Miejsce na ziemi - Ave/2008r. cz.1/
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Witajcie
hej 
Zaczynam powoli zazdrościć tym, którzy na swoich działeczkach mają neta . Dopóki nie zaokrętowałam się na tym forum wszystko było OK, ale teraz każdy dzień bez zaglądnięcia na Forum to... dzień smutny
Byłam parę dni na działeczce i już się nie mogłam doczekać... kiedy pójdę do pracy (wariacja kompletna) i dorwę się do neta 
No, ale wracam do obowiązków gospodyni
Kasiu-Figo, bardzo sie cieszę, ze do mnie trafiłaś i mam nadzieje, że nie ostatni
Kamixsa i Agrażka - Tess ma rację - raz moźna, a wirtualnie można właściwie bez ograniczeń i tak często jak będziecie miały ochotę
Dorotko-Dewuko, Zielo1233 i Bogusiu - miło mi bardzo, że wpadłyście z wizytą
Tess i Haniu- doczekałyście się - oto przepisy
Tort makowy z kremem śmietankowym

Składniki:
1 puszka masy makowej (np. Bakalandu lub Prospony)
bakalie (orzechy, rodzynki) jeśli komuś mało tego co jest w puszce
1/3 -1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubimy ciasta, ja biorę tę mniejszą ilość)
15 dkg masła
5 dkg bułki tartej
6 jajek
1-2 kremy śmietankowe do tortów dr Oetkera (wykonać wg przepisu na opakowaniu) + w wersji dla dorosłych - kieliszek spirytusu lub 2 czystej wódki
Można również wykonać krem karpatkowy do tego tortu.
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni
2.Utrzeć masło, dodając stopniowo żółtka i cukier, na puszystą masę.
3.Dodawać po trochu masę makową i bułkę tartą.
4.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
5.Wyłożyć masę na tortownicę posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną (zamiast bułki, lepsza manna, bo się nie przypala ;) )
6.Piec w piekarniku 40-50 minut (najlepiej z termoobiegiem, bo zachowuje wilgotność masy, ale jak nie ma tej funkcji w piekarniku, to potem można najwyżej nasączyć ciasto); należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się na pewno upiekło.
7.Wystudzić ciasto, przekroić na 2 części (jak biszkopt na tort), posmarować środek i górę kremem i posypać starkowaną czekoladą.
8.Najlepiej pozostawić na noc w lodówce ; tort schłodzony jest najlepszy.
Zaczynam powoli zazdrościć tym, którzy na swoich działeczkach mają neta . Dopóki nie zaokrętowałam się na tym forum wszystko było OK, ale teraz każdy dzień bez zaglądnięcia na Forum to... dzień smutny
No, ale wracam do obowiązków gospodyni
Kasiu-Figo, bardzo sie cieszę, ze do mnie trafiłaś i mam nadzieje, że nie ostatni
Kamixsa i Agrażka - Tess ma rację - raz moźna, a wirtualnie można właściwie bez ograniczeń i tak często jak będziecie miały ochotę
Dorotko-Dewuko, Zielo1233 i Bogusiu - miło mi bardzo, że wpadłyście z wizytą
Tess i Haniu- doczekałyście się - oto przepisy
Tort makowy z kremem śmietankowym

Składniki:
1 puszka masy makowej (np. Bakalandu lub Prospony)
bakalie (orzechy, rodzynki) jeśli komuś mało tego co jest w puszce
1/3 -1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubimy ciasta, ja biorę tę mniejszą ilość)
15 dkg masła
5 dkg bułki tartej
6 jajek
1-2 kremy śmietankowe do tortów dr Oetkera (wykonać wg przepisu na opakowaniu) + w wersji dla dorosłych - kieliszek spirytusu lub 2 czystej wódki
Można również wykonać krem karpatkowy do tego tortu.
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni
2.Utrzeć masło, dodając stopniowo żółtka i cukier, na puszystą masę.
3.Dodawać po trochu masę makową i bułkę tartą.
4.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
5.Wyłożyć masę na tortownicę posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną (zamiast bułki, lepsza manna, bo się nie przypala ;) )
6.Piec w piekarniku 40-50 minut (najlepiej z termoobiegiem, bo zachowuje wilgotność masy, ale jak nie ma tej funkcji w piekarniku, to potem można najwyżej nasączyć ciasto); należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się na pewno upiekło.
7.Wystudzić ciasto, przekroić na 2 części (jak biszkopt na tort), posmarować środek i górę kremem i posypać starkowaną czekoladą.
8.Najlepiej pozostawić na noc w lodówce ; tort schłodzony jest najlepszy.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
I drugi przepisik na:
Pierś kurczęcą ;) w cieście francuskim

