Kaktusowy zakątek Marty
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowy zakątek Marty
Ale obsypana kwiatami
Śliczna!

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ahaaaa! Dzięki Henryk!
To dlaczego moja nie jest takim mieszańcem?
Buuuuuuuuu.
To dlaczego moja nie jest takim mieszańcem?
Buuuuuuuuu.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za miłe słowa
Iwonko nie płacz- Twoja to bladolica szlachetnej krwi carmenae a moja rumiana kwiaciarniana wieśniaczka
Identyfikowałam ją nieporadnie kilka lat temu i wyszło mi tak jak napisałam
Nie jest to laui bo ma ciernie sztywne jak carmenka a ta dla odmiany nie powinna mieć różowych kwiatów
Na forum mamilariowym ktoś taką identyfikował i uznałam że moja jest baardzo podobna jeśli nie taka sama.

Iwonko nie płacz- Twoja to bladolica szlachetnej krwi carmenae a moja rumiana kwiaciarniana wieśniaczka

Identyfikowałam ją nieporadnie kilka lat temu i wyszło mi tak jak napisałam

Nie jest to laui bo ma ciernie sztywne jak carmenka a ta dla odmiany nie powinna mieć różowych kwiatów
Na forum mamilariowym ktoś taką identyfikował i uznałam że moja jest baardzo podobna jeśli nie taka sama.

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Pąków co niemiara
I to po jednym słonecznym dniu? Idę sprawdzić, co u moich mamilerii...
Jak tak zakwitnie w tym sezonie to szczerze Ci zazdroszczę, coś pięknego!

Jak tak zakwitnie w tym sezonie to szczerze Ci zazdroszczę, coś pięknego!
- raflezja
Przestaję już buczeć nad białokwiatową mammillarią, bo przypomniałam sobie, że kiedyś widziałam takie henrykowe cudo:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6#p3494926
Przyglądając się dokładniej stwierdzam, że ja mam chyba jakiegoś kundla.
Zerknijcie przy okazji, czy ja nie mam pokręconej nazwy i czy to jest M. carmenae:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/k ... directlink
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6#p3494926
Zerknijcie przy okazji, czy ja nie mam pokręconej nazwy i czy to jest M. carmenae:
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Martada
raflezja pisze:Przyglądając się dokładniej stwierdzam, że ja mam chyba jakiegoś kundla.
Jeśli ma ciernie sztywne i ich kolor jest od biały przez żółty do brązowy, to ewentualne rozbieżności w odcieniach podobno mieszczą się w granicach zmienności gatunkowej.
Tyle wiem, nie wiem czy pomogłam

Podobno tylko głupi mówi co wie ale co mi tam

- raflezja
Marta!
Litości.
Sprawdzę tę sztywność cierni, ale już dziś mi się nie chce wychodzić na szafę. Dzięki.
Litości.

Sprawdzę tę sztywność cierni, ale już dziś mi się nie chce wychodzić na szafę. Dzięki.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Martuś śliczne te Twoje maluchy. Tak sobie teraz pomyślałam, że gdyby wszystkie Setiechinopsis zakwitły na raz to by był widok albo wszystkie Bartschella/Mammillaria schumannii
Mammillaria carmenae x laui jest prześliczna. Gdyby Ci coś odpadło przy przesadzaniu to słyszałam, że w Międzyrzecu Podlaskim jest idealny klimat dla wszelkiej maści mamilarek

Mammillaria carmenae x laui jest prześliczna. Gdyby Ci coś odpadło przy przesadzaniu to słyszałam, że w Międzyrzecu Podlaskim jest idealny klimat dla wszelkiej maści mamilarek

- Martada
Dziękitheoria_ pisze:Martuś śliczne te Twoje maluchy. Tak sobie teraz pomyślałam, że gdyby wszystkie Setiechinopsis zakwitły na raz to by był widok albo wszystkie Bartschella/Mammillaria schumannii

Mam pas

Ubiegłego sezonu w ciągu kilku dni poleciało 9 szt sulcorebutia KK 1213 i to kilka tygodni po pikowaniu- nie zauważyłam że coś się dzieje i tak teraz chucham na te 2 co mi zostały

Mamilarię przesadzałam minionej zimy i nie przypominam sobie żeby się coś od niej odturlałotheoria_ pisze:Mammillaria carmenae x laui jest prześliczna. Gdyby Ci coś odpadło przy przesadzaniu to słyszałam, że w Międzyrzecu Podlaskim jest idealny klimat dla wszelkiej maści mamilarek

Tym bardziej że dla dzieci to rzeczywiście dobry klimat do wzrostu- ważna rzecz

Martucha, prześliczna dziewczyna -taka delikatna. W celach edukacyjnych wertuje wątki ( obecnie przy Mammillariach). A Twoja Sowa jest intrygująco niepokojąca:D Ona tak łypie za każdym razem, jak obok niej przechodzisz? 

pozdrawiam ciepło
Justyna
Justyna
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Też miałem takie marzenie, ale na ta chwilę mam 3 dorosłe więc łączki nie będzie.theoria_ pisze: Tak sobie teraz pomyślałam, że gdyby wszystkie Setiechinopsis zakwitły na raz to by był widok
Może za rok jak te mniejsze podrosną.
Marta, mamilariowa hybryda cudna

