Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

;:138 ;:138 ;:138 ;:138 No widzisz ,super ,a Liodorek?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Zasuszył najstarszego listka i poza tym nic nie widzę :( ale może potrzebuje więcej czasu bo w tym podłożu jest dopiero ok 2 tygodni. Sama nie wiem, popryskałam go dzisiaj drugi raz Asahi i na tym skończę na razie ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
actus
1000p
1000p

Post »

daj mu jeszcze dwa miesiace i zobaczysz :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie no ruszać go już na pewno nie będę :) Ta mieszanka kory i keramzytu jest chyba najlepsza.. w kamieniach trzeba pilnować aby woda była na dnie naczynia a jak mnie tak często nie ma to nie wypali. Podłoże jest bardzo luźne więc nie powinno nic gnić, mocze go raz na tydzień i traktuję jak normalnego falka :) ma w podłożu jakieś 3 nerwy po korzonkach, może coś się nimi zasila ;) Listki tez zraszam, ale tylko gdy jestem w Krk :D Myślę, że lepiej mu zrobi, gdy o nim na chwilę zapomnę ;:224 a za jakiś miesiąc/dwa delikatnie podejrzę, czy nic się nie wykluwa :) O ile dożyje do tego czasu, bo ja się cały czas dziwię z czego on żyje :D Może zasuszył listek aby wydać choć jeden korzonek? Hmm.. okaże się :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Ja wierze ze przezyje ,jak nie korzonki to moze basalka ,zobaczymy ,jestem dobrej mysli :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No własnie gdy go dostałam od Ciebie to wypuszczał coś, wyglądało jak pęd ale może był to basal keiki.. w każdym razie stoi to w miejscu.. Może jest za głęboko posadzony i zamoczyłam przy podlewaniu? a może był to zbyt duży szok dla rośliny, cała podróż, ciągłe jego przeprowadzki z jednego podłoża w drugie.. no zobaczymy, cichutko wierzę, ze coś tam wyjdzie :D Już jeden korzonek by dużo dał, byłabym spokojna, ze w jakikolwiek sposób roślina dostarcza sobie pokarmu bez mojej interwencji :D

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Teraz jak nie bedziesz juz "grzebala" to na pewno cosik sie ruszy ;:138
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na pewno dam znać :D

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Wszyscy czekamy tu na dobre wiesci!!!!! :evil:
Awatar użytkownika
sekunda
50p
50p
Od: 11 kwie 2013, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu wow! też masz piękne okazy!!! ;:63 będę tutaj wpadać z przyjemnością! ;:100
pozdrawiam,Asia
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Asiu :wit zaglądaj kiedy Ci się tylko podoba, z każdej wizyty bardzo się cieszę :)

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Witam Dufin pooglądałam kwiatki w całym wątku i moje serce podbiły herbaciany i miniaturka, która wygląda jak ciasteczka Milky Way ;:167 Gratuluje kwitnień ;:138 Zdjęcie grupowe kwitnących storczyków piękne ;:oj Wcale nie powiedziałabym, że jest ich tam tylko 4 ;:202 tylko z 6 ;:63
Będę zaglądać częściej i czekam na następne kwiatuszki :uszy
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Callanthe bardzo dziękuję za ciepłe słowa i Twój poświęcony czas :wit zapraszam częściej :)

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Tego możesz być pewna, że będę regularnie odwiedzać Ciebie i Twoje kwiatuszki ;:215
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi mili Forumowicze ;)

Jako, że ostatnio dość często spotykałam w Waszych wątkach temat przędziorków, postanowiłam zrobić zdjęcia mojej sadzonki, która była zaatakowana przez te szkodniki. "Była" bo po dwukrotnym oprysku, nie zauważyłam na nowo rdzawych "kropek", które wcześniej dostrzegałam. Chciałam Wam pokazać jak wyglądają u mnie listki po takim ataku, bo głównie charakterystyczne srebrne wżery pozwoliły mi zauważyć, że roślina ma jakiś problem. Przędziorki dostrzegłam później, gdy zaczęłam łączyć fakty ;) Być może pomoże Wam to w przyszłości w zidentyfikowaniu tych szkodników u siebie. Podkreślam, ze roślina jest bardzo młoda, malutka sadzonka, więc może dlatego "objawy" były szybko widoczne - roślina ma delikatne listki.

W pierwszej kolejności nie podobało mi się to, że od góry listki nabrały jakby żółtych plamek, przebarwień

Obrazek

Od spodu natomiast, listki miały szaro-srebrne wżery

Obrazek Obrazek

W moim przypadku pomógł Magus 200 SC :) Przy okazji przypomnę Wam moje maluszki, ofiarowane mi przez Kasię ;:168 Co by i Ona sama była spokojna, bo przez pewien czas towarzyszyła mi zła passa ;:306 Otóż Kasiu maluchy żyją i dobrze się mają :D Część wypuszcza listki a część listki i korzonki :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

MM co prawda skończył kwitnienie, pewnie na skutek przesadzania go, ale obdarzył mnie jeszcze jednym kwiatuszkiem, świeżo rozwiniętym :D

Obrazek

Moje D. phalaenopsis rozwinęło drugi pączek. kolor zielony cały czas się utrzymuje, nic nie zjaśniało do "obiecanego" kremowego ;:306 wiec chyba mogę go już z czystym sumieniem ochrzcić Penelopą3 ;)

Obrazek

Zamówiłam niedawno dwa falki na allegro u naszej Arletki, ale póki co czekam na paczkę, więc mam nadzieję na dniach pomęczyć Was jeszcze zdjęciami czegoś kwitnącego mam nadzieję, bo ciężko przewidzieć jak zniosą podróż :)

Pozdrawiam :wit

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”