[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
Oj tam
I kwiatów się doczekamy, bo nadchodzą ciepłe i słoneczne dni
Poza tym jakoś teraz mają być Zimni Ogrodnicy, więc takie załamanie pogodowe to raczej norma
Gymno zapewne ma w różnym etapie rozwoju pąki i nie ma szans na bukiet? U mnie na baldianum widać 4 pąki i jeszcze 2 są w drodze. Każdy innej wielkości, więc jeśli się nie wyrównają to będzie taka seria "do sześciu odlicz"
Jak idzie walka z przędziorkami 
Tak, 4 pąki różnej wielkości. Pierwszy to byl ten co go w kółeczko zaznaczyłam
teraz ma jakieś pól centymetra średnicy, i tak co kilka dni pokazywał się kolejny.
A nóż się jakoś zrównają? to byłby dopiero widok
ale...nie ma co wymyślać
nie spodziewałam się tylu pąków.
Ooo to widzę u Ciebie też baldianka szaleje
ja swoje kaktusy podlałam nawozem do storczyków już dwa razy może to im dało takiego kopa
Przędziorki wydają się być opanowane. Już nie widzę jak łażą po roślinach kilka dobrych dni. Za to zauważyłam że pełno ich na ramie okna ale martwych...tak jakby uciekły z roślin i dokonały żywota na oknie. Jeszcze za jakiś czas prysnę po nich Magusem i myślę, że już wystarczy. Magus spisał się bardzo dobrze mimo, ze to nie systemik tylko środek powierzchniowy.
A nóż się jakoś zrównają? to byłby dopiero widok
Ooo to widzę u Ciebie też baldianka szaleje
Przędziorki wydają się być opanowane. Już nie widzę jak łażą po roślinach kilka dobrych dni. Za to zauważyłam że pełno ich na ramie okna ale martwych...tak jakby uciekły z roślin i dokonały żywota na oknie. Jeszcze za jakiś czas prysnę po nich Magusem i myślę, że już wystarczy. Magus spisał się bardzo dobrze mimo, ze to nie systemik tylko środek powierzchniowy.
Właśnie kupiłam wysyłkowo Bi58.
Mam dość tego robactwa. Znalazłam wełnowce w czerwonym G. damsii i w Rhipsalisie (swoją drogą może to jest przyczyna gubienia członów).
Zastanawiam się czy wyjmować każdego kaktusa z doniczki i sprawdzać korzenie i ewentualnie je myć i wymieniać podłoże w razie wełnowców, czy też skuteczne będzie podlanie Bi58 bez wcześniejszego mechanicznego usuwania wełnowców
Mam dość tego robactwa. Znalazłam wełnowce w czerwonym G. damsii i w Rhipsalisie (swoją drogą może to jest przyczyna gubienia członów).
Zastanawiam się czy wyjmować każdego kaktusa z doniczki i sprawdzać korzenie i ewentualnie je myć i wymieniać podłoże w razie wełnowców, czy też skuteczne będzie podlanie Bi58 bez wcześniejszego mechanicznego usuwania wełnowców
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Lej na wszystko. Poprawisz za jakie 2 tygodnie i nic nie ma prawa żyć. Smród to inna sprawa.
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Inez, nic nie musisz wyjmować. Podlej i tyle. Przy odpowiednim stężeniu poprawiać nie trzeba. Drugie podlanie chemią na zakończenie sezonu. Powodzenia 
W takim razie tak zrobię! Jak tylko przyjdzie specyfik to poleję wszystkim kaktusom.
A ten smród długo czuć z doniczek? bo będę musiała ewentualnie coś organizować na moim maciupkim balkonie dla tych podlanych.
A ten smród długo czuć z doniczek? bo będę musiała ewentualnie coś organizować na moim maciupkim balkonie dla tych podlanych.
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
To zależy jak bardzo masz wyczulony węch i jaka jest Twoja tolerancja na smród
Ogólnie nie stosuje się tego w domu, a już na pewno masowo. Jest ponoć toksyczny. A ile śmierdzi? Hmm, jak ja podlewam, to zwykle po kilku godzinach już nie czuję. Może to kwiestia przyzwyczajenia? Jak wsadzisz noc w roślinę to czuć będziesz długo. Moje dostały ten środek we wrześniu, a jak teraz podlewałam w maju to jeszcze poszły opary z doniczek 
Oj mam wyczulony węch
ok, czyli raczej będę organizować im gdzieś miejsce poza pokojem w którym przebywam i śpię.
Dzięki za odpowiedzi
Dzięki za odpowiedzi
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Możliwe- właśnie mi się przypomniało, że kiedyś na Hatiorze miałam najazd-człony zrobiły się jakby suche, bez wody i odpadałyInez pisze: i w Rhipsalisie (swoją drogą może to jest przyczyna gubienia członów).
Sprawdź czy nie masz przędziorków- ja na jednym Gymno znowu je znalazłam
Yhy, u mnie w ripsalisie te człony też robiły się jakby zwiędłe, żółkły i odpadały. Aha i na nim oprócz wełnowców zauważayłam jeszcze ... tak... przędziorki
Jednak po oprysku Magusem już ich nie widać.
Właśnie dzisiaj robiłam przegląd i ogólnie na kaktusach przędziorków nie ma. Oprócz plumoski. W tych jej chaszczach widziałam jeszcze czerwone kropeczki ale nie wiem czy to martwe czy żywe, więc poprawiłam kolejny raz Magusem
Jednak po oprysku Magusem już ich nie widać.Właśnie dzisiaj robiłam przegląd i ogólnie na kaktusach przędziorków nie ma. Oprócz plumoski. W tych jej chaszczach widziałam jeszcze czerwone kropeczki ale nie wiem czy to martwe czy żywe, więc poprawiłam kolejny raz Magusem

- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Ależ batalie prowadzisz z tym robactwem
Mam nadzieję, że wytępisz to całkowicie i w końcu będziesz mogła spokojnie spoglądać na parapet
Lepiej wypatrywać kwiatów, a nie ciągle szukać nowego dziadostwa...
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Będę trzymać kciuki za ripsalisa, bo wiem jak trudno się tego pozbyć 
To całe robactwo pojawiło się jak grom z jasnego nieba...no ale cóż. Bi58 w drodze i niedługo wszystko będzie w porządku
DZIĘKI
DZIĘKI
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzymam kciuki za udaną batalię i całą wojnę wypowiedzianą szkodnikom
A matucana niech nie cuduje tylko kwitnie
jak skończy to przesusz ją troszkę i niech nowe pąki pokaże
Pewnie wiesz o tym ale jakby ktoś czytający nie wiedział to piszę.
I czekam
na kwiaty baldianum i innych kaktusów oczywiście 
A matucana niech nie cuduje tylko kwitnie
Pewnie wiesz o tym ale jakby ktoś czytający nie wiedział to piszę.
I czekam
Hihi, też to matukance powtarzam, że ma nie kombinować tylko szybko utuczyć ładny pak i rozkwitnąć
Zdjęcia oczywiście będą, sama nie mogę się doczekać
A z niusów, to wygląda na to, że drugi Echinopsis - E. eyriesii będzie kwitł, bo widzę w areoli kłaczek i wydaje mi się że Notocatus magnificus też coś kluje, bo na szczycie wśród zółtych cierni pojawiło się kilka ciemnych (czerwonobrązowych) więc może to będzie pąk