Juka wyciek,narośle na pniu

Rośliny doniczkowe
Witek84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2009, o 20:32

Post »

Czarodziej_ dzięki za opdowiedź! Tak, chciałbym aby pozostała w obecnym wyglądzie z racji, że jest to okazała roślinka. :) Tylko czy to możliwe? Pęknięcie pieńka jest głębokie - nie tylko okrywa się odwarstwiła.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem do uratowania, oczyść pień z tej odchodzącej kory, w ranę wciśnij maść ogrodniczą, pinek w trzech miejscach na pęknięciu dokładnie, mocno owiąż rafią do szczepienia drzew po czym dokładnie zasmaruj całą ranę z rafią maścią ogrodniczą, pień powinien zalać takie pęknięcie9wypychając maść, rafię zdejmiesz dopiero za rok jak zabliźni się rana, wskazane by było też podstawić pod pinek z 30 cm od rany jakiś kołek by nie było dalszego przeciążenia na tym zgięciu i by odciążyć ogólnie pień by mógł się zrosnąć, moim zdaniem to pęknięcie spowodowane przeciążeniem pnia na zagięciu go. :D
Witek84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2009, o 20:32

Post »

Dzięki wielkie, tak zrobie! Powiedz mi jeszcze proszę na koniec, czy w takim stanie można przesadzić tą juke? Czy lepiej się wstrzymać?
x-C-j
---

Post »

Jeśli wymaga przesadzenia możesz ją przesadzić ale już po wszystkich zabiegach i najlepszym miesiącem na przesadzanie jest marzec. :D
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2013, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Juka wyciek,narośle na pniu

Post »

Witam.
Mam problem z moją 3-letnią Juką. Jakieś parę miesięcy temu zaczęły się z nią problemy, prawdopodobnie przez "przelanie".
Podlewałem mniej więcej raz w tygodniu jak wierzchnia ziemia była sucha. Ale dopiero po wyjęciu rośliny zobaczyłem że doniczka zatkała się kuleczką kermazytu i nie było ujścia dla wody chyba :( Roślinka z tygodnia na tydzień jakby opadała, wiotkie liście, końcówki usychające. Poczytałem trochę w internecie i stosując się do porad wyjąłem jukę z doniczki, lekko otrząsnąłem bryłę korzeniową z ziemi i położyłem na jedną dobę roślinkę na gazetach do przeschnięcia koło kaloryfera. W doniczce zmieniłem drenaż i wsypałem świeżej ziemi. Po jednym dniu wsadziłem jukę do starej doniczki z nową ziemią. Problem w tym, że nie mogę znaleść informacji na temat : kiedy mogę ją podlać? ile tej wody lać? i czy ma stać na pełnym słońcu np na parapecie (okno na wschód)? Dołączam zdjęcia. Czy jest jeszcze szansa na uratowanie tego kwiatka? Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Juka - Zmiana ziemi po zalaniu. Jak podlewać?

Post »

Nie stawiaj jej na słońcu przede wszystkim, a jakie korzenie miała, zdrowe ,czy przygnite, bo trzeba je było obejrzeć i obciąć wszystko do zdrowego.Na razie nie podlewaj, obserwuj.Czy te liście są dalej wiotkie?
Zdjęcia nie ma.
Więcej Czarodziej pewnie powie,jak się tu zjawi.
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak źle nie wygląda, czy pieniek po wyjęciu nie był przygnity?
No i ta ziemia w doniczce jest wilgotna, nie podlewaj na razie przypadkiem.
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za podpowiedzi :)

Liście niestety dalej są wiotkie. Nie podlewam. Odnośnie pnia po wyjęciu pamiętam że był twardy i raczej suchy, również na końcu i nie wyglądał na gnijący.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To powinna sobie dać radę.Trochę czasu trzeba.
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pojawił się kolejny problem :( Na pniu kwiatka zaczęły się pojawiać takie ciemno brązowe kropki wielkości 3-4 mm.
Po dotknięciu zachowują się jakby to była lekko przyschnięta kropla kawy np. Co to za licho może być? Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Prawdopodobnie rak bakteryjny, jeśli w ogóle będzie możliwa juka do uratowania to będzie to bardzo trudne, zetrzyj palcem lub jakimś nożem ten wyciek by pokazać co jest pod spodem. :wink:
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Starłem jedną zmianę palcem a drugą wilgotną chusteczką. Pod spodem jest 3 milimetrowe okrągłe "coś". Jest suche. Wygląda jak wyrastający pączek rośliny, nie wiem do czego to porównać. Dołączam zdjęcia , mam nadzieje że w miarę wyraźne ;) Nie da się tego potraktować jakimś preparatem antybakteryjnym lub innym domowym sposobem? :( Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

i jeszcze mam pytanie czy tą chorą roślinkę odizolować z daleka od innych?
x-C-j
---

Post »

Wygląda to jak sam napisałeś na nowe oczka wybijających rozet. Możliwe że roślina była jakiś czas temu zalana i efekt na liściach spowodowały zastoiny w dolnej partii bryły korzeniowej. Podłoże wygląda na ciężkie mało przepuszczalne i mało przewiewne. Zastosował bym podłoże dla palm/juk/dracen z dodatkiem 1/3 piasku rzecznego i ok 1/5 perlitu. Na dno doniczki koniecznie keramzyt lub gruby żwir jako drenaż. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”