Ogrodowe zacisze Mandragory

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory

Post »

Róże - królowe kwiatów chyba niema takich ogrodów gdzie bu ich nie było.Będzie ładna część ogrodu. :D
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej! Hej! Milenko , pracujesz jak pszczółka. Trochę relaksu zakosztuj w maju, jakiś grill. My dzisiaj spędziliśmy dzień na działce. Młodzi przyjechali . Rozerwaliśmy się, nic specjalnego nie robiłam , podlałam tylko działkę , jest bardzo sucho. W niedziele rano jedziemy wszyscy na imprezkę. Ale od poniedziałku zabieram się za wyrywanie zielska , a raczej mlecza. Do miłego.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :wit w sumie pół godziny temu wróciłam z ogrodu, musiałam zrobić sobie przerwę podczas podlewania na mój serial :wink: Moja "dniówka" w ogrodzie zaczęła się dziś późno, bo po 17-ej, ale i tak jestem zadowolona. Przyszła dziś przesyłka od Marty (koziorożca) - udało mi się dziś posadzić parzydło leśne, kokoryczkę wielokwiatową, miskanta zebrinusa, dzwonka kropkowanego, trytomę groniastą, języczkę pomarańczową i fiołki (kremowy i różowy). Zostały mi jeszcze do wsadzenia dwie jukki karolińskie, goździk siny czerwony, rozchodnik okazały. Chłopakom udało się pomyślnie zakotwiczyć pergolę :heja Niestety długie kotwy trzeba było przyciąć o jakieś 2/3, inaczej przez kamienie by się nie przebili. Pergola sama w sobie jest bardzo ciężka i stabilna, kotwy mają bardziej spełniać rolę zabezpieczenia przez próchnieniem nóg. Niestety ławka puszcza bardzo żywicę, mam tylko nadzieję, że drewno się nie rozejdzie :roll: Jutro więc mogę wsadzać różę pod pergolę i clematisy. O ile czas pozwoli, bo mamy trochę planów, a w pierwszej kolejności muszę posadzić pozostałe roślinki od Marty. Rano o 7 biegałam jak szalona w piżamie po ogrodzie i podziwiałam pierwsze wschody na warzywniaku :) Pierwsza ukazała się rzodkiewka :D Z ogrodu od pd-wsch zaczyna robić się piękny widok - olbrzymie modrzewie zaczynają się zielenić, a przed nimi kwitną na biało jakieś olbrzymie drzewa. W okolicznych ogrodach kwitnie masa drzew - już nie tylko forsycje i magnolie. Robi się naprawdę nieziemsko pięknie dookoła ;:170 Niestety halny hula od rana, w dzień wiatr był bardzo zimny mimo palącego słońca, za to teraz wieje jak z nagrzewnicy - w tej chwili jest 20 stopni. Czyli jest nadzieja na deszczyk ;:333

Ewuś - coraz bardziej zaczyna mnie drażnić "wizualnie" ten trawnik przy różach. Jak tylko ogarnę najważniejsze sprawy w ogrodzie i zanim róże się rozrosną, chyba wezmę się za zrywanie darni :)
Marta - paczuszka doszła, wszystkie rośliny jak już pisałam u Ciebie w super stanie i bardzo rozrośnięte kępy ;:138 Gdyby sklepy internetowe sprzedawały takie rośliny, miałyby pewnie po stokroć więcej klientów :) Powinni brać z Ciebie przykład!
Karolinko - jak już pisałam wcześniej, róża nie rośnie u mnie, tylko u Mamy :) Mam nadzieję, że moje też choć odrobinkę popiszą się w tym sezonie kwitnieniem :)
Sylwuś - też coś powinnam przy nich dosadzić :)
Jonatanko - choć kłują, ściągają mszyce, chyba wszyscy je kochamy ;:173
Mireczko - więcej grilla to już lepiej nie - zrobiliśmy już chyba 3, co przy naszych wagach w nadmiarze nie jest wskazane ;) Imprezka w niedzielę to rocznica Teściów?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Milenko oj kochamy,kochamy bez nich ogród byłby pusty.Sporo pracy zrobiłaś jak na popołudniowe prace.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Milenko, a czy z tych 'oczek' w trawniku planujesz całą rabatę różaną? Byłoby im znacznie lepiej niż w trawniku...poza tym masz tyle miejsca, ze fiu fiu....mozna zaszaleć ;:172
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu - sadząc języczkę zauważyłam, jak okropnie odbija jeżyna, od razu podcięłam jej skrzydła. Coś czuję, że nie będzie z nią łatwo ;:224 Nie miałam pojęcia, że to takie ekspansywne...
Kasiu - różom wykopałam półmetrowe doły, na dno dostały kompostu, więc na początek musi im wystarczyć. A jak już pisałam wyżej, też mi się ta trawa nie podoba, ale za zrywanie darni i zrobienie im porządnej rabaty wezmę się jeśli w tym sezonie, to dopiero po ogarnięciu innych gorących tematów :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko ja właśnie teraz wróciłam z ogrodu....cudnie jest ;:167
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, jedno mnie strasznie martwi... Salamander nie ma :cry: Co gorsza - nie ma ich nigdzie w okolicy, a było pełno, nie tylko w moim ogrodzie... Obawiam się tego najgorszego - zbyt długa zima i nie wybudziły się z hibernacji :(
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Hmm to nie jest dobra wiadomość ;:222
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, że one najbardziej lubią wychodzić przed północą, codziennie robię obchód z latarką i nic :( Choć mam jeszcze malutką nadzieję, że może te tutejsze są opóźnione i dopiero się wybudzą? Niestety z każdym dniem nadzieja coraz mniejsza... Bo przy normalnych zimach, czasem budzą się już w lutym/marcu.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

coraz bardziej zaczyna mnie drażnić "wizualnie" ten trawnik przy różach. Jak tylko ogarnę najważniejsze sprawy w ogrodzie i zanim róże się rozrosną, chyba wezmę się za zrywanie darni
Moje też poczżtkowo rosły na krowich plackach", ale tak szybko zarastały trawą, że sie wściekłam i zerwałam darń. Już nigdy nie wymyślę sobie takiej dodatkowej roboty, utrudnionej lawirowaniem między różami, z duszą na ramieniu, by nie uszkodzić im korzeni. Dlatego jesienną rabatę dla róż i teraz kolejną wiosenną zaczęłam od zerwania darni...
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Milenko podziwiam Twoją determinację w tworzeniu nowych miejsc ,ale zrywanie darni to ciężka praca a zdrowie masz tylko jedno .Mnie do lekarza wyganiasz a sama zdrowia nie szanujesz ;:196
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - motywujesz, oj motywujesz mnie do działania :D
Ewuś - oj przepraszam, ja chyba najmniej Cię wyganiam do lekarza :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

A ja też bym nie chciała :lol:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Weszłam, i zobaczywsze zdjęcia z 22 kwietnia, uciekłam. To raj jest przecież.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”