Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.
bardzo dziękuję w takim razie znajdę hostom inne miejsce i muszę się zastanowić co pasuje do igalków
- jacekopole71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ave, bardzo ładne 

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
przepięknie wyglądają na tle żurawek naprawdę super
jakiś czas temu pisałam o posadzeniu hosty pomiędzy żywotnikami, forumowicze odradzali ale poszłam za instynktem którym kieruję się tworząc swój ogród a oto efekty:

niektóre są jeszcze bardzo malutkie dostałam baaardzo niewielkie sadzonki mam nadzieje że z czasem się rozrosną a jak nie zmienię im miejsce

niektóre są jeszcze bardzo malutkie dostałam baaardzo niewielkie sadzonki mam nadzieje że z czasem się rozrosną a jak nie zmienię im miejsce

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
... i obawiam się, że jednak będziesz musiała, za jakiś czas, poszukać im innego miejsca, bo żywotniki rozrosną się i zupełnie zasłonią hosty, więc efektu zadnego nie będzie... Mam posadzoną hostę pod zywotnikiem - rośnie... ale szczęsliwa nie jest, bo ma bardziej sucho niż hosty posadzone w innych miejscach, , żywotnik wypija kazdą kroplę wody, więc muszą ją częściej podlewać...
Przy żywotnikach mam całą rabatę z roślinami, ale z perspektywy czasu uważam, że rośliny powinno się sadzić w odległości co najmniej 1-1,5 od nich (albo wkopywać przy żywotnikach blokadę dla korzeni). Teraz np. zastanawiam się czy nie wykopać i odsunąć od nich hortensji, bo od 2 lat gorzej kwitną i przyrastają, a jak wbijam przy hortensjach łopate, to ledwie wchodzi w ziemię przez tujowe korzonki.
Przy żywotnikach mam całą rabatę z roślinami, ale z perspektywy czasu uważam, że rośliny powinno się sadzić w odległości co najmniej 1-1,5 od nich (albo wkopywać przy żywotnikach blokadę dla korzeni). Teraz np. zastanawiam się czy nie wykopać i odsunąć od nich hortensji, bo od 2 lat gorzej kwitną i przyrastają, a jak wbijam przy hortensjach łopate, to ledwie wchodzi w ziemię przez tujowe korzonki.

hmmm..... pewnie tak na razie nie mam wyboru ponieważ mam niewiele zacienionych miejsc, położyłam agrowłókninę to zawsze trochę wilgoci zatrzyma a ponieważ mam zainstalowane nawadnianie o suszę się nie martwię jak będzie dalej zobaczymy...chcę też podciąć żywotniki od dołu więc gałęzie host nie zduszą a co będzie dalej zobaczę
dzięki
dzięki
Moze to przypadek ale moje mimo ze rosna tez przy samych tujach i maja malo slonca, te na drugim zdjeciu praktycznie w cieniu nie narzekaja.
jguzia sciane zywotnikow takze raz na rok przycinam jak sie za bardzo pcha na ogrod

jguzia sciane zywotnikow takze raz na rok przycinam jak sie za bardzo pcha na ogrod

Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
ślicznie alphax ja jeszcze nie mam wykończonego tego kawałka i cały czas się zastanawiam czy wysypać to korą czy kamyczkami 

Mysle ze jedno i drugie jest OK 

Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
takie sobie moje próby, mało udane

jesienią będę chciała jednak hosty wrzucić do przodu czyli przed hortensję, myslę ze to był błąd hortensja sporych rozmiarów zagłusza hosty?

jesienią będę chciała jednak hosty wrzucić do przodu czyli przed hortensję, myslę ze to był błąd hortensja sporych rozmiarów zagłusza hosty?
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.