Róże Georginii ( Alicji) cz.III

Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże Georginii ( Alicji) cz.III

Post »

Magdalenko ja też robię wszystko z taśmą o sznurkiem.Wystarczy że mam wszędzie spadki .Każda rabata jest wyrównywana i podnoszona.Mam raczej trudny teren.

Gosiu dziękuję.Zawsze pierwsza była Mary Rose, ale w tym roku musiała oddać puchar. :lol:

Majeczko Dziękuję .Tak ,jest w planie ławeczka i chyba też postawię jakiś łuk żeby klasztorne miały się na czym opierać.Z tyłu ławeczki, są zaplanowane dwa niebieskie powojniki.
Tylko ustaliłam priorytety i pierwszy musi być murek oporowy od strony stawu.Dużo jest tych prac związanych z pracami ziemnymi.Potem dopiero na końcu ,dodatki ,kokardki i przystrajanie. :lol:

Justynko ;:196 Właśnie, też jestem ciekawa która z angielek zakwitnie w tym roku.Jak na razie wszystkie się przyjęły.Najsilniejsze są te wysokie.Myślałam już o tym i po jednym kwiatku pozwolę zakwitnąć dla sprawdzenia odmiany.
Konkurs,/jeśli coś takiego u nas jest /to dobry pomysł,ale jeszcze może tak za 2-3 lata,niech mój ogród trochę dojrzeje.

Moniczko pachnie bardzo delikatnie ale nie potrafię określić jaki to zapach.Nie jest typowo różany.Ścieżkę trochę jeszcze wyrównam i obsieję trawą.Teraz trochę ziemia na niej osiadła i widać nierówności.Tak naprawdę to ostatnie miejsce które wymagało takiego większego wysiłku aby go zagospodarować.Jest jeszcze dużo miejsc które chcę poprawić ale to już taka kosmetyka.
Newada i Marqerite mają dużo pączków i będą kwitły i na dodatek wypuściły po kilka nowych pędów.Może pójdą w wysokość. ;:138
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Georginia pisze:Siedzą na tawułach,złotokapie i malinach.

Mucha

Obrazek

Obrazek

W tym roku trzeba będzie pomyśleć o dezynfekcji ziemi.Kiedyś był taki środek Basudin,nie wiem czy nie jest wycofany z produkcji.
To nimułka, u mnie też jest, co roku dosiada mi te same 3 róże a.. każda z nich rośnie w innej części ogrodu.

Gratuluję pierwszych kwiatów, cudo ;:167
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alu u Ciebie pierwszy kwiatek już zakwitł (do tej pory może nawet już przekwitł) a u mnie ,na tej podpędzonej jak był pąk,tak jest.Z utęsknieniem czekam na kwitnienie róż w Twoim ogrodzie. Wiem ,że to będzie wielka uczta dla oczu.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alicja, świetna fotorelacja. Czekam na kwiaty ;:108 Ale będzie widok ;:224
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Alicjo :wit , nie wiem, jak mogłam przegapić Twój początek sezonu ;:138 Te żółte kwiaty są prześliczne i bardzo podobne do R. hugonis lub Canary Bird. Czepiam się, ale Harison's Yellow ma kwiaty półpełne, zobacz np. tu http://www.rosarium.com.pl/k/?id=237&Harison-s-Yellow (chyba, że to młody krzew lub pierwsze kwiaty bywają nietypowe).
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jeśli to nimułka to było tego masa ,jeszcze nie było takiego nalotu.W ubiegłym roku tylko raz dałam oprysk na szkodniki.Potem sporadycznie spotkałam gdzieś mszyce ale zniszczyłam je ręcznie.W tym roku prykałam już dwa razy.A jak pryskam to komary tabunami uciekają i walą po oczach.Co się dzieje.Róże nie pomarzły ale robale też. ;:202

Danusiu ja mam nadzieję że Ty w tym czasie znajdziesz chwilkę i wpadniesz do mnie.Będziemy razem podziwiać. ;:108

Aniu Mary Rose już w niektórych pączkach łapie kolorek.Może jeszcze tydzień,no ciut więcej i będą kwiatki.L O ma tyle pąków aż się przestraszyłam ,wczoraj trzymała gałęzie wysoko a dzisiaj rano wszystko siadło.

Asiu ja dzisiaj zrobiłam jeszcze zdjęcia i miałam właśnie sprawdzić bo jak zamawiałam to kwiatki były trochę inne.Na bank to jest Canary Bird.A metka jeszcze wisi.Asiu dzięki. :lol:

Canary Bird

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybrałam Harrisona bo jest niższy ,ale Canary jest prześliczna.No i kwitnie wcześniej.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie tak wygląda cała obsypana kwiatami - piszę o Canary.
A jak pachnie?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Śliczna żółciutka. Wcale nie miałabym nic naprzeciwko, by i u mnie taka kwitła. Tu i teraz :wink: Podpora także wygląda bardzo solidnie. Możesz przy okazji pokazać całość?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ale śliczna ;:oj
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu nie ma typowego zapachu różanego,nie potrafię go określić.Może dziki ;:oj

Aniu jutro zrobię zdjęcia całej podpory.Postawiłam ją tak "na razie " bo jest młoda i ma bardzo wiotkie pędy.W ubiegłym roku zaczęła je wypuszczać i wszystko leżało na ziemi.Jak będą sztywniejsze będzie można ją usunąć.Lubie jak pędy naturalnie się przewieszają.

Aniu masz rację. ;:108
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zapach hugonisa określam jako - zieloną herbatę - myślałam że Canary pachnie podobnie.
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06

Post »

Alu i mi bardzo się spodobała relacja. Aż chce się iść i działać tak motywuje.
Włożyłaś sporo pracy i na pewno masz satysfakcję :)
Tak mi się podobają te twoje pierwsze róże, że rozważam pierwszy zakup. Jak długo kwitnie taka Canary?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

podziwiam ogrom prac z różanym pokojem i malinami ;:180

Ja nie jestem taka dzielna więc maliny zarosły borówki :twisted: Będzie więc mało owoców. Muszę się chyba zmotywować i pójść za Twoim przykładem ;:131
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu może to i taki zapach.Jutro jeszcze sprawdzę.Gosiu czy masz różę Assemblage z Beaute's.Moja bardzo późno rozwija liście i chciałam porównać.Inne historyczne obok niej już mają pąki kwiatowe a ona jeszcze nie wszystkie liście rozwinęła.Może ona tak ma. :?:

Aniu zdjęcie całej podpory wkleiłam niżej.

Agnieszko zakwitła 16 maja a dzisiaj wygląda tak.Myślę że tydzień to będzie czas gdy pierwsze kwiatki zaczną opadać.Po deszczu trochę jej płatki nasiąknęły wodą ,ale później obeschły i było już w porządku.

Canary

Obrazek

Jolu myślę że chyba potrzebna Ci jeszcze większa motywacja.Pokażę Ci moje borówki i nowo posadzone malinki.Rabacie z malinami planuję jeszcze dać krawężnik ze starych cegieł.Co by trawa do malin nie wchodziła, a maliny na ścieżkę.Tylko złapię oddech po uporządkowaniu rabat z różami.

Maliny.

Obrazek

Borówka

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety - tej róży nie mam, niektóre moje róże też jeszcze ruszają. Nie wszystkie mają liście więc spokojnie można na nie jeszcze poczekać.
Też myślę o przeniesieniu malin bo już mi w Kazanlik wchodzą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”