Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Mnie tam biologia fascynowała od najmłodszych lat. :-D Zawsze marzyłem o tym, żeby wiedzieć co, jak, gdzie dlaczego. Żeby móc zrozumieć to, jak działa otaczający mnie świat ? począwszy od tego dlaczego ziemia pachnie ziemią (właśnie obecnie pracuję na bakteriach, dzięki którym to się dzieje ? bo też i ziemia wcale nie pachnie ziemią. Ziemia pachnie Streptomyces. A dokładniej produkowaną przez te bakterie geosminą), poprzez to jak funkcjonuje kolonia mrówek (niestety z pracy w tej dziedzinie nic nie wyszło ? a szkoda, bo jednak ich niezwykła organizacja społeczna z królową, robotnicami nierzadko podzielonymi na podkasty etc. mnie naprawdę fascynuje), a skończywszy na tym, jak i dlaczego myślimy czy kochamy (no, neurobiologią nigdy nie zająłem się na poważniej, ale zawsze mnie fascynowała i chętnie sobie czytam rozmaite takie czy inne publikacje z tej dziedziny).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chętnie zobaczyłabym efekt końcowy kuchni ;:180
Ja remonty odkładam na daleki plan,jak dzieciaki podrosną.Najpierw ogród :uszy
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też sama robiłam fugi w domu. Tak się spieszyliśmy, żeby zamieszkać w domu, ze mąż mnie do tego zagonił. Sama w to nie wierzę ;:306

A zaprzęg do piesków masz? Pasowałby :-)

Zasiewy niezłe! Masz areał, ale ile roboty przy tym ;:223 Dzielna jesteś ;:108

Z ciemnymi meblami też będzie robota Brud, zacieki widać), ale jak jesteś pracuś! Będzie ładnie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Skalniakowe zamówiłem.Kilkadziesiąt nowych rojników, 8 odmian posłonków, 3 odmiany floksa szydlastego, chabra górskiego, pełną goryczkę i,naradkę rojnikowa. Trzymam kciuku za wysianą goryczkę.U Mnie tego rodzaju eksperymenty kończą się generalną klapą. Oczywiście chętnie przygarnę. ;:138
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Marzenko zmagania kuchenne ale z efektem... ;:138 dla eM...he,he a ja czekam na sufit podwieszany w łazience 2lata ... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witam słonecznie w poniedziałek. Na posty odpowiem później, bo padam na twarz, to był baaaardzo dłuuugi i nerrrrwowy weekend, ale płytki wszystkie przyklejone są i M pojechał dziś rano do pracy.

Życzę wszystkim miłego dnia i dużo ;:3
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

hejka, to jeszcze nie odespałaś? Ja też padam bo w weekend goście byli na imieninach M.
Czekamy na fotki z ukończonego remontu.

Fajnie że dałaś radę przechować dalie, moje podmarzły ;:131
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kochana teraz się zrelaksujesz :;230
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rano nie mogłam odpisać, bo... jak już odprawiłam M do pracy, pożegnałam, zamknęłam bramę (chciałam mieć pewność, że wreszcie :wink: pojechał) i wracałam do domu, to zobaczyłam :evil: ;:145 , że Hiro wykopał mi różę, wyciągnął z korzeniami na wierzch. W nocy był mróz -10*. Jak nic straciłam krzew... Zabić to zamało takiego szkodnika ;:14 . Wyć mi się chciało...

Madziu, póki co płytki przyklejone i powieszona część górnych szafek, na tym etapie remont będzie kolejne 3-4 tyg. Nie wiem czy jest sens pokazywać ten etap...

Agnieszko, kochana jesteś i niesamowicie cierpliwa, Podpowiem, że w B są gotowe teraz w promocji po 19,99zł, ale jaki wybór? nie wiem. jakieś zdjęcia tych górnych szafek mam i jak obrobię zdjęcia to wstawię. Kolory, beż, brąz i bordo. Ciężkie trochę, ale co tam. Już chciałm mieć tą kuchnię wreszcie z głowy, 8lat czekania a i tak nie jest to ideał jaki mi sie marzył. Pieniądze bardzo cżłowieka ograniczają :(

Asiu, remont, to wykańczanie domu, które trwa 8lat. W sumie tej wiosny dobry czas na takie rzeczy, bo człowiek zajęty bałaganem w domu nie bardzo zwraca uwagę na to co za oknem.
Wysiewy to tak dla odreagowania stresów remontowych... Dziś lub jutro kolejne nasionka pójdą w ziemię, cynia, aksamitki i jakiś mix czerwonych jednorocznych

Maja, fajnie, ze jesteś. Psy dziś mnie na maxa wkur... Właśnie Hiro najbardziej. Robię 2 kojce jak ziemia odtajeje. Jeden dla niego drugi dla Tiny/Azji, bo dziewuchy nie mogą się ostatnio dogadać...
W takiej sytuacji Ładtwo będzie mi zapamiętać datę Twoich urodzin ;:168

CDN
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kochana nawet nie wypowiadam się w kwestiach finansowych...trzeba się cieszyć tym co się ma i wiecznie kombinować (w moim przypadku) aby jak najtańszym kosztem stworzyć wymarzone wnętrza.
Widziałam te w B musze się przejść i zobaczyć jak wyglądają :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, piwonie wypuszczają pędy, są w donicach, bo wszędzie panuje u mnie śnieg w ogrodzie. Co prawda dnie są ciepłe i słoneczne i ubywa tego białego, ale ciągle mam go dużo.

