Kaszubska Prowansja cz.2
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaszubska Prowansja cz.2
O matko jaka chlebowa dyskusja. Ja wczoraj studiowałam ceny maszynek do pieczenia chleba. Zastanawiam
się czy warto zainwestować?

-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo ja również mam nadzieję, że już dość wycierpiały fiołeczki. W silikonowej i szklanej piecze się rewelacyjnie. Nobel temu kto wynalazł silikonowe foremki.
Marysiu trochę doświadczenia mam z pieczeniem chleba i uważam ,że maszyna do chleba to zbytek. Jesteś na emerycie i masz 15 minut żeby zrobić chleb a potem i tak sam się piecze. Maszyna to wydaje mi się dla zabieganych. Opinie są różne jeśli chodzi o firmę.
Wydaje mi się ,że powinnaś najpierw zrobić ręcznie parę chlebów i przekonasz się jaka to radocha. Mój chlebek za chwilę wyjmuję z pieca będzie na śniadanie.
Marysiu trochę doświadczenia mam z pieczeniem chleba i uważam ,że maszyna do chleba to zbytek. Jesteś na emerycie i masz 15 minut żeby zrobić chleb a potem i tak sam się piecze. Maszyna to wydaje mi się dla zabieganych. Opinie są różne jeśli chodzi o firmę.
Wydaje mi się ,że powinnaś najpierw zrobić ręcznie parę chlebów i przekonasz się jaka to radocha. Mój chlebek za chwilę wyjmuję z pieca będzie na śniadanie.
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też piekłam chleb w automacie, ale wyrzuciłam go na strych. Teraz wyrabiam ciasto chlebowe ręcznie. Wszystko też w 5 minut. Tylko, że trzeba ciut poczekać aż wyrośnie bo jest na drożdżach (z torebki suchych). Muszę robić chleb co drugi dzień, bo moi panowie już kupnego nie jadają
Grażynko wiosna domowa piękna, ale już i w ogrodzie pewnie masz już coś do pokazania

Grażynko wiosna domowa piękna, ale już i w ogrodzie pewnie masz już coś do pokazania

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
A ja właśnie dostałam automat
)
Piekłam pierwszy chlebek i wyszedł wspaniale.
Grażynka mówi prawdę , że automat dla zabiganych czyli mnie
Małe dziecko, duży ogród i praca zawodowa no i FORUM
to automat się przydaję.
Grażynko piękne okazy wiosny

Piekłam pierwszy chlebek i wyszedł wspaniale.
Grażynka mówi prawdę , że automat dla zabiganych czyli mnie

Małe dziecko, duży ogród i praca zawodowa no i FORUM

Grażynko piękne okazy wiosny
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
-
Witajcie w słoneczny i pracowity dzionek. Ja jak w każdą sobotę w pracy. Niestety nie wiem co się dzieje na działce i czy coś wyrasta z ziemi, jeśli pogoda pozwoli to może uda się pojechać na chwilę w poniedziałek. Remont w toku, kuchnia skończona, łazienka też i teraz zabieramy się za przedpokój. To znaczy mój M robi zabudowę a ja planuję i kibicuję .
-
Pisałam przepis u AAleksandry w wątku kuchennym ale może i tutaj ktoś skorzysta bardzo polecam.
Robię osobno sałatkę z mlecza i osobno z młodych listków rzodkiewki.
Podam podstawę sosu a każdy metodą prób i błędów doprawi tak jak lubi.
2 garście duże mlecza młodego porwać na małe kawałeczki /zbierać tam ,gdzie nie chodzą pieski i kotki/
3 łyżki oliwy ja daję z oliwek ale to wg uznania
sok z cytryny czy z połowy czy z całej wg smaku
jak kto lubi ząbek lub dwa czosnku
ocet balsamiczny z Modeny lub ocet winny parę kropli
0,5 łyżeczki musztardy
Wszystko z sobą dokładnie wymieszać -ja wkładam wszystko do słoiczka i trzepię chwilę
polać listki tak aby każdy był umoczony w sosie
Smacznego!
Robię osobno sałatkę z mlecza i osobno z młodych listków rzodkiewki.
Podam podstawę sosu a każdy metodą prób i błędów doprawi tak jak lubi.
2 garście duże mlecza młodego porwać na małe kawałeczki /zbierać tam ,gdzie nie chodzą pieski i kotki/

