Hortensja dębolistna
- Giecikowa
- 200p

- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja dębolistna
Ależ piękna
Ciekawe czy zmojego "mikruska" wyrośnie taka piękna roślinka 
Pozdrawiam Dorota
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Dorotko zapewne za kilka lat osiągnie takie rozmiary ,hortensja ta każdego roku daje dość spore przyrosty i ładnie się rozrasta.
Pozdrawiam Zenek
- Lorrie

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Wznawiam wątek. Moja dębolistna pięknie zimowała trzy sezony. Pokonał ją majowy przymrozek w 2012. Do końca sezonu wybijała od korzenia, biedna tak się odradzała na nowo. Była już duża, jednak nigdy nie zakwitła. Kupiłam dwie kolejne, ale chyba mają za dużo słońca w sezonie, ponieważ ich liście obsypały się kropeczkami.

- Ivona44

- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam, na mojej hortensji bardzo łuszczy się kora i odsłaniają się pędy aż do, że tak powiem, gołego
czy to normalne? - zdjęcie i szczegółowe pytanie w dziale szkodniki i choroby.
Pozdrawiam, Iwona.
- ZENOBIUSZ

Alino zmiany powstałe na liściach Twojej hortensji podyktowane mogą być chorobą grzybową.
Iwono łuszczenie się kory na łodygach hortensji dębolistnej jest chyba są objawem naturanym, gdyż każdego roku obserwuję to u swojej.
Iwono łuszczenie się kory na łodygach hortensji dębolistnej jest chyba są objawem naturanym, gdyż każdego roku obserwuję to u swojej.
Pozdrawiam Zenek
- Lorrie

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Czym to pryskać ?
- Marla54
- 100p

- Od: 3 mar 2012, o 18:13
Kochani, i ja potrzebuję waszej pomocy. Po wizycie moich kochanych wnuków .. z hortensji dębolistnej pozostała mi tylko jedna gałąż .. zdjęcie w załączeniu. Mam teraz okazję wyprowadzić ją na drzewko, tylko czy to jest możliwe. Czy z tą hortensję można tak zrobić? Jeśli tak, to czy zostawić tylko górny pąk liściowy, a dolne usunąć?

Jeśli byłoby to możliwe, podwiązałabym tą pozostałą przy życiu gałąż do palika co by rosła prosto ..i może nie byłoby tego złego, co by na dobre nie wyszło. W tej chwili jestem zdruzgotana jej wyglądem. Czekam na wasze wskazówki. Maryla

Jeśli byłoby to możliwe, podwiązałabym tą pozostałą przy życiu gałąż do palika co by rosła prosto ..i może nie byłoby tego złego, co by na dobre nie wyszło. W tej chwili jestem zdruzgotana jej wyglądem. Czekam na wasze wskazówki. Maryla
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
-
halina522

- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Wznawiam temat.Kupiłam H.dębolistną,na razie zadołowałam bo muszę znaleźć jej miejsce w ogrodzie.Bardzo nie lubi nasłonecznienia.Pokażcie swoje w obecnym czasie,czy już zakwitają?
Halina
- ZENOBIUSZ

Moja hortensja w roku bieżącym bardzo się rozrosła i aktualnie kwitnie, jej duże i ciężkie kwiatostany pokładają się na ziemi.
Po kwitnieniu będę musiał chyba ograniczyć jej wielkość

Po kwitnieniu będę musiał chyba ograniczyć jej wielkość

Pozdrawiam Zenek
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Czyli się przebarwia ;) Jak długo czekałeś na kwiaty?
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piękna jest to prawda
Czy tniesz ja Zenku?Bo na 6 latkę nie wydaje mi się wielka co nie przeszkadza jej być piękną!
Czy tniesz ja Zenku?Bo na 6 latkę nie wydaje mi się wielka co nie przeszkadza jej być piękną!
- ZENOBIUSZ

Karo 6 lat to ona miało 2 lata temu, i przez ten okres bardzo się rozrosła jak do chwili obecnej nie była cięta .
Sekator widziała tylko przy usuwaniu suchych gałązek i mocno krzyżujących się, lecz w tym roku po przekwitnieniu będę musiał
ją troszkę przyciąć gdyż zaczęła mocno ograniczą rozrost rododendronowi na którym też mi zależy.
mamy już dwie strony o Hortensji dębolistnej
Sekator widziała tylko przy usuwaniu suchych gałązek i mocno krzyżujących się, lecz w tym roku po przekwitnieniu będę musiał
ją troszkę przyciąć gdyż zaczęła mocno ograniczą rozrost rododendronowi na którym też mi zależy.
mamy już dwie strony o Hortensji dębolistnej
Pozdrawiam Zenek