A ja protestuję - i to głosno - przeciwko wycinaniu moich słów z kontekstu! Całoś bowiem brzmiała tak:Locutus pisze:Protestuję. Miałem przez trzy lata z rzędu narcyzy na balkonie w skrzynkach ? i wiosną były bardzo dekoracyjne, zaś w późniejszym terminie wyrastały mi tam samosiejki chabrów bławatków i było jeszcze bardziej dekoracyjnie. ;-)Bixxx pisze:(...) Żonkile posadzone na balkonie nie są dekoracyjne (...)
Żonkile posadzone na balkonie nie są dekoracyjne: liscie będą musiały odchorować przetrzymywanie w domu, w złych warunkach (a każde warunki domowe są dla żonkila złe, bo za bardzo się różnią od tego co na dworze), a potem późną wiosną zaschną całkiem i - teoretycznie- pojawią się znowu dopiero na wiosnę. W ogrodzie nie ma to wielkiego znaczenia, bo można to choćby zamaskować kwiatami jednorocznymi, ale w doniczce na balkonie... Albo trzymasz na balkonie "pustą i gołą" doniczkę przez 9-10 miesięcy w roku (dbając aby ziemia nie wyschla na wiór, bo cebulki padną) albo coś do niej dosiewasz co nie służy ani siewom ani żonkilom, bo doniczka mała...
Porównanie dekoracyjności żonkili przetrzymywanych w domu z żonkilami posadzonymi jesienią i trzymanymi cały czas na dworze? To chyba trochę nieuczciwe w stosunku do właścicielki tych cebul?

Ja, co roku z ogrodu wykopuję cebule narcyzów i żonkili.
 Ja, co roku z ogrodu wykopuję cebule narcyzów i żonkili. 

Ale Ty żeś wyczytał to, co chciałeś wyczytać. Albo masz problemy ze zrozumieniem, ale to już nie moja wina.
  Ale Ty żeś wyczytał to, co chciałeś wyczytać. Albo masz problemy ze zrozumieniem, ale to już nie moja wina. 
 zaczynam podejrzewać, że są posadzone w za małym koszyczku (4 cebuli, koszyczek ma może 15x15cm).  Boje się, że do maja mi zdechną, czy jest sens teraz je do doniczki przesadzić, a w maju do ziemi na działce? Czy to im nie zaszkodzi?
 zaczynam podejrzewać, że są posadzone w za małym koszyczku (4 cebuli, koszyczek ma może 15x15cm).  Boje się, że do maja mi zdechną, czy jest sens teraz je do doniczki przesadzić, a w maju do ziemi na działce? Czy to im nie zaszkodzi?