Nie no ale poważnie-pierwszy raz słyszę,a czemu to ma służyć??? znaczy po co to tak się robi???
Kasia no fakt- Jolka na żartach sie zna,ale moich tabletek tykać nie dam

i raz po raz parskam śmiechem.....  Kasia jednak trza te tabletki zmienić
  i raz po raz parskam śmiechem.....  Kasia jednak trza te tabletki zmienić  

nowości śliczne ale ,że jeszcze dostałaś calatee i to jakie
 nowości śliczne ale ,że jeszcze dostałaś calatee i to jakie  bo u mnie na ofertę poniedziałkową zawsze przywożą i wystawiają juz w sobotę albo niedzielę i w poniedziałek ,kiedy byłam to stała tylko jedna zielona i jeden kroton z żółtymi wąskimi liśćmi ,były gęste  i zdrowe ale takich nie chciałam i nie wzięłam.
 bo u mnie na ofertę poniedziałkową zawsze przywożą i wystawiają juz w sobotę albo niedzielę i w poniedziałek ,kiedy byłam to stała tylko jedna zielona i jeden kroton z żółtymi wąskimi liśćmi ,były gęste  i zdrowe ale takich nie chciałam i nie wzięłam. u mnie na 5 szt też różne i tylko jeden zgodny ale pełnego niet
  u mnie na 5 szt też różne i tylko jeden zgodny ale pełnego niet  miałaś wyjątkowe szczęście
 miałaś wyjątkowe szczęście 
 a na sadzonki znam  też określenie  z moich stron odnóżki, a potem poznałam szczepki ,odszczepki.
 a na sadzonki znam  też określenie  z moich stron odnóżki, a potem poznałam szczepki ,odszczepki. ot ... bogactwo naszego języka
 ot ... bogactwo naszego języka
 .Podobno zimno.Nie wychodziłam...
 .Podobno zimno.Nie wychodziłam... 
 Dymi się,by cebula nie zakwitła.Jak zakwitnie-to jest do wyrzucenia(chyba,że chcesz mieć nasionaizabela14 pisze: Nie no ale poważnie-pierwszy raz słyszę,a czemu to ma służyć??? znaczy po co to tak się robi???
Kasia no fakt- Jolka na żartach sie zna,ale moich tabletek tykać nie dam
 ).Po prostu się nie nadaje do jedzenia,bo jest tylko suchy badyl,a nie cebula...
 ).Po prostu się nie nadaje do jedzenia,bo jest tylko suchy badyl,a nie cebula... ?
 ?Też myślałam o lodówce,ale bałam się ,by nie zmarzły...mrinwestor pisze:Ja swoje liliowe cebule , trzymam w lodówce , w pojemniku na warzyw...
Gdybym teraz posadziła do doniczek w ciepłym mieszkaniu , za chwilę byłyby na wierzchu.
I tak źle i tak niedobrze
elcia1974 pisze:Joluś śliczne zakupy poczyniłaś w ulubionej forumowej kwiaciarni.
U mnie również nie widziałam tej jasnej Kalatei. Jest naprawdę ładna, wyjątkowa.
 To moja ulubiona kwiaciarnia...bo w prawdziwych,to zwykle tylko wieńce u nas
 To moja ulubiona kwiaciarnia...bo w prawdziwych,to zwykle tylko wieńce u nas  .A jak już się coś zielonego trafi,to cena jeszcze lepsza niż w Obi
 .A jak już się coś zielonego trafi,to cena jeszcze lepsza niż w Obi  
  )-będzie u mnie ślicznie rosła...
 )-będzie u mnie ślicznie rosła...Alez mogę się z nimi podzielić....cebuląszarotka66 pisze:Jolka pewnie, że mi się chciało. Dziś ja Tobie, jutro Ty mnie. Trzeba sobie pomagać. Dzieci dziękują? To skąd wiesz, że dobra była? One się z Tobą podzieliły, a Ty niestety nie możesz zrobić tego samego.
 .Tylko wątpię by chciały
 .Tylko wątpię by chciały  
  ...boję się o jego życie,bo chce codziennie podlewać
 ...boję się o jego życie,bo chce codziennie podlewać  
 A u mnie się mówi ''oblagry'',lub odnóżki.Szczepki-to tu na fo się nauczyłam.Z resztą jest to nazwa niepoprawna...bo z sadownictwa.Szczepki-do szczepienia...nie sadzenia są.Owszem kwiaty też można szczepić,ale to raczej rzadkość...Nolinka pisze:U nas też się "dymi cebulę" i stąd nazwa - cebula dymka. Czyżby to było typowo podlaskie powiedzenie? No to jeszcze dodam, że my nie mówimy "szczepki" tylko plagierki(plagry) lub flance
 ).On twierdził( z tego,co pamiętam),że wystarczy przyciąć odpowiednio suchy szczypior z kawałkiem cebuli-a ona nie zakwitnie...Nie wierzę w to.Bo zawsze przycinam szczypior,jednakowo.A jak teściowa mi za krótko dymiła cebulę,to część wykwitło.Nam obu ,z resztą
 ).On twierdził( z tego,co pamiętam),że wystarczy przyciąć odpowiednio suchy szczypior z kawałkiem cebuli-a ona nie zakwitnie...Nie wierzę w to.Bo zawsze przycinam szczypior,jednakowo.A jak teściowa mi za krótko dymiła cebulę,to część wykwitło.Nam obu ,z resztą  

Też to przerabiałam.
 Też to przerabiałam. 

..więc jej mówiłam,że nie ma.Zajeżdżam,a tam pełne półki
 ..więc jej mówiłam,że nie ma.Zajeżdżam,a tam pełne półki  .Ale wstrzymałam się,bo za 20 zł-2 kalatee kupiłam.A storczyków mam kilka i nie planowałam powiększać kolekcji.Z resztą nic ciekawego nie było...
 .Ale wstrzymałam się,bo za 20 zł-2 kalatee kupiłam.A storczyków mam kilka i nie planowałam powiększać kolekcji.Z resztą nic ciekawego nie było... 
   .Ale akurat nic ciekawego nie było...
 .Ale akurat nic ciekawego nie było...