Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum
-
jarzebinka82
- 200p

- Od: 10 lip 2012, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum
Śliczne iryski Marysiu
! Jaka pogoda na kaszubach? W Gdyni pięknie słonecznie i gorąco
. Pozdrawiam!
- ewa_rozalka
- 1000p

- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Cześć Marysiu nie wiem jak mam pochwalić Twój ogród tak ,aby nie powtarzać po innych .Powiem krótko .Masz piękny ogród .Mnie też ostatni wzięło na irysy .Stanowczo mam za mało ,a są takie piękne 
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Jarzębinko - u nas ciepło i dwa lub trzy razy przeleciał opad przelotny. No i fajnie, bo po dwóch ciepłych dniach zaczęłam się zastanawiać nad wyciągnięciem konewek i zrobieniem z nich użytku...
Ewo-Rozalko - irysy są zupełnie wyjątkowe. Uwielbiam ich kwiaty - ich pokrój, fakturę, fascynujący rysunek na dolnych płatkach. Mogę na nie patrzeć i patrzeć...
Clematis Ania

Ewo-Rozalko - irysy są zupełnie wyjątkowe. Uwielbiam ich kwiaty - ich pokrój, fakturę, fascynujący rysunek na dolnych płatkach. Mogę na nie patrzeć i patrzeć...
Clematis Ania

- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irysy są nadzwyczajne, też je
Ania ma urocze podwinięte płateczki - śliczny portrecik jej zrobiłaś !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
-
Grazia

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Marysiu, dzisiaj wieczorem wróciłam a Z pojechał od razu wieczorem na działkę. Ja chyba dotrę w następnym tygodniu ponieważ mam sporo pracy w związku z końcem roku.
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Ambo-a do nas na południe kraju dotarła ze wschodu pogoda kwietniowa!Ciekawe czy w końcu deszcz porządnie podleje?
- amba19

Mufko - Ania ma przede wszystkim mój ulubiony kolorek( taki delikatny wrzosowy). W zeszłym roku nie kwitła i dostała ultimatum( albo kwitnie - albo kompostownik
) Inteligentna roślinka wyciągnęła wnioski i zakwitła
Iryski uwielbiam. Marzą mi się takie wypasione odmiany jakie ma na przykład Anitaaa albo Sławek (Slank-flora) Ale też z miejscem cienko.
Na razie musi wystarczyć to co mam, a te zwyczajne sprawiają m naprawdę kupę radości. Ślicznie wyglądały dzisiaj w zachodzącym słońcu, nie mogłam się napatrzeć i do domu się wracać nie chciało...
Grażynko - widzieliśmy dzisiaj Z. Szedł z piesiem na spacer.
Ewo - kwietniowa
Oj, u nas maj jak się patrzy. Słonecznie, ciepło i zielono. Trawa rośnie - aż szumi!
Mikolina waśnie przyszła na kolana i powiedziała Mrrrrrrrrr, pewnie Kostka pozdrawia
Skosiłam dzisiaj moją imitację trawnika i nie wiem co zrobić z wątrobowcami, które panoszą się pod iglakami...Muszę poczytać, nie ma rady...
Mak orientalny szykuje się do startu...muszę sprawdzić kiedy zakwitł w ubiegłym roku

Iryski uwielbiam. Marzą mi się takie wypasione odmiany jakie ma na przykład Anitaaa albo Sławek (Slank-flora) Ale też z miejscem cienko.
Na razie musi wystarczyć to co mam, a te zwyczajne sprawiają m naprawdę kupę radości. Ślicznie wyglądały dzisiaj w zachodzącym słońcu, nie mogłam się napatrzeć i do domu się wracać nie chciało...
Grażynko - widzieliśmy dzisiaj Z. Szedł z piesiem na spacer.
Ewo - kwietniowa
Mikolina waśnie przyszła na kolana i powiedziała Mrrrrrrrrr, pewnie Kostka pozdrawia
Skosiłam dzisiaj moją imitację trawnika i nie wiem co zrobić z wątrobowcami, które panoszą się pod iglakami...Muszę poczytać, nie ma rady...
Mak orientalny szykuje się do startu...muszę sprawdzić kiedy zakwitł w ubiegłym roku

- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Oj tak, to również mój ulubiony kolor
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
-
Grazia

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Dzięki Marysiu, maczek jak zwykle zachwyca, ciekawa jestem jak u mnie maki w tym roku. Może uda mi się dojechać za tydzień jakoś nie mam ochoty na nic. Muszę odreagować ale tym razem nie na działce.
- kania

- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Marysiu, przeczytałam w wątku Krysi, że wystrachane róże przekupują Cię pączkami
. To świetnie!
Będzie co oglądać.
To paskudztwo powodujące więdnięcie pędów nazywa się bruzdownica pędówka i w ubiegłym roku zniszczyła mi kwitnienie Maiden's Blush, która kwitnie tylko raz w sezonie
. Pozostałe róże też zaatakowała ale jakoś się wybroniły. Larwy zimują pod krzewami i trzeba je potraktować Basudinem na przełomie marca i kwietnia, mieszając ten środek z glebą dookoła krzewu. U nas o tej porze był śnieg, więc zabieg okazał się niewykonalny
. Teraz trzeba urwać pęd do miejsca, którego nie przewierciła jeszcze gąsiennica i spalić. Różę trzeba popryskać np. Mospilanem albo Confidorem a w połowie czerwca do gleby Basudin. Wyuczyłam się tej procedury na pamięć, bo w ubiegłym roku miałam duże szkody. Na pociechę - drugie kwitnienie nie jest już zagrożone tym paskudztwem
.
To paskudztwo powodujące więdnięcie pędów nazywa się bruzdownica pędówka i w ubiegłym roku zniszczyła mi kwitnienie Maiden's Blush, która kwitnie tylko raz w sezonie
- ewa_rozalka
- 1000p

- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Cześć Marysiu ,pooglądałam sobie Twój ogród po raz kolejny ,przyjemnie było.Spacer udany ,komary jeszcze spały .Pozdrawiam. 
- amba19

Marysiu - ja mam szlaban na zakupy - ale finansowy
W czerwcu mamy Targi Ogrodnicze w Lubaniu, nie wiem jak mi się uda wrócić bez zakupów
Grażynko - a wiesz, że ja straciłam białego maczka
Wiosną była tylko dziura w ziemi, coś wygryzło korzeń...
Kaniu - dzięki za takie cenne informacje. Zapiszę sobie w KO(w Kapowniku Ogrodnika) i będę stosować się do tej procedury. Na razie bruzdownica ujawniła się tylko na Kardynale, ale pilnie obserwuję wszystkie róże.
Ewo-Rozalko - miło Cię gościć! Cieszę się, że krwiożercze bestie zwane komarami Cię nie napadły. Ostatnimi dniami jakby ich mniej....
Taki najzwyklejszy....wielu moich znajomych wyrzuciło go ze swoich ogrodów. Ja uważam, że jest uroczy, delikatny o pięknym subtelnym rysunku na płatkach

Kolorowy rządek irysków

Tawuła zwana Białą Damą

Leśna Kałuża o poranku

Mikolinka trochę smutna

A Fidel pozazdrościł kariery Tajnego Agenta kotom JagiS i kamufluje się za kompostownikiem

Grażynko - a wiesz, że ja straciłam białego maczka
Kaniu - dzięki za takie cenne informacje. Zapiszę sobie w KO(w Kapowniku Ogrodnika) i będę stosować się do tej procedury. Na razie bruzdownica ujawniła się tylko na Kardynale, ale pilnie obserwuję wszystkie róże.
Ewo-Rozalko - miło Cię gościć! Cieszę się, że krwiożercze bestie zwane komarami Cię nie napadły. Ostatnimi dniami jakby ich mniej....
Taki najzwyklejszy....wielu moich znajomych wyrzuciło go ze swoich ogrodów. Ja uważam, że jest uroczy, delikatny o pięknym subtelnym rysunku na płatkach

Kolorowy rządek irysków

Tawuła zwana Białą Damą

Leśna Kałuża o poranku

Mikolinka trochę smutna

A Fidel pozazdrościł kariery Tajnego Agenta kotom JagiS i kamufluje się za kompostownikiem

- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mi się Twoje Iryski bardzo podobają
U mnie maczki tez rosną ale polne
Pozdrawiam
U mnie maczki tez rosną ale polne
Pozdrawiam
- amba19

Ewo - jak polne maczki bardzo lubię i hołubię jak mi się posieją w jakimś fajnym miejscu. Kilka lat temu miałam świetną kępę tuż przy Leśnej Kałuży. Wyglądało to rewelacyjnie. Może znajdę zdjęcia - bo na pewno pstrykałam.
A chciałam się pochwalić, że wylazło mi z gleby 100 mieczyków od Anity
przed chwilą policzyłam - ta dam
Trochę się niepokoję, bo nie widać jeszcze żadnego kiełka odmiany Bimbasa( tegoroczny zakup) która mi się nieziemsko podoba. Może ona jest późna i dlatego jeszcze się nie pokazała....muszę doczytać.
A chciałam się pochwalić, że wylazło mi z gleby 100 mieczyków od Anity
Trochę się niepokoję, bo nie widać jeszcze żadnego kiełka odmiany Bimbasa( tegoroczny zakup) która mi się nieziemsko podoba. Może ona jest późna i dlatego jeszcze się nie pokazała....muszę doczytać.
- kania

- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Marysiu, mieczykowa królowo
100 mieczyków
A Bimbas widocznie sobie po prostu bimba