Jest to moja wariacja na temat przepisu Tekluni z WŻ
Przepis dla 3 osób
Składniki:
1,5 piersi z kurczaka (Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, nie w poprzek),
ciastko francuskie , najlepiej świeże (z Biedronki lub Lidla), ale jak nie ma może być rozmrożone (1 płat o wymiarach ok. 15x25 cm),
3 plastry sera topionego ziołowego lub śmietankowego,
3 plastry szynki ( konserwowej, domowej lub innej)
1 jajko,
grillowa przyprawa Kamisa (lub inna ulubiona)
oregano,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Każdy z 3 kawałków posypujemy przyprawą grillową lub inną ulubioną, solą, pieprzem, oregano i pozostawiamy na 20-30 minut
Po tym czasie obsmażamy krótko na sklarowanym maśle lub oleju, żeby przyprawy przywarły do mięska. Pozostawiamy do przestudzenia.
Każdy kawałek mięska zawijamy w plaster szynki i plaster sera
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na stole, przecinamy (po szerokości) na 3 części, mniej więcej na długość każdego z 3 kawałków piersi z kurczaka (rys.1)
Każdy kawałek ciasta nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8-10 cm (A, C) , w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte (B).
No coś w tym rodzaju

to owalne "cuś" to wirualny pakuneczek z piersią kurczęcia, szynką i serem ;)
Zaplatamy pocięte paseczki ciasta –na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...jak byśmy pletli warkocz, ale tylko z dwóch części. Pomiędzy paseczkami dobrze jest zostawić maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do do lodówki,
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. ok. 200 stopni ( z termoobiegiem do 170-180 st)
Paczuszki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 20-25 minut. Powinny zrobić się złociste i kruchutkie
Paczuszki podajemy z ulubiona surówka lub sałatką, Są bardzo syte i pyszne, a roboty z nimi naprawdę niewiele.
Uwaga
Kurczak po obsmażeniu na patelni nie może być w środku surowy, bo 20 minut w piekarniku będzie mu za mało
Pierś kurczęcą ;) w cieście francuskim

Jest to moja wariacja na temat przepisu Tekluni z WŻ
Przepis dla 3 osób
Składniki:
1,5 piersi z kurczaka (Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, nie w poprzek),
ciastko francuskie , najlepiej świeże (z Biedronki lub Lidla), ale jak nie ma może być rozmrożone (1 płat o wymiarach ok. 15x25 cm),
3 plastry sera topionego ziołowego lub śmietankowego,
3 plastry szynki ( konserwowej, domowej lub innej)
1 jajko,
grillowa przyprawa Kamisa (lub inna ulubiona)
oregano,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Każdy z 3 kawałków posypujemy przyprawą grillową lub inną ulubioną, solą, pieprzem, oregano i pozostawiamy na 20-30 minut
Po tym czasie obsmażamy krótko na sklarowanym maśle lub oleju, żeby przyprawy przywarły do mięska. Pozostawiamy do przestudzenia.
Każdy kawałek mięska zawijamy w plaster szynki i plaster sera
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na stole, przecinamy (po szerokości) na 3 części, mniej więcej na długość każdego z 3 kawałków piersi z kurczaka (rys.1)
Każdy kawałek ciasta nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8-10 cm (A, C) , w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte (B).
No coś w tym rodzaju

