Studnia na działce

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Natasza31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2013, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Studnia na działce

Post »

;:7
Niedawno przejęłam po rodzicach działkę ogrodniczą.
Chciałabym wykopac studnię, ale podobno 1,5m pod ziemią są skały. Rodzice 3 razy próbowali kopac studnię z kręgów na ok. 6m jednak po czasie woda wysychała. "Różdżkarz" wskazał jedno miejsce gdzie może byc woda. Sąsiedzi mają studnie i u nich na ok. 2-3m pod ziemią jest woda.
Co mogę zrobic, bo studnia wiercona jest bardzo droga i chyba trzeba miec pozwolenie. Czy specjalista studniarz będzie mógł wcześniej określic na jaką głebokośc trzeba kopac, bo od tego zdaje się byc uzależniona cena. A może są jakieś inne możliwości ;:88
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: Studnia na działce

Post »

Na głębokość 3 m można wbić cienką rurę i sprawdzić co jest w środku.Trzeba wbijać po kawałku i opróżniać,bo jak wbić od razu,to nie da się wyjąć
Gimbo
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 08:29

Post »

mirzan pisze:Na głębokość 3 m można wbić cienką rurę i sprawdzić co jest w środku.Trzeba wbijać po kawałku i opróżniać,bo jak wbić od razu,to nie da się wyjąć
Ciekawi mnie ten pomysł. Zastanawiam się czy można w ten sposób zrobić źródło wody do podlewania roślin na działce. Myślałem o tym, aby wywiercić otwór taką wiertnicą, a później rurą i opróżniać zawartość. Czy to rzeczywiście ma sens? Czy masz jakieś doświadczenia z tym związane?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ma sens. Wazne by rurka ta miała z boku także podłużny otwór - znacznie to ułatwi pozbywanie sie ziemi ze środka rurki.

Taka rurka, wkręcana na przedlużanym trzonku służy często do pobierania prób glebowych. Po takim badaniu zostaje otwór w ziemi. W ten sposób poznasz strukturę ziemi. Skały bielicowe - to piaski najczęściej. Jeśli dotrzesz do mokrej i bardzo mokrej warstwy, to wiesz że woda tam jest.
Ile tej wody - to tylko w wyniku próbnego pompowania. Ręcznie zapewne wiercąc nie przekroczysz tych 6m. Wtedy jeśli rurka byłaby stalowa, to sama w sobie robi się tak cieżka, że można nie dać rady.
W ten sposób też masz szansę sprawdzić czy zwierciadło wody jest swobodne czy napięte.

Specjalista studniarz bez próbnego odwiertu nie powie jak głęboko kopać - no chyba ze wykonywał już podobne prace w okolicy i ma mapę sozologiczną terenu - to mu zwiększa prawdopodobieństwo. Reszta zależy od historii terenu. W mojej okolicy występuje duże moreny czołowe z lodowcowe - a to oznacza, że skoro czoło lodowca walcował ładnych kilka km masy ziemi są tak przetasowane że sąsiad 20m obok może mieć wodę w piwnicy a ja na 30m nie mogę jej znaleźć.

Jeśli studnia się zamula, bo piaski wodonośne to bardziej iły, kurzawka itp. to należy zastosować słabsza pompę i za-filtrowanie należy wykonać w większym rozmiarze. Ale to studniarz powinien wiedzieć. Choć obecni zamiast pomyślunku wola sprzedać pompę o większej mocy, zgodnie z zasadą, "a co, ja nie dam rady?" :D
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Zrobiłem dwie dziury w ziemi, głębokie na 6m.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=36875
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”