Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc

Post »

Ojejku! Ale masz dziś fajny poranek. Faktycznie poranek cudny, jak ja bym chciała tak witać ranek za moimi oknami.
Zazdroszczę i nie wiem które piękniejsze, wszystkie takie, że chyba bym bardzo zaniedbała swoje obowiązki, gdybym miała aż takie widoki za moim oknem.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozostaje jeszcze jaką leucanthemkę z mediolobiwek dorwać :]

sobie 81 to jakaś nadpalona, czy taka lekko 'aurea'?
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

To rozumiem :D W jednym poście tyle kwiatów, że się człowiek napatrzy na zapas :) Nie to co u mnie... Po jednym, dwa kwiatki :?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny ;:180
Miło mi, że podobają się Wam moje rośliny :D Mam tylko nadzieję, że trochę z nich zaczeka do mojego powrotu (najbardziej liczę na lobiwie, chociaż jest też kilka mediolobiwek, na których kwiaty oczekuję z niecierpliwością). W końcu to tylko cztery dni... A jak nie będzie zbyt słonecznie, to na pewno im się uda nie rozkwitnąć ;:224
hen_s pisze:(...) Twoje rośliny przepięknie kwitną, do tego masz dobry sprzęt i zwyczajnie potrafisz wyeksponować ich naturalne piękno. No i kwitnienia - super! ;:333

Tydzień przerwy w sezonie = tydzień stracony. Co prawda pewnie żona coś zdjęć zrobi ale Ty nie zobaczysz kwitnących roślin a na to sie czeka cały sezon. Bo fotki, niestety, to już nie to samo... :wink:

Na całe szczęście jest się czym tu i teraz podelektować... Co niniejszym czynię z prawdziwą przyjemnością... ;:173
Jak zwykle cieszą mnie Twoje słowa Henryku ;:131 To jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że warto dbać o swoje rośliny, aby cieszyły nie tylko moje oko, ale też Wasze. Tym bardziej, że trudno w najbliższym otoczeniu spotkać takich Entuzjastów jak Wy (a jeszcze trudniej o zrozumienie dla naszej pasji, bo zazwyczaj wspomnienie o niej wywołuje uśmiech politowania i zdziwienie na twarzach innych).

onectica pisze:A jakbys tak wzorem kolegi zabrał część ze sobą? Maszynka do golenia chyba nie jest niezbędna? Podobnie jak parę innych rzeczy ;:306 (...)
Lucy, akurat na zrozumienie ze strony rosyjskich służb granicznych bym raczej nie liczył, a trochę musiałbym ich ze sobą zabrać ;:306 Poza tym musiałbym je zabrać na pokład samolotu jako bagaż podręczny :wink:

DAK pisze:Ojejku! Ale masz dziś fajny poranek. Faktycznie poranek cudny, jak ja bym chciała tak witać ranek za moimi oknami.
Zazdroszczę i nie wiem które piękniejsze, wszystkie takie, że chyba bym bardzo zaniedbała swoje obowiązki, gdybym miała aż takie widoki za moim oknem.
Danusia, jak już zakupiłaś kilka mediolobiwek, to i u Ciebie niedługo zrobi się kolorowo :tan

czarny pisze:Pozostaje jeszcze jaką leucanthemkę z mediolobiwek dorwać :]

sobie 81 to jakaś nadpalona, czy taka lekko 'aurea'?
Z tego co widziałem, to Koleżanka Danusia z Warszawy zakupiła (patrz powyżej), będzie od kogo sępić ;:306
A z sobie 81 to Marek o co Ci chodzi? O kolor kwiatu, czy korpusu. Przypalona nie jest, chlorofil jej tak wyszedł na jesieni i tak jej zostało. W tamtym sezonie wyglądała tak:

Obrazek Obrazek

abaddon1986 pisze:To rozumiem :D W jednym poście tyle kwiatów, że się człowiek napatrzy na zapas :) Nie to co u mnie... Po jednym, dwa kwiatki :?
Mateusz, będę miał co oglądać jak wyjadę :D . Poza tym czekam na Wasze fotki na Waszych wątkach ;:224
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

przemek_pc pisze:Tym bardziej, że trudno w najbliższym otoczeniu spotkać takich Entuzjastów jak Wy (a jeszcze trudniej o zrozumienie dla naszej pasji, bo zazwyczaj wspomnienie o niej wywołuje uśmiech politowania i zdziwienie na twarzach innych).
Widać ja to jestem szczęściarzem, jeśli chodzi o moje otoczenie - znaczna większość akceptuje moją pasję (może to przez to, że się fotkami chwalę :wink:), a i zapaleńców dość łatwo znaleźć (np. moja, obecnie już była, nauczycielka biologii :D).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