3 łyżki oliwy ja daję z oliwek ale to wg uznania
sok z cytryny czy z połowy czy z całej wg smaku
jak kto lubi ząbek lub dwa czosnku
ocet balsamiczny z Modeny lub ocet winny parę kropli
0,5 łyżeczki musztardy
Wszystko z sobą dokładnie wymieszać -ja wkładam wszystko do słoiczka i trzepię chwilę
polać listki tak aby każdy był umoczony w sosie
Smacznego!
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Grazio-pisałam na skype,ale chyba rzadko masz czas tam zaglądnąć
Poproszę o nieco eremickiego mlecza(psa nie mają,kot rzadko na przychodne,tylko kuna im znaczy teren...) i spróbuję,w sobotę udało mi się kupić chleb tzw.szlachecki i chyba był taki jak z Twego przepisu,na wierzchu czarnuszka i mak pół na pół,tak pyszny,że zostało może 2 kromki.
Wegetacja tak bardzo nie ruszyła,bo znowu jest sucho.
Poproszę o nieco eremickiego mlecza(psa nie mają,kot rzadko na przychodne,tylko kuna im znaczy teren...) i spróbuję,w sobotę udało mi się kupić chleb tzw.szlachecki i chyba był taki jak z Twego przepisu,na wierzchu czarnuszka i mak pół na pół,tak pyszny,że zostało może 2 kromki.
Wegetacja tak bardzo nie ruszyła,bo znowu jest sucho.
-
Witaj Ewo. Zaglądam na skype codziennie ale nie miałam żadnej wiadomości od Ciebie.Bardzo zastanawiające ale nieważne, dajesz tutaj znać i to się liczy. Właśnie nadeszła Twoja wiadomość na skype, chyba cuda jakieś.
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Grażynko, ale narobiłaś smaka na chlebek pieczony własnoręcznie! Ostatni wraz z lepszą połową też zastanawialiśmy się nad kupnem maszynki, ale widzę, że chyba w ogóle nie potrzeba, wydaje się proste
Powiedz mi tylko, z tego przepisu to chleb jakiej wielkości wychodzi? Chyba taki nieco mniejszy niż "standardowe" pół kilo?
Fiołki śliczne!

Fiołki śliczne!
-
Witaj Remiku, z tego przepisu wychodzi mała keksówka. Trzeba trochę poćwiczyć i nie zrażać się bo dobry chlebek zależy od mąki, od pieca jak piecze, ja robię to rok .Piekę dla urozmaicenia na drożdżach ,na drożdżach suchych,na zakwasie a ostatnio na proszku. Bardzo polecam keksówki z silikonu ewentualnie szklane. Dostałam od dzieci w prezencie i tak ja omijałam z daleka, w końcu skusiłam się i tak jak pisałam Nobel dla wynalazcy. Teraz chcę dokupić resztę foremek silikonowych. Pytaj Remiku, jeśli tylko będę umiała to podpowiem.
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Ja się cieszę jak od czasu do czasu uda mi się coś słodkiego upiec,to może i chleb spróbuje,ale codziennie to bym czasu nie miała 

-
Hej, hej Ewo możesz nawet zamrozić jeśli będziesz zadowolona z wypieków, następnym razem upiecz większą ilość i tym sposobem masz na tydzień. A chleb na zakwasie przechowujesz bez niczego 2 tygodnie, tzn. zawinięty w ściereczkę lniana i woreczek foliowy.
Dzisiaj podjęłam strajk generalny i nie upiekłam chleba, też się buntuję czasem.
Dzisiaj podjęłam strajk generalny i nie upiekłam chleba, też się buntuję czasem.
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Z tym mrożeniem to niezły pomysł bo ja i tak mrożę chleb (cały zapas)Odmrażam potem w mikrofali i odmrożony wydaje się bardziej świeży niż ze sklepu:uszy
-
Ale upiekłam coś innego, pysznego polecam bardzo, jest to przepis zaczerpnięty z tego forum od Jadzi1.
Witajcie : dziś zostawiam przepis na pyszne mięsko
* O ,50 kg schabu
* łyżka soli
* łyżka cukru
* pół łyżki pieprzu mielonego prawdziwego
Wykonanie
Mięso myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy wszystkie składniki , i wsypujemy do torebki foliowej takiej aby nasz schab tam się zmieścił . Wkładamy schab i obtaczamy w przyprawach , torebkę szczelnie zamykamy i na 4 dni do lodówki .
Co dziennie rano i wieczorem wyjmujemy torebkę i przewracamy schab , tak aby powstały sos nasączył mięso ( bez otwierania torebki)Piątego dnia wyjmujemy mięso , osuszamy ręcznikiem i suszymy w piekarniku w 100 c jakieś 40 , 60 min , Mięso musi się skurczyć w sobie (najlepsze jest następnego dnia ). Ja właśnie nastawiłam w lodówce następną porcję .
SMACZNEGO

Witajcie : dziś zostawiam przepis na pyszne mięsko
* O ,50 kg schabu
* łyżka soli
* łyżka cukru
* pół łyżki pieprzu mielonego prawdziwego
Wykonanie
Mięso myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy wszystkie składniki , i wsypujemy do torebki foliowej takiej aby nasz schab tam się zmieścił . Wkładamy schab i obtaczamy w przyprawach , torebkę szczelnie zamykamy i na 4 dni do lodówki .
Co dziennie rano i wieczorem wyjmujemy torebkę i przewracamy schab , tak aby powstały sos nasączył mięso ( bez otwierania torebki)Piątego dnia wyjmujemy mięso , osuszamy ręcznikiem i suszymy w piekarniku w 100 c jakieś 40 , 60 min , Mięso musi się skurczyć w sobie (najlepsze jest następnego dnia ). Ja właśnie nastawiłam w lodówce następną porcję .
SMACZNEGO

-
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 16:34
Ojej kolejny pyszny przepisik
. A ja jeszcze przepisu na chlebek nie wypróbowałam, bo każda wolna chwila teraz na działce
. Ale zapisuję sobie na przyszłość