Basiu, u mnie pięknie to może dopiero na Boże Narodzenie będzie i to niekoniecznie tego roku ;:306 . Meble w kuchni to pół sukcesu, drugie tyle to sprzęty i nie dam rady wszystkiego na raz kupić ;:145 . Koniecznie pokaż efekt końcowy, bo u mnie wszystko jeszcze w proszku

Loki, zapach ziemi, zwłaszcza po pierwszym wiosennym deszczu albo latem po burzy, to niejpiękniejsze zapachy na świecie, jak dla mnie. Oj, rozmarzyłam się, tak już tęskno do nich... Swoją drogą nawet nie miałam pojęcia, ze można to zbadać, to jest naprawdę ciekawe, matka natura chyba jeszcze długo będzie nas jednak zadziwiać i pchać do dalszych badań. Będę Ci w nich kibicować ;:333

Ewo, u mnie ten remont został niejako wymuszony, bo stare meble po babci z lat 70tych kończą żywot, szuflady się zapadają i zawiary wychodzą z płyty. No i tak szarpię się z urządzaniem domu i ogrodu jednocześnie. Efekt tego będzie taki, że jedno i drugie będzie się ciągło latami

Miłko, te meble to strzał w głowę- samobójczyni. Jednak wolałam takie niż rozlatujące się i perspektywę pudełek tekturowych. Pracuś nie jestem i liczę, ze meble obsiądzie jednolita warstwa kurzy ;:306 i ukryje niedoskonałości na politurze. Siałam dość późno a i tak siewki powyciągane mam niemiłosiernie.

Jurku, jak eksperyment sie powiedzie z rozsadą to oczywiście podeślę nadwyżki- wysiałam całe opakowania. Czekam... Inne roślinki już wychodzą. Floks zaczyna kiełkować
U Ciebie będzie co podziwiać ;:138

Misiu, my z M do tych mebli dojrzewaliśmy 8 lat. Wybór płytek od 4 lat. Masz szczęście, że czekasz tylko 2 lata :uszy

Jola, my z M w weekend też robiliśmy w kuchni. Fugi/spoiny, gładzie nad płytkami. Ogólnie kurz i to biały z gładzi mam wszędzie. Ale M pojechał, a ja mam 3 tyg na doprowadzenie domu do stanu używalności, zanim znów nie przyjedzie i nie zaczniemy dalej remontu, typu malowanie nad szafkami itp, itd.
Dalie trochę podeschły, myślę, że jak je namoczę to dadzą radę. A jak poznajesz, że podmarzły? Czy już je sadzisz do donic, czy doniczek masz juz dość... z różami...

Agnieszko, zrelaksujesz... To nie dla mnie. Mam teraz sprzątanie na głowie, siewki, pikowanie, za chwilę sadzenie roż...
W Twoim przypadku to kombinowanie i upiększanie wnętrz wychodzi Ci rewelacyjnie. Podziwaim Twój gust, smak. Muszę zajrzeć do bloga... O czym tam piszesz?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko, nie sadzę dalii, nie mam już gdzie. Mnóstwo donic z różami i liliami. I stado bukszpanów kupowanych na pocieszenie. No i jeszcze mieczyki z cebul przybyszowych. Wyglądają jak pszenica, w sam raz na święta ;:306
Pisałam u siebie że dalie jakby Ci zmarzły to było by bagno. Bo je ścina i jak puści mróz to gniją. Jeżeli są suche to ok. Moje różnie. Zobaczymy
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, no to u mnie bagna nie ma. Wyglądają na podsuszone, ale jak sięgam pamięcią, to w tamtym roku kupne wyglądały niewiele lepiej. W tym tygodniu wezmę się za przegląd dalii, bo jeszcze kupiłam z wyprz. cebule żonkili, właściwie cebuliska ;:oj . Wiem, że to nie pora zupełnie, ale wsadzę je do donic, nawet jak zakwitną jesienią to potem i tak do wiosny się wyregulują. Trudno, zainwestowałam w nie, całe 5zł muszą się zrewanżować.
Czytałam, ze pracownię na ogród przerabiasz, masz już trawę w rolce :wink: ?
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Fajnie tu Sosenko u Ciebie. My też zrobiliśmy naszemu Toffikowi kojec, bo go kocham ogromnie, ale...roślinki też, więc Ciebie rozumiem.
Kuchnia super, taka Francja-elegancja. Dużo zdrówka życzę, dla Patryczka też oczywiście.
Pozdrawiam. Bogusia :wit
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to warto sprzątać, jak już za 3 tygodnie ciąg dalszy remontu? :evil: Na koniec sobie posprzątasz na wysoki połysk, tylko potem koniecznie zdjęcia zrób, żeby pamiętać jak to wyglądało, zanim zaczęło być użytkowane :wink:

Psich dewastacji współczuję...też się tego obawiam, dlatego nasz piesek choć mały, też dostanie swoją wydzieloną część podwórka i dlatego też czekam z sadzeniem żywopłotu, aż eM to wydzielenie zrobi, bo nie uśmiecha mi się co rano wsadzać z powrotem wykopanych przez noc krzaków :roll: A kiedy nowe róże do Ciebie przychodzą? Ja powinnam mieć pierwsze już w piątek ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”