Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1

Hosty
Zablokowany
Galea
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lip 2008, o 10:52

Dwie do identyfikacj

Post »

Witam wszystkich ... to będzie mój pierwszy post i od razu z zagadką :wink:

Otóż mam dwie takie hosty, już ponad 6-cio letnie więc na pewno dorosłe. Jak dotąd nie udało mi się trafić nawet na ślad podobnych, więc zwracam się z prośbą do Was o rozpoznanie.

Pierwszy egzemplarz:
Obrazek

Obrazek

Kolor jej trudno określić, to taki zielono szmaragdowy mat, nieco mniejszej niż średniej wielkości. Nie posiada woskowatego nalotu charakterystycznego dla błękitnych. Brzeg liścia z falbanką. Kwiatostany na długaśnym i ciemnym pędzie, kwiaty fioletowe.

Drugi egzemplarz:
Obrazek

Obrazek

Należy do średnich wielkości. Żółtawy pas na środku liścia ujawnia się pod koniec wiosny.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dwie do identyfikacj

Post »

Galea - witamy Cię w naszym gronie. :D

Pierwszej nie jestem pewien, druga to według mnie H.Elizabeth Campbell
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Tak, druga raczej Elizabeth Campbell. Pierwsza wygląda jak Reptillian, przynajmniej na liściach, bo kwiat absolutnie sie nie zgadza :(
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A oto moje roślinki, nie wiem jak się nazywają...w tym roku muszę je rozdzielić bo nawet kwiaty nie mogą się wydostać z tego gąszczu :cry: :oops: jakoś nie dbam o nie w ogóle :oops: :oops:

kiedy je się rozdziela?

Obrazek

a to druga

Obrazek

z prawej jest mała trzecia.....

jak one się nazywają???
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Tess pisze:
jak one się nazywają???
Przybiegłam zobaczyć Twoje egzemplarze. Śliczne duże. Moje zjadły ślimaki a co nie zjadły to uschło podczas mojego przesadzania... ale puszczają ... więc może jeszcze coś z nich bedzie w tym roku. Jak nie to w przyszłym będę się cieszyła ich urokiem:)
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Do Tess:
najwyraźniej strasznie popalone, mają za dużo słońca. W takich miejscach nigdy nie pokażą swego prawdziwego uroku. a szkoda, bo masz duże egzemplarze i przy odrobinie cienia w południowych godzinach, miała byś dordne kępy.
Pierwsza to raczej funkia babkowata, plantaginea, druga wyglada na Francee.

Przesadzać można o każdej porze, byleby ziemia nie była zamarznięta.
Galea
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tomasz II pisze:Tak, druga raczej Elizabeth Campbell. Pierwsza wygląda jak przynajmniej na liściach, bo kwiat absolutnie się nie zgadza :(
Witam i dziękuję za przyjęcie do grona :)

I od razu szybciutko odpowiadam :
po rozpatrzeniu się za Waszymi Panowie propozycjami uważam że ani to 'Elizabeth Campbell' ani 'Reptillian' :cry:

Co do pierwszej - w ciągu sezonu nie ma aż tak rozjaśnionego pasma na liściu, brak falbanki i mojej kształt bardziej sercowaty. A co powiecie gdyby to była 'Green Army Man' ? Pytam się Was bo sądzę że macie większe rozeznanie co można dostać na polskim rynku handlowym. Sadzonkę ów dostałam niegdyś od szalonego artysty rzeźbiarza który zewnętrzną galerię ozdabia bylinami. Czyli ciężko jest prześledzić koleje losu tej rośliny ale facet kolekcjonuje różne "dziwy".

Co do drugiej 'Reptillian'- moja ma gładsze liście i chyba mniejsze patrząc na proporcje kęp w necie. No i te kwiaty. Absolutnie nie pasujące ! Spójrzcie sami:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niestety wśród host jest cała masa bezimiennych mutacji...skąd wiec zgadnąć ?
Kwiaty typowe dla form lancifolia. Może to jakaś z nich?
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

I znów kolejna, moja prośba o identyfikację :D Mam tę funkię od wielu lat. Bardzo przypomina 'Crispulę', na opis której trafiłam na 22 stronie tego tematu, czyżby to była właśnie ona :?: ;:24 Bardzo proszę znawców funkii o podpowiedź, czy dobrze typuję?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Galea
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tomasz II pisze:Niestety wśród host jest cała masa bezimiennych mutacji...skąd wiec zgadnąć ?
Kwiaty typowe dla form lancifolia. Może to jakaś z nich?
To nie jest zmutowana roślina, osoba od której mam tę sadzonkę dba o czystość odmianową. No cóż pozostaje mi samej kopać na hostalibrary ... :?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Galea pisze: To nie jest zmutowana roślina, osoba od której mam tę sadzonkę dba o czystość odmianową. No cóż pozostaje mi samej kopać na hostalibrary ... :?
Ja po prostu zapytałbym osobę od której dostałaś sadzonkę - przecież jeśli ta osoba dba o czystość odmian, to musi znać nazwy posiadanych roślin :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No właśnie, to po co to zamieszanie? :cry: Czy to próby sprawdzania naszej fachowości? Jeszcze raz oświadczam,że nie ma tak doskonalej osoby w caaałym świecie, która bezbłędnie zdiagnozowałaby tajemnicze hosty.
Nie pytajcie również o nazwy odmian, jeśli macie je z siewu i wiecie o tym dobrze ( to uwaga do wcześniejszych zapytań).
Galea
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tomasz II pisze:No właśnie, to po co to zamieszanie? :cry:
No przepraszam jeśli brzydko wyszło :oops:
Poczułam się jakbym miała kundelka.
Chodzi o to że ta osoba nie jest w stanie udzielić mi konkretnej odpowiedzi.
Czy wszystkich Waszych host znacie nazwy odmian ? Nie raz kupi się coś co wpadnie w oko a potem główkuje za nazwą a punk sprzedaży ma taką renomę że można brać w ciemno.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie ma sprawy. :D

Oczywiście, że nie znam nazw wszystkich posiadanych host.:lol:

Ale wszystkie, które mam pewne odmianowo - mam skatalogowane w swojej bazie - z informacjami, gdzie zostały zakupione (nabyte), od kogo otrzymałem..... (Te nieznane też są skatalogowane pod nazwą NN z odpowiednim numerkiem).

Obrazek

I przyznam bez żenady, że mam kilka jak to określiłaś "kundelków" :P - dla mnie są to po prostu hosty NN i zakupiłem je jedynie dlatego, że takich nie posiadałem. Być może są to jakieś mutacje czy siewki (ale ładne i inne) - liczę się z tym, że może nigdy nie będę znał ich nazwy odmianowej, a może tylko będę wiedział, że jest podobna do jakiejś hosty "X".
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To jest jedna z moich NN - czekałem z podaniem jej do identyfikacji, aż zakwitnie.
Otrzymałem ja w prezencie od miłośników roślin skalnych, jako miniaturkę na skalniak.

Tomaszu - do jakiej hosty jest ona podobna?

Obrazek
Obrazek

I jeszcze jedno zdjęcie, ze sposobem umożliwiającym określenia wielkości zastosowanym już przez Tomasza :D :lol:

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Zablokowany

Wróć do „Hosty”