Lilaki (Syringa)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Lilaki

Post »

No wiesz ? we Francji zawsze wszystko odrobinę wcześniej budzi się z zimowego snu, nawet jeśli w tym roku i tak było niezłe zimowe opóźnienie.

A co do cuda ? odziedziczyłem je po poprzedniej właścicielce ogrodu, więc na nazwę nie ma co liczyć ? tamta pani hodowała głównie chwasty wyższe ode mnie, więc w ogóle cud, że jakieś rośliny ozdobne udało się tu i ówdzie spod tych chwastów wyszperać. Czasami były to prawdziwe niespodzianki, bo wcale ich się tam nie spodziewałem...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź. W sumie nie ważne, czy on ma nazwę , czy nie- bo i bez tego jest piękny. Wygląda jednak na jakiś odmianowy. W końcu Francja jest ważnym miejscem dla hodowli lilaków.
pawel116
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2013, o 22:39

Post »

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego kwiaty lilaka więdną po włożeniu do wazonu?
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Paweł bo ten typ tak ma :wink:

nowy nabytek nawet jeszcze nie szukałem co to jest
Obrazek
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Kilka lat temu, ze śmietnika z lasu gdzie leżało kilkadziesiąt krzaków lilaka w stanie wskazującym, że były posadzone w donicach, zabrałem tylko jeden i posadziłem go u siebie w ogrodzie. Kwitnie bardzo intensywnie co roku ale jest dla mnie odmianą NN. Charakterystyczny jest u niego kwiatostan i intensywny biały kolor. Bardzo lubi silne cięcie, a wygląda tak jak na zdjęciu.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Prawdopodobnie jest to odmiana przeznaczona do pędzenia. Ale jak to zrobić, nie wiem i liczę na pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZbigniewG pisze:....

nowy nabytek nawet jeszcze nie szukałem co to jest......]
Jeśli nabytek nie miał nazwy, to ciężko będzie go zidentyfikować, ale mam nadzieję, że się uda, bo ładny ci on jest.
Awatar użytkownika
arielka
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 14:14

Ehh te lilaki...bzy jedne

Post »

Zaczne od tego, że pomimo mojego wielkiego uwielbienia do tych krzewów i pomimo tego co piszą o nich cyt." bardzo małe wymagania glebowe" nasze 3 lilaki na działce ( które mają już z 5 lat) nigdy nie zakwitły. Nie wyobrazam sobie ogrodu bez nich, więc może będziecie mieć jakieś SUGESTIE... Ziemię mam dosyć ciężką i wilgotną, ale za to żyzną, lilaki to drzewka- odrosty z innych matczynych lilaków znajomych, mają już ze 180cm... i w tamtym roku chorowaly na bakterioze
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ehh te lilaki...bzy jedne

Post »

Witaj.
Lilaki to rzeczywiście rosliny mało wymagające i dlatego najlepiej czują się w gorszych warunkach uprawowych- szczególnie glebowych. Preferują gleby przeuszczalne, ale zasobne w skałdniki pokarmowe, dla pięknego kwitnienia i słonecznestanowiska. Niezbyt obficie kwitną w cieniu. Podstawą powodzenia w uprawie lilaków jest wapnowanie zimowe gleby wokół nich, bo są to rośliny wapienno lubne. Proponuję dać próbkę gleby do oznaczenia pH i zasobności podłoża. Odczyn można także samemu zbadać za pomocą prostego urządzenia dostępnego w sklepach ogrodniczych. Drugą ważną sprawą jest dość obfite podlewanie w lipcu i nawożenie wieloskałdnikowym nawozem. Wtedy bowiem zawiązują się pąki kwiatostanów. Może już w kolejnym sezonie lilaki wreszcie zakwitną, czego serdecznie życzę.
an_na
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 18:55

Post »

Kiedy konkretnie należy podsypać wapnem? Czy może być Dolomit?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wapnujemy ziemię pod lilakami w okresie podobnym jak trawniki, czyli na topniejący śnieg, na przedwiośniu. Dolomit może być jak najbardziej.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Krasawica Moskwy poprzedniej wiosny było nieciekawie teraz jest znacznie lepie
Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Jestem bardzo zadowolony z tej odmiany (Krasawica Moskwy). W tym roku zakwitła trochę większą ilością kwiatów (młody krzew), ale widok i zapach jest niesamowity. W pobliżu rośnie Sensation na którym jest 3x więcej kwiatostanów, a pomimo tego wzrok przyciąga biała dama ;)
Zauważyłem mały odrost korzeniowy, poczekam aż się lepiej ukorzeni i przesadzę w inne miejsce.

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Tak,to dwa lilaki,które chcę mieć!Dzięki Jurku,że je pokazujesz-teraz będę penetrować szkółki.
Halina
Awatar użytkownika
arielka
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 14:14

Post »

Dzięki za odpowiedź Snieżko! A czy teraz wapnując im nie zaszkodzę? Czy to musi być koniec zimy?
Pozdrawiam Ania
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Witam w tym roku spróbowałem zaszczepić na odrostach od białego lilaka kolor bordowy( jak na razie szczep żyje i chciał bym jeszcze inne odmiany najbardziej krasawice moskwy. Czy była by mozliwość dostać zrazy na okulizacje albo wiosenne sczepienie od jakiegoś forumowicza chodzi o przesył pocztowy albo kurierski na mój koszt( mieszkam w okolicy Radomska Pajeczna jak ktos z okolic jest z forum tym lepiej podjechał bym)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”