Karczochy - uprawa, problemy
Re: Karczochy - kto uprawia to warzywo i ... ?
Gleba, lepiej kup sadzonkę i przetestuj czy warto to siać. U mnie najlepiej się sprawdzał na kwiatowej grządce, sadzonki pielęgnowałam od lutego, kwiat nigdy nie był taki duży jak w sklepie a miejsca zajmuje sporo ok. 1 m2.
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Ario!
Czyli Ty kupiłaś sadzonkę? Jutro będę na ryneczku rozglądać się za rozsadami, popytam troszkę czy nie mieliby dla mnie roślinki.

Słoneczko, wyjdź! 

Nie, ja uprawiałam z nasionek. Ale czasem można kupić sadzonki, dzisiaj np. widziałam w niemieckim markecie, w ubiegłym roku były dostępne na rynku, trzeba poszukać. Przynajmniej nie stracisz sezonu i dowiesz się, czy warto uprawiać.
Wyrwałem tak z ciekawości jednego karczocha za łeb i ku mojemu zdumieniu żywy z dwoma wyrastającymi bocznymi roślinkami
Wsadziłem oczywiście zaraz pózniej przy steczce. Mam nadzieję ze nie zniszczyłem zanadto rośliny nieostrożnym wyrywaniem. 

- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale Ci fajnie mi zmarzły w ubiegłym roku i dałam sobie spokój z karczochami . Może w przyszłym roku jeszcze raz spróbuję tylko im drenaż zrobię bo może to przez wilgoć mi wyginęły . 

Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z moich karczochów ostał się niestety jeden - Violetta di provenza - pozostałe w fazie ładnych sadzonek zostały pożarte przez psa
Sprawdzałam na działce czy te zeszłoroczne odbiły lub odbiją - niestety - są zgniłe...

Sprawdzałam na działce czy te zeszłoroczne odbiły lub odbiją - niestety - są zgniłe...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
A kiedy najlepiej wysiać nasiona karczocha do krążków?
A zerknij na poprzednią stronę masz tam odpowiedź, a najlepiej poczytaj wątek, dowiesz się wielu ciekawych rzeczy o uprawie karczochów.
Posadziłam wczoraj dwa nasionka w krążku torfowym,tak na próbę.Zobaczymy co się będzie dziać.
Posadzone pod koniec stycznia nasiona w krążku nie wzeszły,dzisiaj połowę opakowania posiałam w sposób tradycyjny.Zobaczymy.
I właśnie wschodzą ,na wierzchu są już trzy karczoszki.
ja swoje dopiero posiałam dwa dni temu ciekawe czy wzejdą? w ogóle po raz pierwszy coś sieje więc jestem totalnym laikiem w ogrodnictwie. Na szczęście pogoda dopisuje (u mnie dziś termometr pokazał 22 stopnie) mają dużo słońca na parapecie
Moje siane pod koniec stycznia wzeszły obficie,myślałam przenieść do tunelu ale się trochę nocy boję.