przemek_pc pisze:Mam tylko nadzieję, że trochę z nich zaczeka do mojego powrotu (najbardziej liczę na lobiwie, chociaż jest też kilka mediolobiwek, na których kwiaty oczekuję z niecierpliwością). W końcu to tylko cztery dni... A jak nie będzie zbyt słonecznie, to na pewno im się uda nie rozkwitnąć ;:224
Jeśli dobrze zrozumiałem to wyjeżdżasz na 4 dni i obawiasz się, że w tym czasie najbardziej zaawansowane w rozwoju pąki otworzą się. Jest na to rada - wstaw na te 4 dni roślinki z dużymi pąkami w cień, np do wnętrza pokoju. To bardzo opóźni rozwój pąków. Możliwe iż zdążysz wrócić, kiedy się otworzą. Uwaga! Jeśli roślinki mają bardzo mokre podłoże i są we fazie intensywnego wzrostu to jest małe ryzyko, iż przez ten czas trochę się wyciągną z braku światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Twój wątek jest obecnie najbardziej kwiecisty i kolorowy ;:111 wspaniałe kwiaty ;:180
progfan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 lut 2013, o 17:43

Post »

Dokładnie, ten wątek jest tak upchany kwiatami że aż się w głowie kręci ;:oj Pod nieobecność kwiatów w mojej raczkującej kolekcji, tutaj po prostu muszę zaglądać codziennie :)
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzystając z okazji, że następny samolot mam za godzinę (a u mnie teraz (w Moskwie) jest 01.00), chciałbym Wszystkim po raz kolejny bardzo serdecznie podziękować za miłe słowa ;:180
Tym bardziej żałuję tego, co zapewne mnie i Was ominie ;:144 Jedyny ratunek w pogodzie i jej pogorszeniu ;:224

blabla pisze:Jeśli dobrze zrozumiałem to wyjeżdżasz na 4 dni i obawiasz się, że w tym czasie najbardziej zaawansowane w rozwoju pąki otworzą się. Jest na to rada - wstaw na te 4 dni roślinki z dużymi pąkami w cień, np do wnętrza pokoju. To bardzo opóźni rozwój pąków. Możliwe iż zdążysz wrócić, kiedy się otworzą. Uwaga! Jeśli roślinki mają bardzo mokre podłoże i są we fazie intensywnego wzrostu to jest małe ryzyko, iż przez ten czas trochę się wyciągną z braku światła.
Tak Tomku, tego się obawiam i przed wyjazdem zrobiłem dokładnie to, co zaproponowałeś (zanim jeszcze odczytałem Twojego posta) :wink: Mam nadzieję, że to pomoże. W razie czego, żona jest w odwodzie Obrazek
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Nie wiem jak tam w stolicy ale u mnie z tego co widzę na portalach pogodowych nadchodzi załamanie pogodowe :) Może u Ciebie będzie podobnie i wcale nic nie przegapisz :wink: Poza tym masz żonę całkiem dobrze posługującą się aparatem, więc może pomóc Ci w uwiecznieniu kwiatów, których zobaczyć nie będzie Ci dane :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatuchy jak zwykle cudo!! A jakąś pamiątkę od naszych braci przywieziesz :lol: chodzi mi o coś kaktusopodobne ;:136
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Zupełnie nie rozumiem jak Tu nie lubić rebutii, no jak? Toż to kolorowe cuda! ;:oj
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nyskadu pisze:A jakąś pamiątkę od naszych braci przywieziesz :lol: chodzi mi o coś kaktusopodobne ;:136
Aga, nie za bardzo mam czas sobie połazić po mieście (kaktusy widziałem tu kiedyś raz i były w opłakanym stanie i nie z tych znajdujących się w kręgu moich zainteresowań). Poza tym nie jestem u naszych 'braci', a trochę bardziej na południe :wink: Z okna hotelu mam taki widok (trochę pochmurno było):

;:178

Mały (z lewej) i Wielki (z prawej) Ararat

Obrazek

Paula15 pisze:Zupełnie nie rozumiem jak Tu nie lubić rebutii, no jak? Toż to kolorowe cuda! ;:oj
Paula, ja też nie rozumiem ;:306

Poza tym dziękuję Wszystkim za odwiedziny, pomimo braku nowych fotek z kwiatami. Z pewnością nadrobię zaległości po powrocie do domu ;:333 -o ile pogoda na to pozwoli.
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Nie wiem jak w Warszawie, ale w Gdańsku przeszły dwie gwałtowne burze ;:224
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:224 Ale widoczek, ten hotel musi mieć dużo gwiazdeczek ;:224 a o kwiaty możesz być spokojny, spokojnie poczekają, nie wiem jak w stolicy ale u mnie zimno, leje i tak ma być przez najbliższe 2 dni :(
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”