[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

Post »

Oj tam :) I kwiatów się doczekamy, bo nadchodzą ciepłe i słoneczne dni :) Poza tym jakoś teraz mają być Zimni Ogrodnicy, więc takie załamanie pogodowe to raczej norma :) Gymno zapewne ma w różnym etapie rozwoju pąki i nie ma szans na bukiet? U mnie na baldianum widać 4 pąki i jeszcze 2 są w drodze. Każdy innej wielkości, więc jeśli się nie wyrównają to będzie taka seria "do sześciu odlicz" :) Jak idzie walka z przędziorkami :?:
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, 4 pąki różnej wielkości. Pierwszy to byl ten co go w kółeczko zaznaczyłam :lol: teraz ma jakieś pól centymetra średnicy, i tak co kilka dni pokazywał się kolejny.
A nóż się jakoś zrównają? to byłby dopiero widok :) ale...nie ma co wymyślać :) nie spodziewałam się tylu pąków.
Ooo to widzę u Ciebie też baldianka szaleje :) ja swoje kaktusy podlałam nawozem do storczyków już dwa razy może to im dało takiego kopa :)

Przędziorki wydają się być opanowane. Już nie widzę jak łażą po roślinach kilka dobrych dni. Za to zauważyłam że pełno ich na ramie okna ale martwych...tak jakby uciekły z roślin i dokonały żywota na oknie. Jeszcze za jakiś czas prysnę po nich Magusem i myślę, że już wystarczy. Magus spisał się bardzo dobrze mimo, ze to nie systemik tylko środek powierzchniowy.
Inez
500p
500p

Post »

Właśnie kupiłam wysyłkowo Bi58.
Mam dość tego robactwa. Znalazłam wełnowce w czerwonym G. damsii i w Rhipsalisie (swoją drogą może to jest przyczyna gubienia członów).

Zastanawiam się czy wyjmować każdego kaktusa z doniczki i sprawdzać korzenie i ewentualnie je myć i wymieniać podłoże w razie wełnowców, czy też skuteczne będzie podlanie Bi58 bez wcześniejszego mechanicznego usuwania wełnowców :?:
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Lej na wszystko. Poprawisz za jakie 2 tygodnie i nic nie ma prawa żyć. Smród to inna sprawa.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Inez, nic nie musisz wyjmować. Podlej i tyle. Przy odpowiednim stężeniu poprawiać nie trzeba. Drugie podlanie chemią na zakończenie sezonu. Powodzenia :D
Inez
500p
500p

Post »

W takim razie tak zrobię! Jak tylko przyjdzie specyfik to poleję wszystkim kaktusom.
A ten smród długo czuć z doniczek? bo będę musiała ewentualnie coś organizować na moim maciupkim balkonie dla tych podlanych.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

To zależy jak bardzo masz wyczulony węch i jaka jest Twoja tolerancja na smród :wink: Ogólnie nie stosuje się tego w domu, a już na pewno masowo. Jest ponoć toksyczny. A ile śmierdzi? Hmm, jak ja podlewam, to zwykle po kilku godzinach już nie czuję. Może to kwiestia przyzwyczajenia? Jak wsadzisz noc w roślinę to czuć będziesz długo. Moje dostały ten środek we wrześniu, a jak teraz podlewałam w maju to jeszcze poszły opary z doniczek :wink:
Inez
500p
500p

Post »

Oj mam wyczulony węch :wink: ok, czyli raczej będę organizować im gdzieś miejsce poza pokojem w którym przebywam i śpię.
Dzięki za odpowiedzi ;:304
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Inez pisze: i w Rhipsalisie (swoją drogą może to jest przyczyna gubienia członów).
Możliwe- właśnie mi się przypomniało, że kiedyś na Hatiorze miałam najazd-człony zrobiły się jakby suche, bez wody i odpadały :?
Sprawdź czy nie masz przędziorków- ja na jednym Gymno znowu je znalazłam ;:14 Ale spryskałam powtórnie Magusem ponownie rośliny i padły :heja
Inez
500p
500p

Post »

Yhy, u mnie w ripsalisie te człony też robiły się jakby zwiędłe, żółkły i odpadały. Aha i na nim oprócz wełnowców zauważayłam jeszcze ... tak... przędziorki Obrazek Jednak po oprysku Magusem już ich nie widać.

Właśnie dzisiaj robiłam przegląd i ogólnie na kaktusach przędziorków nie ma. Oprócz plumoski. W tych jej chaszczach widziałam jeszcze czerwone kropeczki ale nie wiem czy to martwe czy żywe, więc poprawiłam kolejny raz Magusem Obrazek
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Ależ batalie prowadzisz z tym robactwem :( Mam nadzieję, że wytępisz to całkowicie i w końcu będziesz mogła spokojnie spoglądać na parapet :) Lepiej wypatrywać kwiatów, a nie ciągle szukać nowego dziadostwa...
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Będę trzymać kciuki za ripsalisa, bo wiem jak trudno się tego pozbyć :?
Inez
500p
500p

Post »

To całe robactwo pojawiło się jak grom z jasnego nieba...no ale cóż. Bi58 w drodze i niedługo wszystko będzie w porządku :)
DZIĘKI ;:168
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Trzymam kciuki za udaną batalię i całą wojnę wypowiedzianą szkodnikom :wit
A matucana niech nie cuduje tylko kwitnie ;:14 jak skończy to przesusz ją troszkę i niech nowe pąki pokaże ;:108
Pewnie wiesz o tym ale jakby ktoś czytający nie wiedział to piszę.
I czekam ;:65 na kwiaty baldianum i innych kaktusów oczywiście :)
Inez
500p
500p

Post »

:wit Marta, dzięki za wsparcie.

Hihi, też to matukance powtarzam, że ma nie kombinować tylko szybko utuczyć ładny pak i rozkwitnąć :)
Zdjęcia oczywiście będą, sama nie mogę się doczekać :tan

A z niusów, to wygląda na to, że drugi Echinopsis - E. eyriesii będzie kwitł, bo widzę w areoli kłaczek i wydaje mi się że Notocatus magnificus też coś kluje, bo na szczycie wśród zółtych cierni pojawiło się kilka ciemnych (czerwonobrązowych) więc może to będzie pąk :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”