Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Jak często i kiedy ostatnio już nie będę pytał ,bo byśmy rozmawiali tak do północy.
Oberwij dolne liście , które wyglądają najgorzej i zasil porządnie te pomidory 5gram na litr.
I pilnuj podlewania. Nastepnym razem nie sadź tyle pomidorów w tak małym pojemniku . Posadź sobie jeden, dwa, i puść na kilka pędów jak już koniecznie chcesz.
Oberwij dolne liście , które wyglądają najgorzej i zasil porządnie te pomidory 5gram na litr.
I pilnuj podlewania. Nastepnym razem nie sadź tyle pomidorów w tak małym pojemniku . Posadź sobie jeden, dwa, i puść na kilka pędów jak już koniecznie chcesz.
Minęły 4 bezdeszczowe godziny od oprysku Revusem, mam nadzieje że zdazył wyschnąć!
Ma ponoc niepadac do jutra:)
Tysonka nie mam uprawnień do wysyłania wiadomości
Ma ponoc niepadac do jutra:)
Tysonka nie mam uprawnień do wysyłania wiadomości

Regulamin się kłania
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to pryskałyśmy prawie w tym samym czasie tym samym środkiem
też mam taką nadzieję
zajrzyj na priv

zajrzyj na priv

-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
a mnie zmyło akrobata po 4 godzinach
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zaczęłam rozmyślać, czy ktoś za mną biegał kiedyś z opryskiwaczem ;)forumowicz pisze: Ochrona pomidora rozpoczyna się z chwilą wyboru odmiany o czym bardzo wielu zapomina. Jak chce się mieć piękne trzeba latać z opryskiwaczem jak kot z pęcherzem. Piękne pomidory są jak piękne kobiety.
Piorin zapewnia, że nie ma ZZ w powiecie Janów Lubelski.
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LUJL
Piorin nie był u mnie w tunelu...

- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Od momentu nasilenia opadów zaobserwowałam niepokojące objawy na ok. 7 krzakach. W szklarni mam 27 sztuk.
Zniekształcone pozwijane liście, wzdłuż nerwów pojawiły się wybrzuszenia i taki osad podobny do soli. To raczej nie jest pleśń.
Podobny objaw tylko w małym nasileniu miałam na etapie rozsady. Czy to zasolenie? lub początek szarej pleśni? Czy to możliwe że po ostatnich opadach podniósł się poziom wód gruntowych i składniki pokarmowe są znacznie wyżej? Ten nalot zauważyłam na łodygach i szypułkach pomidorów.
Dodam iż od wysadzenia na miejsce stałe tj. 13 kwietnia nie zasilam żadnymi nawozami NPK. Pomidory mają nawożenie w systemie rzędowym obornikiem bydlęcym.
Do tej pory dostały dwa razy cytrynian wapnia.
21 maja oprysk Topsinem m500
29 maja oprysk Timorexem Gold

Zniekształcone pozwijane liście, wzdłuż nerwów pojawiły się wybrzuszenia i taki osad podobny do soli. To raczej nie jest pleśń.
Podobny objaw tylko w małym nasileniu miałam na etapie rozsady. Czy to zasolenie? lub początek szarej pleśni? Czy to możliwe że po ostatnich opadach podniósł się poziom wód gruntowych i składniki pokarmowe są znacznie wyżej? Ten nalot zauważyłam na łodygach i szypułkach pomidorów.
Dodam iż od wysadzenia na miejsce stałe tj. 13 kwietnia nie zasilam żadnymi nawozami NPK. Pomidory mają nawożenie w systemie rzędowym obornikiem bydlęcym.
Do tej pory dostały dwa razy cytrynian wapnia.
21 maja oprysk Topsinem m500
29 maja oprysk Timorexem Gold

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2012, o 16:29
Witam i proszę o pomoc i wyrozumiałość zarazem.W dniu dzisiejszym wykonałam oprysk swoich pomidorów środkiem Revus i niestety zostało mi go jeszcze 1,5 litra.Co mam teraz z nim zrobić
wiem że nie mogę go po prostu wylać .