to owalne "cuś" to wirualny pakuneczek z piersią kurczęcia, szynką i serem ;)
Zaplatamy pocięte paseczki ciasta –na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...jak byśmy pletli warkocz, ale tylko z dwóch części. Pomiędzy paseczkami dobrze jest zostawić maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do do lodówki,
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. ok. 200 stopni ( z termoobiegiem do 170-180 st)
Paczuszki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 20-25 minut. Powinny zrobić się złociste i kruchutkie
Paczuszki podajemy z ulubiona surówka lub sałatką, Są bardzo syte i pyszne, a roboty z nimi naprawdę niewiele.
Uwaga
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
WITAJ EWO - imienniczko
Pospacerowałam sobie po Twoich włościach i muszę powiedzieć , że się nie znudziłam . Jak się zmęczyłam chodzeniem , wpadłam do salonika japońskiego - drobna dżemka , potem przegryzłam pierś kurczęcia w cieście francuskim . Wypoczęta i najedzona pobiegłam obejrzeć strumyk i okolice . Nawet się nie spieszyłam , ale i też koniecznie chciałam zdążyć na torcik makowy z kawką lekko mrożoną .
Ewa wszystko piękne i smaczne . Pozwolę sobie wpaść jeszcze , bo tutaj się dużo dzieje .
U mnie niedługo będą dojrzewać pomidorki i taki przepisik na taki pachnący i świeżutki chlebuś przydałby się - jeśli oczywiście mogę prosić .
Może w swoich przepisach posiadasz przepis na ciacho z orzechami włoskami , bo u mnie w tym roku będzie urodzaj orzeszków .
Pospacerowałam sobie po Twoich włościach i muszę powiedzieć , że się nie znudziłam . Jak się zmęczyłam chodzeniem , wpadłam do salonika japońskiego - drobna dżemka , potem przegryzłam pierś kurczęcia w cieście francuskim . Wypoczęta i najedzona pobiegłam obejrzeć strumyk i okolice . Nawet się nie spieszyłam , ale i też koniecznie chciałam zdążyć na torcik makowy z kawką lekko mrożoną .
Ewa wszystko piękne i smaczne . Pozwolę sobie wpaść jeszcze , bo tutaj się dużo dzieje .
U mnie niedługo będą dojrzewać pomidorki i taki przepisik na taki pachnący i świeżutki chlebuś przydałby się - jeśli oczywiście mogę prosić .
Może w swoich przepisach posiadasz przepis na ciacho z orzechami włoskami , bo u mnie w tym roku będzie urodzaj orzeszków .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Oj Hanuś, nie zawstydzaj mnie
Cmok
Kasiu - Figo
i ja mam nadzieję, na spotkanie "oko w oko", a skoro Cie nie będzie na "zlocie u Guci" to i Sernik z Rosą przejdzie Ci "koło nosa " ;), ale mam nadzieję, że nadrobimy Pijaną Śliwką następnym razem 
Lukasku 1988 - dziękuję za odwiedziny, wpadnę do Ciebie z rewizytą
Ewciu - bardzo mi miło,ze sie tu nie nudziłaś. Przepisów na ciacha z orzechami oczywiście poszukam, bo i u mnie będzie ich duzo
Zuziu - cieszę się z Twoich odwiedzin i z tego, ze nie wyszłaś ode mnie z "pustą ręką" ;)
No i żeby nie było, że tu tylko o "poszerzaniu spódniczek i spodni" jest to kilka fotek z mojej ostatniej bytnosci na działeczce:
udało mi się namówić Połowka na "maciupkie zakupy" - więc kupiłam:



aksamitki ściągnęłam z osobistej rabatki

i zobaczcie co z tego wyszło

Po pracy"koncepcyjnej" wszyscy poszli do pracy - jedni (czyli ja
) ustawiać, a inni (czyli Połówek) - pomachać rączkami i nóżkami na trawie...

Kasiu - Figo
Lukasku 1988 - dziękuję za odwiedziny, wpadnę do Ciebie z rewizytą
Ewciu - bardzo mi miło,ze sie tu nie nudziłaś. Przepisów na ciacha z orzechami oczywiście poszukam, bo i u mnie będzie ich duzo
Zuziu - cieszę się z Twoich odwiedzin i z tego, ze nie wyszłaś ode mnie z "pustą ręką" ;)
No i żeby nie było, że tu tylko o "poszerzaniu spódniczek i spodni" jest to kilka fotek z mojej ostatniej bytnosci na działeczce:
udało mi się namówić Połowka na "maciupkie zakupy" - więc kupiłam:



aksamitki ściągnęłam z osobistej rabatki

i zobaczcie co z tego wyszło

Po pracy"koncepcyjnej" wszyscy poszli do pracy - jedni (czyli ja





