w tym go piekłam


 . następny to bedzie już na zakwasie ale to dopiero w przyszły czwartek
 . następny to bedzie już na zakwasie ale to dopiero w przyszły czwartek 



Moniko ostatnio myślałam o upieczeniu chleba w dość dużych okrągłych naczyniach żaroodpornych bo marzy mi się okrągły chlebek..

A jak długo są świeże? Czy raz na tydzień można upiec i zachowa smak, zapach?grosik pisze:I wszystkie wychodzą super i są długo świeże.



To takie moje osobiste doświadczenia. Jeśli włożysz do gorącego piekarnika, to chcesz doprowadzić do jak najszybszego zabicia drożdży/bakterii. Problem w tym, że najpierw spieka się góra ciasta i zanim temperatura wewnątrz ciasta będzie taka sama jak na zewnątrz, ciasto jeszcze trochę potrafi urosnąć. Tzn drożdże/bakterie jeszcze pracują, wydziela się CO2 i wówczas często pieczywo pęka bo góra jest spieczona. I pęka najczęściej na styku z foremką, bo gdzieś gaz musi ujść.christinkrysia pisze: .. jestem zdziwiona wkładaniem ciasta do zimnego piekarnika - dlaczego tak robisz?..
 I oczywiście to moje osobiste doświadczenia, każdy piecze jak chce.
 I oczywiście to moje osobiste doświadczenia, każdy piecze jak chce.
 
  i mam dość zimno po drodze to robię tak jak napisałam
 i mam dość zimno po drodze to robię tak jak napisałam