Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne

Post »

Taki duży rodzynek ;:oj mój ma po 5 listków i się trochę zbuntował (strasznie wolno rośnie) ;:145
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu piękne masz już krzaczki, moje też są na etapie paru listków, no ale też siane były miesiąc później :wink:
Ania
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grania oj chciałabym mieć takie cudowne zbiory. Czy ta odmiana szeroko się rozrasta? Bo mam 20 krzaczków i nie wiem w jakiej odległości od siebie je posadzić. Zdjęcia były robione z lampą dlatego listki wyglądają na jasne.
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Nikt nie odpisał na mojego posta odnośnie nasion i terminu :/ Wiec pewnie już za późno, ale może można gdzieś kupić rozsadę miechunki brazylijskiej, widzieliście? A może ktoś z łódzkiego by się zamienił na dziwaczka albo pomidory? Bardzo mi zależy :-)
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p

Post »

edysqa możesz jeszcze wysiać ale jakąś wczesną odmianę typu Aunt Molly's. Jeżeli te od Grani owocują po dwóch miesiącach od siewu to powinnaś mieć swoje owoce już w sierpniu.
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Asiu 73, u mnie rosną, gdzie się wysieją.Posadź co 40 cm a jeśli masz więcej miejsca to szerzej.W każdej chwili możesz poobcinać pędy.Nie musisz w rządku. Kilka posadź w takim miejscu , gdzie nie będzie przekopywana ziemia a na przyszły rok będziesz miała siewek zatrzęsienie.U mnie najlepiej wschodzą w kwiatach i obok ścieżek.
Lubi słoneczko,wówczas krzaczki są niższe,zwarte.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Tak wyglądają moje rodzynki obecnie, były wysiewane 17 marca:

Obrazek

Zaznaczony to mój olbrzym, pozostałe to Aunt Molly's i nieznana odmiana od arii. Te wczesne już mają pąki i zaczynają krzewienie :)
Pozdrawiam, Maciek.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Czy miałby ktoś nadprogramowe sadzonki rodzynka, np na wymianę na coś ciekawego? U mnie siany ze sklepowych nasion nie wyszedł ani jeden (dopiero teraz zobaczyłam na torebce "przedłużoną" datę ważności. Bardzo żałuję, bo chciałam mieć ze dwie roślinki.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Dziękuję serdecznie dobrej duszy, która się ze mną podzieliła sadzonkami :wit
Mam pytanie: czym właściwie różni się miechunka peruwiańska od rodzynka brazylijskiego? W książce B. Sikory zdjęcie jest tylko przy jednej roślinie, opisy są dwa, osobno. Autorka pisze, że rodzynek jest wczesny, miechunka późniejsza i ma kwaśne owoce, raczej do przetworów.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Nie wiem, co jest w książce B. Sikory, ale rodzynek brazylijski to potoczna nazwa miechunki peruwiańskiej Physalis edulis lub Physalis peruwiana.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Miechunka_peruwia%C5%84ska

Natomiast "rodzynek wczesny" jak piszesz, czyli pożądana przez wszystkich Aunt Molly, niższa, płożąca się roślina z owocami o lepszym smaku to Physalis pruinosa albo Physalis pubescens.

Nie różnią się na pierwszy rzut oka właściwie niczym, liście i kwiaty są łudząco podobne, prócz tego że jedno rośnie wysoko i owocuje obficie ale późno (a owoce są mniej aromatyczne, tylko trudno się o tym przekonać, bo w większości przypadków wszystko nam ścina przymrozek) a drugie rośnie nisko i daje smaczne owoce.

Niestety w handlu spotyka się jedynie nasiona Physalis peruwiana, jelśi się chce mieć Aunt Molly trzeba się zwrócić do zaufanego znajomego, który miał ją u siebie i wiadomo, że to jest TO.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

witia pisze:
witia - kiedy go wysiałeś? Wygląda super ;:333
I tu jest haczyk, bo ja go nie siałem. Na jesieni wziołem ukorzeniony kawałek pędu i wsadziłem do kubka po śmietanie. Trzymałem, aż do mrozów w swojej małej szklarni i mało podlewałem. Potem przyniosłem do domu i postawiłem na parapecie od południa. Stoi w domu jakieś 2 miesiące. To jest mój eksperyment. Jet to wysoki i późno owocujący rodzynek. Na razie go delikatnie podlewam. W marcu planuję przesadzić do większej doniczki i zasilę go nawozem. Do gruntu pójdzie na początku maja. Na zdjęciu poniżej widać ten kawałek pędu.

Obrazek
Obrazek
Tak wygląda obecnie ma już pierwsze dwa owoce. Rośnie jeszcze w doniczce jutro wysadzam do gruntu. Nadmieniam że to rodzynek z tych późnych. Można w ten sposób otrzymać wcześniejsze owocowanie, w moim przypadku to wyszło.
wodnik
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ja przetrzymałam dwa krzaki rodzynka późnego przez zimę w pomieszczeniu, wczesną wiosną ruszył z zielonymi pędami. Z części z nich zrobiłam sadzonki, całe krzaki posadziłam, zrobiłam też sadzonki z nowo posianych nasion. Wszystkie trzy formy zaowocowały w 2012 w tym samym czasie późno (ZA PÓŹNO). Już ich nie chcę. Mam w tym roku posiane rodzynki z akcji i mama nadzieję że jest to odmiana wczesna.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

A czy można już sadzić rodzynki zahartowane z pięcioma listkami właściwymi?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Można, ale należy być przygotowanym na ewentualne przymrozki :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p

Post »

A ja dzisiaj ku mojemu wielkiemu zdziwieniu znalazłam pod krzaczkami kilka rodzynków, najpierw myślałam że mocny deszcz je postrącał ale zajrzałam do środka i okazało się, że są już dojrzałe. Od razu zostały skonsumowane :D
Grania pisała, że są wczesne ale żeby aż tak? ;:oj ;:138
Pozdrawiam
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”