Pozdrawiam Aldonka
- Margolcia4
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2013, o 12:01
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lip 2012, o 22:40
Witam wszystkich,
Czytam forum od jakiegoś czasu, ale piszecie tyle postów, że nie sposób nadrobić choć kilkudniowe opóźnienie.
To mój pierwszy post tutaj i odrazu niestety problem.
Co im może dolegać?

Dodam, że rozsadę produkowałem sam. Trochę wybiegła bo słońca było mało ale przyjęły się wszystkie które wsadziłem do gruntu.
Niestety ostatnio jaka pogoda jest każdy widzi i moje pomidorki coś nie mogą dojść do siebie i zacząć rosnąć. Mniej więcej od 17 maja niewiele urosły.
Jako, że nie mam obornika nawiozłem dość sporo kompostem a rok wcześniej wysiany był zielony nawóz.
Odmiany jakie posadziłem to :
Cytrynek Groniasty
Czereśniowy
Yellow Pearshaped
Sweetbaby
Jak im pomóc ?
Dziś będąc na działce zauważyłem wysyp mrówek. Dosłownie wszystko podkopują, sałatę, ogórki, rzodkiewkę no i pomidory też
Czy mrówki mogą być przyczyną takiego wyglądu moich pomidorków ? Jak się ich pozbyć ?
Czytam forum od jakiegoś czasu, ale piszecie tyle postów, że nie sposób nadrobić choć kilkudniowe opóźnienie.
To mój pierwszy post tutaj i odrazu niestety problem.
Co im może dolegać?

Dodam, że rozsadę produkowałem sam. Trochę wybiegła bo słońca było mało ale przyjęły się wszystkie które wsadziłem do gruntu.
Niestety ostatnio jaka pogoda jest każdy widzi i moje pomidorki coś nie mogą dojść do siebie i zacząć rosnąć. Mniej więcej od 17 maja niewiele urosły.
Jako, że nie mam obornika nawiozłem dość sporo kompostem a rok wcześniej wysiany był zielony nawóz.
Odmiany jakie posadziłem to :
Cytrynek Groniasty
Czereśniowy
Yellow Pearshaped
Sweetbaby
Jak im pomóc ?
Dziś będąc na działce zauważyłem wysyp mrówek. Dosłownie wszystko podkopują, sałatę, ogórki, rzodkiewkę no i pomidory też

Mrówek czy pomidorów ?Alchemik84 pisze: Jak się ich pozbyć ?

Pomidory są niedożywione.
-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
forumowicz, ale oprócz tego, że są niedożywione to chyba jednak te mrówki też mogą czynić szkody. Mi w zeszłym roku kilka roślin zdewastowały, w tym roku nie mam skrupułów i każdą nowo pojawiającą się ścieżkę traktuje odpowiednio
i jest ok

Pozdrawiam Kinga
W tym roku to muszą być jakieś mrówki głębinowe 

- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Moje pomidory wyglądały dokładnie tak samo, to zimno, brak słońca i deszcz. Rośliny nie pobierają pokarmu, bo się "zahibernowały" Moje niby na sporej dawce obornika, ale też wyglądały identycznie bardzo długi czas, jeszcze kilka dni temu.Alchemik84 pisze:Mniej więcej od 17 maja niewiele urosły. Odmiany jakie posadziłem to :
Cytrynek Groniasty
Czereśniowy
Yellow Pearshaped
Sweetbaby
Teraz się ociepliło i zaczynają wracać dożycia, pojawiają się zielone przyrosty. Po tygodniu ciepła sam ich nie poznasz

-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Kontakt:
tylko trzeba patrzeć co woda wypłukała z gleby
-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
Się śmiej. Całe zeszłe lato się zastanawiałam co mi tak groszki i fasolki padają trupem.
Najlepiej podkarmić pomidorki i wytępić mrówki!
A może tym pomidorom dolega właśnie to że nie są głębinowe?
Widać na zdjęciach, ze sucho nie mają.
Najlepiej podkarmić pomidorki i wytępić mrówki!
A może tym pomidorom dolega właśnie to że nie są głębinowe?
Widać na zdjęciach, ze sucho nie mają.
Pozdrawiam Kinga