Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I na koniec jeszcze jedna przepiękna lilia w kolorze ciemno bordowym, tak ciemnym, ze prawie czarnym, o wielkich kwiatach. Cudo! Niestety stała w ciemnym miejscu i aparat nie chciał jej zrobić zdjęcia bez flesza, wskutek czego kolor nie wyszedł taki, jak w rzeczywistosci.

Obrazek

Przepraszam za jakość niektórych zdjęć, ale chciałam Wam pokazać niektóre lilie mimo wszystko...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Rzeczywiście ta ciemna jest oryginalna - nie widziałam jeszcze takiej.
Piękne kompozycje kwiatowe.
A co Ty wybrałaś dla siebie ?
Pochwal się Izuś co kupiłaś ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuś, cieszę się, ze Ci się podobało i przymknęłaś oko na jakość :D

Dzięki Lukasek :D

Karolku, czas własnie zmniejszyć nieco tę kępę, bo by jej miejsca w ogródku zabrakło :lol:
A przecież przyjdą jeszcze "józefki" ;) Ciekawe, kto się bardziej cieszy ;:109 ;:113
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja chyba bardziej :P a w jakim terminie kwitną te królewskie lilie????
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Eeee....no...dla mnie nie starczyło lilii, bo wszystko poszło w sobotę. Na niedzielę zostały tylko wielgachne lilie w donicach, o cenę których nawet nie pytałam. Z góry wiedziałam, ze nie na moją kieszeń. Za to kupiłam trochę różnych roslinek za naprawdę niewielkie pieniądze.
Mianowicie: rozwar niebieski pełny (właściwie fioletowy) i pojedynczy bladoróżowy, accidenterę, jakąś turzycę, (dokładnej nazwy zapomniałam), lobelię, goździk skalny i drugi malenki (też zapomniałam jaki), eszewerię, jeszcze jakieś maleństwo na skalniak, goryczkę siedmiodzielną, szczawik dwukolorowy i jeszcze jedną roslinę...jak sobie przypomnę, to dopiszę :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

;:185 Ja bardziej ;:87
Lilie królewskie własnie skonczyły kwitnienie :( Nie kwitną zbyt długo, ale lato dzieli się na : przed kwitnieniem lilii królewskich i po ich kwitnieniu ;:113
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a kiedy zaczęły - bo lilie Antoniego zaczęły ok 20 czerwca i kwitły ok półtora tygodnia - krótko bo sucho miały - nie było komu ich podlewać .. ale za to miały po 15 kwiatów prawie wszystkie :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilie królewskie kwitną trochę inaczej, tzn. maja inaczej osadzone kwiaty na łodygach. Zaczęły kwitnąć...27 czerwca :D a skończyły kilka dni temu, jak spadł ulewny deszcz i wymłócił przekwitające kwiaty. Czyli jakies 2 tygodnie.
Nie były podlewane, ale sa tak rozrosnięte, ze same robią sobie cień wokół "nóg", co im widocznie wystarczyło :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne lilie :P :P ta bordowa jest zniewalająca :wink:
Ale zakupy też interesujące, mam nadzieję, że nam pokażesz zdjecia.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Izo i Karolu.

Proszę o natychmiastowe sprostowanie raz a dobrze, z pełną powagą, te lilie, co to wiecie i rozumiecie, to:
- lilie Św. Józefa?
- lilie Św. Jerzego?
- lilie Św. Antoniego?
- lilie jakiegoś innego świętego?

Nagrody nie będzie, bo to nie jest konkurs tele-morele, no chyba, że ja dostanę od was nagrodę w postaci cebuli tej właśnie wyśnionej od wiosny lilii :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No właśnie Izuś, masz talent do tłumaczenia to napisz jaka jest różnica pomiędzy tą a innymi i od razu podaj przepis na specyfik robiony z jej płatków kwiatowych / myślę, że znasz /. :wink: :lol: Że o walorach leczniczych nie wspomnę.
Ty to wiesz chyba lepiej od nas wszystkich . :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kurza twarz! Gdzie mi wcięło post do Ali? ;:120 Napisałam wczoraj na pewno. No trudno, to jeszcze raz.

Alu, bordowa lilia nazywa się "Laetitia". W rzeczywistości jest dużo ładniejsza niż na zdjęciu, a kwiaty ma olbrzymie.
Zdjęcia zakupów oczywiscie pokażę, jak "obrobię" ;)

Nalewka pisze:Izo i Karolu.

Proszę o natychmiastowe sprostowanie raz a dobrze, z pełną powagą, te lilie, co to wiecie i rozumiecie, to:
- lilie Św. Józefa?
- lilie Św. Jerzego?
- lilie Św. Antoniego?
- lilie jakiegoś innego świętego?

Nagrody nie będzie, bo to nie jest konkurs tele-morele, no chyba, że ja dostanę od was nagrodę w postaci cebuli tej właśnie wyśnionej od wiosny lilii :lol: :lol: :lol:
:;230 :;230 :;230
Beatko, te lilie nazywane są albo liliami św. Józefa, albo św. Antoniego. Naprawdę nazywają się po prostu liliami białymi (Lilium candidum). Niestety ode mnie ich nie dostaniesz, bo właśnie wysępiłam je u Karolka :lol: Ja mogę Ci ofiarować jedynie królewskie (Lilium regale), jeśli tylko wyrazisz takie życzenie :D

Grażynko, różnice są w kolorze, budowie kwiatów, terminie kwitnienia.
Lilie białe mają kwiaty czysto białe, a królewskie z zewnątrz mają różowe smugi. To jest podstawowa różnica. Najlepiej porównac kwiaty obu lilii na zdjęciach, wtedy wyraźnie widać czym się różnia. aha, lilie białe mają inaczej ułozone kwiaty na łodydze. No i inaczej pachną :D
Wiem, ze lilie i liliowce są jadalne, ale niestety nie znam przepisu na żaden specyfik z płatków lilii, założę się jednak, ze Ty znasz :D A jak znasz, to podaj go, proszę ;:180
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ale piękne bukiety i lilie ja zawsze na nie mówię smoli nosy :wink: czy je wysiewa się też z nasion czy tylko są cebulowe
Izo czekam z niecierpliwością na zdjęcia nowości bo widzę że będą roślinki na skalniaczek a to mnie ostatnio interesuj no i nie tylko bo miejsca pod nasadzenia coraz bardziej mi się robi :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ten specyfik robi się dokładnie tak samo jak krem z nagietków albo płatki zalewa się oliwą i maceruje / doskonałe do pielęgnacji cery i na rany/. Myślałam, że wiesz Izuś, bo chyba dałaś przepis na nagietkowy krem / chyba, że znów zawodzi mnie pamięć /. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Re

Post »

ja to chyba na korepetycje w sprawie lilii i liliowców wpadne po sąsiedzku :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”