Kaktusowy zakątek Marty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowy zakątek Marty

Post »

Ale obsypana kwiatami :shock: Śliczna!
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ahaaaa! Dzięki Henryk!
To dlaczego moja nie jest takim mieszańcem?
Buuuuuuuuu.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za miłe słowa :D

Iwonko nie płacz- Twoja to bladolica szlachetnej krwi carmenae a moja rumiana kwiaciarniana wieśniaczka :lol:

Identyfikowałam ją nieporadnie kilka lat temu i wyszło mi tak jak napisałam ;:108

Nie jest to laui bo ma ciernie sztywne jak carmenka a ta dla odmiany nie powinna mieć różowych kwiatów

Na forum mamilariowym ktoś taką identyfikował i uznałam że moja jest baardzo podobna jeśli nie taka sama. :wink:
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Pąków co niemiara ;:oj I to po jednym słonecznym dniu? Idę sprawdzić, co u moich mamilerii...
Jak tak zakwitnie w tym sezonie to szczerze Ci zazdroszczę, coś pięknego!
Martada pisze:
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przestaję już buczeć nad białokwiatową mammillarią, bo przypomniałam sobie, że kiedyś widziałam takie henrykowe cudo:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6#p3494926

Przyglądając się dokładniej stwierdzam, że ja mam chyba jakiegoś kundla.
Zerknijcie przy okazji, czy ja nie mam pokręconej nazwy i czy to jest M. carmenae:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/k ... directlink
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

raflezja pisze:Przyglądając się dokładniej stwierdzam, że ja mam chyba jakiegoś kundla.
Zerknijcie przy okazji, czy ja nie mam pokręconej nazwy i czy to jest M. carmenae:

Jeśli ma ciernie sztywne i ich kolor jest od biały przez żółty do brązowy, to ewentualne rozbieżności w odcieniach podobno mieszczą się w granicach zmienności gatunkowej.

Tyle wiem, nie wiem czy pomogłam :roll:

Podobno tylko głupi mówi co wie ale co mi tam :;230
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta!
Litości. :tan

Sprawdzę tę sztywność cierni, ale już dziś mi się nie chce wychodzić na szafę. Dzięki.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Martuś śliczne te Twoje maluchy. Tak sobie teraz pomyślałam, że gdyby wszystkie Setiechinopsis zakwitły na raz to by był widok albo wszystkie Bartschella/Mammillaria schumannii ;:oj

Mammillaria carmenae x laui jest prześliczna. Gdyby Ci coś odpadło przy przesadzaniu to słyszałam, że w Międzyrzecu Podlaskim jest idealny klimat dla wszelkiej maści mamilarek ;:224
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

theoria_ pisze:Martuś śliczne te Twoje maluchy. Tak sobie teraz pomyślałam, że gdyby wszystkie Setiechinopsis zakwitły na raz to by był widok albo wszystkie Bartschella/Mammillaria schumannii
Dzięki :D ale chyba na coś takiego to nie mam co liczyć.
Mam pas ;:138 mistrzowski w mordowaniu siewek a właściwie już takich rozpikowanych.
Ubiegłego sezonu w ciągu kilku dni poleciało 9 szt sulcorebutia KK 1213 i to kilka tygodni po pikowaniu- nie zauważyłam że coś się dzieje i tak teraz chucham na te 2 co mi zostały ;:219
theoria_ pisze:Mammillaria carmenae x laui jest prześliczna. Gdyby Ci coś odpadło przy przesadzaniu to słyszałam, że w Międzyrzecu Podlaskim jest idealny klimat dla wszelkiej maści mamilarek
Mamilarię przesadzałam minionej zimy i nie przypominam sobie żeby się coś od niej odturlało :lol: ale nie jest powiedziane że jednego dzieciaczka nie może stracić po kwitnieniu 8-)

Tym bardziej że dla dzieci to rzeczywiście dobry klimat do wzrostu- ważna rzecz :D
epti
100p
100p
Od: 10 paź 2009, o 08:12

Post »

Martucha, prześliczna dziewczyna -taka delikatna. W celach edukacyjnych wertuje wątki ( obecnie przy Mammillariach). A Twoja Sowa jest intrygująco niepokojąca:D Ona tak łypie za każdym razem, jak obok niej przechodzisz? :D
pozdrawiam ciepło
Justyna
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

theoria_ pisze: Tak sobie teraz pomyślałam, że gdyby wszystkie Setiechinopsis zakwitły na raz to by był widok
Też miałem takie marzenie, ale na ta chwilę mam 3 dorosłe więc łączki nie będzie.
Może za rok jak te mniejsze podrosną.