- Martada
Dziękuję Piotrze i Justyno
A w sprawie sowy to powiem, że cały czas czuję się inwigilowana
Sumienie niby mam czyste więc nie ma się co bać
jedynie może grzech zaniedbania w dokładnym sprawdzeniu tej carmenae x laui
Tak więc postarałam się o niej coś więcej i ...
No i szlag moją małą wiedzę trafił
Pojawiły się pytania to pogrzebałam i oto co jeszcze znalazłam o niej: populacje carmenae i laui oddalone są od siebie o około 40 km więc nie wyklucza to powstania naturalnej hybrydy, żeby było ciekawiej ta carmenka widnieje pod numerem Lau 1363
Na jednej ze stron adnotacja do tego numeru - Tamaulipas 1600m białe ciernie fioletowe kwiaty zn.10.12.81r.
Na innej stronie dla odmiany czytam, że Lau skrzyżował carmenae i lau f. dasyacantha żeby sprawdzić czy taka hybryda rzeczywiście powstanie i zakwitnie na różowo.
Czyli znalazł czy skrzyżował
Za krótką mam wiedzę w temacie
Tu do rozstrzygnięcia trzeba Marka, Henryka albo i kogoś innego kto zna się lepiej ode mnie

A w sprawie sowy to powiem, że cały czas czuję się inwigilowana

Sumienie niby mam czyste więc nie ma się co bać

Tak więc postarałam się o niej coś więcej i ...
No i szlag moją małą wiedzę trafił

Pojawiły się pytania to pogrzebałam i oto co jeszcze znalazłam o niej: populacje carmenae i laui oddalone są od siebie o około 40 km więc nie wyklucza to powstania naturalnej hybrydy, żeby było ciekawiej ta carmenka widnieje pod numerem Lau 1363

Na jednej ze stron adnotacja do tego numeru - Tamaulipas 1600m białe ciernie fioletowe kwiaty zn.10.12.81r.
Na innej stronie dla odmiany czytam, że Lau skrzyżował carmenae i lau f. dasyacantha żeby sprawdzić czy taka hybryda rzeczywiście powstanie i zakwitnie na różowo.
Czyli znalazł czy skrzyżował

Za krótką mam wiedzę w temacie

Tu do rozstrzygnięcia trzeba Marka, Henryka albo i kogoś innego kto zna się lepiej ode mnie

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Tu Marta wg mnie ma całkowitą rację. Jeśli ma sztywne ciernie to M. carmenae, jeśli choć trochę miękie i pierzaste to coś innego.raflezja napisał(a):
Z wyglądu na M. carmenae typ nie wygląda.
Prawdopodobnie chodzi o to, że Lau sam nie był pewny czy jest to odrębny gatunek czy hybryda między gatunkowa. Stąd pobrał próbki roślinne z obu stanowisk czyli M. carmenae i M. lau f. dasyacantha do kolekcji gdzie próbował je zapylić.Martada napisał(a):
Czyli znalazł czy skrzyżował![]()
![]()
![]()
Ciekawe czy mu się udało i co z tego wyszło.

Nie chce mi się dogłębnie szukać w literaturze (większość jest po niemiecku którym to językiem władam słabo) aby temat zgłębić całkowicie - pod wartunkiem że tam wyjaśnienie się znajduje. Po angielsku mam mało książek w tym temacie. Chyba to nie jest aż tak ważne aby ślęczeć wieczorkiem(?).

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Martuś
). W każdym bądź razie, nie jesteś już sama ze swoimi problemami, bo tutaj zawsze znajdzie się ktoś, kto wesprze dobrą radą a już na pewno dobrym słowem - krótko mówiąc - świetnie trafiłaś!
Piotrek, ale my jesteśmy zgodni ostatnio

Może zbyt wcześnie je pikujesz (udaję, że wiem o czym piszęMartada pisze:Mam pas mistrzowski w mordowaniu siewek a właściwie już takich rozpikowanych.

Piotrek, ale my jesteśmy zgodni ostatnio

- Martada
Pewnie, że nie jest.hen_s pisze:Chyba to nie jest aż tak ważne aby ślęczeć wieczorkiem(?).
I dziękuję pięknie

Jeśli Lau znalazł ją w naturze- nie ma sprawyhen_s pisze:Prawdopodobnie chodzi o to, że Lau sam nie był pewny czy jest to odrębny gatunek czy hybryda między gatunkowa. Stąd pobrał próbki roślinne z obu stanowisk czyli M. carmenae i M. lau f. dasyacantha do kolekcji gdzie próbował je zapylić.

Szukając w necie trafiłam na wpis- hibride avec laui - ze znakiem zapytania.
Już zaczęłam się zastanawiać czy człowieczą ręką pylone mają prawo do numerów polowych

Raczej nietheoria_ pisze:Może zbyt wcześnie je pikujesz (udaję, że wiem o czym piszę ).
Mam pewne podstawy by oskarżyć grzybki - prędko poszło i tylko miejscowo ale

Wara im od moich siewek