarasem salamandry, wolałabym uniknąć chemii...  

- Deirde
Niestety - nie wiem czy mydło potasowe coś da na gąsienice, zawsze można spróbować ręcznie pozbierać.

- Barbaara
- 50p 
- Od: 14 wrz 2012, o 19:07
Sahara, o której pisałam w tym wątku narobiła mi strachu, ale teraz rekompensuje się w sposób, w jaki tylko róże potrafiąDeirde pisze:Barbara - cieszę się że sytuacja została wyjaśniona.
 Zakwitła pierwsza i to nie jedyne kwiaty, pokazuje akurat te ze względu na różnicę w kolorach.
 Zakwitła pierwsza i to nie jedyne kwiaty, pokazuje akurat te ze względu na różnicę w kolorach. Ślady po pechowym oprysku widać tylko z bardzo bliska.

Nie szuka złotego środka,
ona go zawsze ma - stokrotka

ona go zawsze ma - stokrotka

- Deirde
Barbara - dziękuje za wiadomość.

Witam, Przypuszczam że moja miniaturowa została czymś zaatakowana. Na liściach pojawił się biały nalot, różą także ostatnio marnie kwitnie. Prosiłbym o pomoc na podstawie zdjęcia poniżej. Czyżby to jakiś grzyb? mączniak? Co mogę zrobić żeby ją uratować? Czy jak kupię nową i postawię na tym samym oknie to zarazi mi zdrową? 

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To choroba grzybowa - mączniak prawdziwy. Porażone pędy wytnij, różę opryskaj np. Topsinem. Przyczyną jest słaby przepływ powietrza. Najlepiej, jeśli masz ogród - posadź ją do ziemi. Jeśli masz balkon, wystaw ją. Róża to nie jest kwiat domowy, w pomieszczeniu będzie chorować.
Tak na marginesie, róże miniaturowe z marketów nie są dość żywotne. Miałam kiedyś dwie sztuki, rosły w ogrodzie, utrzymały sie tam dwa lata. Ładnie wygląda i dobrze się sprzedaje.

Tak na marginesie, róże miniaturowe z marketów nie są dość żywotne. Miałam kiedyś dwie sztuki, rosły w ogrodzie, utrzymały sie tam dwa lata. Ładnie wygląda i dobrze się sprzedaje.
Dziękuje za informacje.
Czytałem o tym aby wysadzić różę ale nie mam takiej możliwości. Nie wiem czy opłacalne jest kupowanie środka na tego grzyba bo i tak w domu muszę róże trzymać a nowa z hipermarketu to koszt kilku zł (od 8zł.)
Czy jeśli kupię nową róże i będzie na tym samym oknie co ta którą mam teraz i będę ją próbować ratował to może się ten grzyb rozprzestrzenić na tą nową?

Czytałem o tym aby wysadzić różę ale nie mam takiej możliwości. Nie wiem czy opłacalne jest kupowanie środka na tego grzyba bo i tak w domu muszę róże trzymać a nowa z hipermarketu to koszt kilku zł (od 8zł.)
Czy jeśli kupię nową róże i będzie na tym samym oknie co ta którą mam teraz i będę ją próbować ratował to może się ten grzyb rozprzestrzenić na tą nową?
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że i bez tej, już chorej, następna w tych warunkach też złapie mączniaka. Kiedyś ja również przez to przechodziłam. Jedyne wyjście - traktuj róże w donicy jak bukiety o dłuższej trwałości.

a może to przez to że spryskiwałem róże (liście) prawie codziennie wodą i może to było przyczyną tego grzyba? Robiłem tak bo wyczytałem aby ta robić na jakimś forum

- Deirde
To jest całkiem możliwe - róże nie lubią mieć wilgotnych liści dlatego łapią plamistość - zresztą po obfitych deszczach zawsze róże pryska się. Też ważne jest by zapewnić różom odpowiedni przewiew - by szybko im liście przesychały.

- Mandragora
 Nie mam niestety zdjęć, ale może jak opiszę... Po listkach biegają małe, żółtawe "przecinki". Dość żwawo
 Nie mam niestety zdjęć, ale może jak opiszę... Po listkach biegają małe, żółtawe "przecinki". Dość żwawo   Może nawet ciut mniejsze, niż przecinek... Co to może być?
 Może nawet ciut mniejsze, niż przecinek... Co to może być?- Deirde
Jeśli skaczą to skoczek - jak najszybciej opryskaj róże.

- Mandragora
Gosiu, nie zauważyłam, raczej tylko chodzą (biegają). Larwę skoczka miała kilka postów wyżej moja Mama, ona była dość duża, z takiej dużej larwy byłyby takie malusie przecineczki?  

- Deirde
Proszę zrób zdjęcie i je dodaj - przecinki to mi tylko skoczki przychodzą do głowy - one też potrafią być małe zanim dorosną.