Marta, mamilariowa hybryda cudna ;:138
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Piotrze i Justyno ;:180

A w sprawie sowy to powiem, że cały czas czuję się inwigilowana :wink:

Sumienie niby mam czyste więc nie ma się co bać :;230 jedynie może grzech zaniedbania w dokładnym sprawdzeniu tej carmenae x laui

Tak więc postarałam się o niej coś więcej i ...

No i szlag moją małą wiedzę trafił :evil:

Pojawiły się pytania to pogrzebałam i oto co jeszcze znalazłam o niej: populacje carmenae i laui oddalone są od siebie o około 40 km więc nie wyklucza to powstania naturalnej hybrydy, żeby było ciekawiej ta carmenka widnieje pod numerem Lau 1363 :shock: :!: :?:

Na jednej ze stron adnotacja do tego numeru - Tamaulipas 1600m białe ciernie fioletowe kwiaty zn.10.12.81r.

Na innej stronie dla odmiany czytam, że Lau skrzyżował carmenae i lau f. dasyacantha żeby sprawdzić czy taka hybryda rzeczywiście powstanie i zakwitnie na różowo.

Czyli znalazł czy skrzyżował :?: :?: :?:

Za krótką mam wiedzę w temacie ;:174

Tu do rozstrzygnięcia trzeba Marka, Henryka albo i kogoś innego kto zna się lepiej ode mnie ;:108
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

raflezja napisał(a):
Przyglądając się dokładniej stwierdzam, że ja mam chyba jakiegoś kundla.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/k ... directlink
Tu Marta wg mnie ma całkowitą rację. Jeśli ma sztywne ciernie to M. carmenae, jeśli choć trochę miękie i pierzaste to coś innego.
Z wyglądu na M. carmenae typ nie wygląda.
Martada napisał(a):
Na innej stronie dla odmiany czytam, że Lau skrzyżował carmenae i lau f. dasyacantha żeby sprawdzić czy taka hybryda rzeczywiście powstanie i zakwitnie na różowo.

Czyli znalazł czy skrzyżował :?: :?: :?:
Prawdopodobnie chodzi o to, że Lau sam nie był pewny czy jest to odrębny gatunek czy hybryda między gatunkowa. Stąd pobrał próbki roślinne z obu stanowisk czyli M. carmenae i M. lau f. dasyacantha do kolekcji gdzie próbował je zapylić.
Ciekawe czy mu się udało i co z tego wyszło. ;:224

Nie chce mi się dogłębnie szukać w literaturze (większość jest po niemiecku którym to językiem władam słabo) aby temat zgłębić całkowicie - pod wartunkiem że tam wyjaśnienie się znajduje. Po angielsku mam mało książek w tym temacie. Chyba to nie jest aż tak ważne aby ślęczeć wieczorkiem(?). ;:218
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Martuś ;:196
Martada pisze:Mam pas mistrzowski w mordowaniu siewek a właściwie już takich rozpikowanych.
Może zbyt wcześnie je pikujesz (udaję, że wiem o czym piszę :wink: ). W każdym bądź razie, nie jesteś już sama ze swoimi problemami, bo tutaj zawsze znajdzie się ktoś, kto wesprze dobrą radą a już na pewno dobrym słowem - krótko mówiąc - świetnie trafiłaś!

Piotrek, ale my jesteśmy zgodni ostatnio ;:215
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Chyba to nie jest aż tak ważne aby ślęczeć wieczorkiem(?).
Pewnie, że nie jest.

I dziękuję pięknie ;:196 za odpowiedź bo w zupełności wyjaśniła mi moje wątpliwości :D
hen_s pisze:Prawdopodobnie chodzi o to, że Lau sam nie był pewny czy jest to odrębny gatunek czy hybryda między gatunkowa. Stąd pobrał próbki roślinne z obu stanowisk czyli M. carmenae i M. lau f. dasyacantha do kolekcji gdzie próbował je zapylić.
Jeśli Lau znalazł ją w naturze- nie ma sprawy ;:108

Szukając w necie trafiłam na wpis- hibride avec laui - ze znakiem zapytania.

Już zaczęłam się zastanawiać czy człowieczą ręką pylone mają prawo do numerów polowych :?: :;230

theoria_ pisze:Może zbyt wcześnie je pikujesz (udaję, że wiem o czym piszę ).
Raczej nie

Mam pewne podstawy by oskarżyć grzybki - prędko poszło i tylko miejscowo ale ;:134 do upadłego.
Wara im od moich siewek ;:14
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”