Kaszubska Prowansja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaszubska Prowansja cz.2

Post »

O matko jaka chlebowa dyskusja. Ja wczoraj studiowałam ceny maszynek do pieczenia chleba. Zastanawiam ;:24 się czy warto zainwestować?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo ja również mam nadzieję, że już dość wycierpiały fiołeczki. W silikonowej i szklanej piecze się rewelacyjnie. Nobel temu kto wynalazł silikonowe foremki.
Marysiu trochę doświadczenia mam z pieczeniem chleba i uważam ,że maszyna do chleba to zbytek. Jesteś na emerycie i masz 15 minut żeby zrobić chleb a potem i tak sam się piecze. Maszyna to wydaje mi się dla zabieganych. Opinie są różne jeśli chodzi o firmę.
Wydaje mi się ,że powinnaś najpierw zrobić ręcznie parę chlebów i przekonasz się jaka to radocha. Mój chlebek za chwilę wyjmuję z pieca będzie na śniadanie.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też piekłam chleb w automacie, ale wyrzuciłam go na strych. Teraz wyrabiam ciasto chlebowe ręcznie. Wszystko też w 5 minut. Tylko, że trzeba ciut poczekać aż wyrośnie bo jest na drożdżach (z torebki suchych). Muszę robić chleb co drugi dzień, bo moi panowie już kupnego nie jadają :wink:

Grażynko wiosna domowa piękna, ale już i w ogrodzie pewnie masz już coś do pokazania :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

A ja właśnie dostałam automat :))
Piekłam pierwszy chlebek i wyszedł wspaniale.
Grażynka mówi prawdę , że automat dla zabiganych czyli mnie :)
Małe dziecko, duży ogród i praca zawodowa no i FORUM :) to automat się przydaję.
Grażynko piękne okazy wiosny
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w słoneczny i pracowity dzionek. Ja jak w każdą sobotę w pracy. Niestety nie wiem co się dzieje na działce i czy coś wyrasta z ziemi, jeśli pogoda pozwoli to może uda się pojechać na chwilę w poniedziałek. Remont w toku, kuchnia skończona, łazienka też i teraz zabieramy się za przedpokój. To znaczy mój M robi zabudowę a ja planuję i kibicuję .
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałam przepis u AAleksandry w wątku kuchennym ale może i tutaj ktoś skorzysta bardzo polecam.
Robię osobno sałatkę z mlecza i osobno z młodych listków rzodkiewki.
Podam podstawę sosu a każdy metodą prób i błędów doprawi tak jak lubi.
2 garście duże mlecza młodego porwać na małe kawałeczki /zbierać tam ,gdzie nie chodzą pieski i kotki/ ;:306
3 łyżki oliwy ja daję z oliwek ale to wg uznania
sok z cytryny czy z połowy czy z całej wg smaku
jak kto lubi ząbek lub dwa czosnku
ocet balsamiczny z Modeny lub ocet winny parę kropli
0,5 łyżeczki musztardy
Wszystko z sobą dokładnie wymieszać -ja wkładam wszystko do słoiczka i trzepię chwilę
polać listki tak aby każdy był umoczony w sosie
Smacznego!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Grazio-pisałam na skype,ale chyba rzadko masz czas tam zaglądnąć
Poproszę o nieco eremickiego mlecza(psa nie mają,kot rzadko na przychodne,tylko kuna im znaczy teren...) i spróbuję,w sobotę udało mi się kupić chleb tzw.szlachecki i chyba był taki jak z Twego przepisu,na wierzchu czarnuszka i mak pół na pół,tak pyszny,że zostało może 2 kromki.
Wegetacja tak bardzo nie ruszyła,bo znowu jest sucho.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo. Zaglądam na skype codziennie ale nie miałam żadnej wiadomości od Ciebie.Bardzo zastanawiające ale nieważne, dajesz tutaj znać i to się liczy. Właśnie nadeszła Twoja wiadomość na skype, chyba cuda jakieś.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Grażynko, ale narobiłaś smaka na chlebek pieczony własnoręcznie! Ostatni wraz z lepszą połową też zastanawialiśmy się nad kupnem maszynki, ale widzę, że chyba w ogóle nie potrzeba, wydaje się proste :) Powiedz mi tylko, z tego przepisu to chleb jakiej wielkości wychodzi? Chyba taki nieco mniejszy niż "standardowe" pół kilo?
Fiołki śliczne!
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Remiku, z tego przepisu wychodzi mała keksówka. Trzeba trochę poćwiczyć i nie zrażać się bo dobry chlebek zależy od mąki, od pieca jak piecze, ja robię to rok .Piekę dla urozmaicenia na drożdżach ,na drożdżach suchych,na zakwasie a ostatnio na proszku. Bardzo polecam keksówki z silikonu ewentualnie szklane. Dostałam od dzieci w prezencie i tak ja omijałam z daleka, w końcu skusiłam się i tak jak pisałam Nobel dla wynalazcy. Teraz chcę dokupić resztę foremek silikonowych. Pytaj Remiku, jeśli tylko będę umiała to podpowiem.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ja się cieszę jak od czasu do czasu uda mi się coś słodkiego upiec,to może i chleb spróbuje,ale codziennie to bym czasu nie miała :wink:
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej, hej Ewo możesz nawet zamrozić jeśli będziesz zadowolona z wypieków, następnym razem upiecz większą ilość i tym sposobem masz na tydzień. A chleb na zakwasie przechowujesz bez niczego 2 tygodnie, tzn. zawinięty w ściereczkę lniana i woreczek foliowy.
Dzisiaj podjęłam strajk generalny i nie upiekłam chleba, też się buntuję czasem.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Z tym mrożeniem to niezły pomysł bo ja i tak mrożę chleb (cały zapas)Odmrażam potem w mikrofali i odmrożony wydaje się bardziej świeży niż ze sklepu:uszy
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale upiekłam coś innego, pysznego polecam bardzo, jest to przepis zaczerpnięty z tego forum od Jadzi1.
Witajcie : dziś zostawiam przepis na pyszne mięsko

* O ,50 kg schabu
* łyżka soli
* łyżka cukru
* pół łyżki pieprzu mielonego prawdziwego

Wykonanie

Mięso myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy wszystkie składniki , i wsypujemy do torebki foliowej takiej aby nasz schab tam się zmieścił . Wkładamy schab i obtaczamy w przyprawach , torebkę szczelnie zamykamy i na 4 dni do lodówki .
Co dziennie rano i wieczorem wyjmujemy torebkę i przewracamy schab , tak aby powstały sos nasączył mięso ( bez otwierania torebki)Piątego dnia wyjmujemy mięso , osuszamy ręcznikiem i suszymy w piekarniku w 100 c jakieś 40 , 60 min , Mięso musi się skurczyć w sobie (najlepsze jest następnego dnia ). Ja właśnie nastawiłam w lodówce następną porcję .

SMACZNEGO

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Ojej kolejny pyszny przepisik :lol: . A ja jeszcze przepisu na chlebek nie wypróbowałam, bo każda wolna chwila teraz na działce :roll: . Ale zapisuję sobie na przyszłość ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”