Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

uki94 pisze:U mnie jest za dużo azotu w podłożu co mam zrobić aby było go mniej
bardzo prosze o odpowiedź
Lukasz uki94
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

tadeusz jest ich sporo i znalezienie ich było by trudne.Dziury są na dole pomidora są widoczne w środku tej dziury nasiona i to w czy one ,,pływają''.I zastanawiam czy z biegiem czasu one nie zejdą.A jeśli nie to czy dobry jest pirimor lub karate bo to chce zastosować
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Smolkus1993 pisze:tadeusz jest ich sporo i znalezienie ich było by trudne.Dziury są na dole pomidora są widoczne w środku tej dziury nasiona i to w czy one ,,pływają''.I zastanawiam czy z biegiem czasu one nie zejdą.A jeśli nie to czy dobry jest pirimor lub karate bo to chce zastosować
Odpowiedz , czy są dziury w owocach , czy w liściach.

Jeżeli w owocach ,to i tak wszystkie owoce z dziurami musisz ręcznie usunąć, bo te owoce będą gniły i z nich nie będziesz miał pożytku.

Jeżeli w owocach są dziury to sprawdź co je zrobiło rozcinając owoc. Wszystkie owoce z dziurami należy zmiażdżyć , bo w środku są gąsienice.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Cocci, wierzę Ci, trudno przebrnąć przez te wszystkie wątki. Napiszę Ci jak ja postępuję , tak w skrócie; obrywam wszystkie liście, które dotykają ziemi, gdy jakiś liść zasłania mi grono to skracam go do połowy, wyłamuję wszystkie wilki ale zdarza się, że jakiś przegapię i urośnie duży, to też go obcinam, bo krzak sie okropnie zagęszcza. Niby tak pilnuję tych pędów a na niektórych krzaczkach mam nawet 4. Często taki pęd samoistnie rozdziela się na dwa o jednakowej grubości, no i tak sobie rośnie. Co tydzień muszę znowu podwiązywać i ścieśniam je wokół palika, wtedy liście, które rosną do środka krzewu zawadzają i muszę niektóre obciąć. Przy niektórych pomidorach liście od dołu do pierwszego grona już obcięłam. Pędy pod ciężarem owoców zaczynają się obsuwać przy palikach. Mam 4 krzaczki koralików, 3 z nich są niskie a jeden taki jakiś wyrodek się trafił, utworzył tylko 3 pędy i ma już prawie półtora metra, liści niewiele, cały opsywany drobnymi owockami, fajnie to wygląda. Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27

Post »

Od pewnego czasu korzystam z http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=POPO strony informującej o zagrożeniach agrofagami.
Podpowiedzcie mi proszę czy jeżeli jest tam mowa o zagrożeniu ziemniaka "zarazą ziemniaka" należy przez to rozumieć zagrożenie tylko ziemniaka, czy również pozostałych roślin w tym pomidorów które może zaatakować ta choroba ?

Podobnie jak bunia znalazłem kilka liści o podobnym wyglądzie

Obrazek

czy i tutaj brak magnezu ?

przeglądałem http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... opis&id=32

objawy mniej więcej sie zgadzają : tzn tylko dolne liście, żółknąca blaszka między nerwami, nieregularne zasychanie brzegów. Tam podany jest brak potasu.
Co o tym sądzicie ?
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

DO SKASOWANIA :)

pOST OCZYWIśCIE
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Moje pomidory w nieco innej pozycji niż zawsze :)
Obrazek
uki94
200p
200p

Post »

Oto moje pomidorki czy dobrze się rozwijają
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 242#372242 ZAPRASZAM
Lukasz uki94
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łukasz, strasznie ciemno masz pod tą folią, latarką sobie przyświecałam ale i tak kiepsko widzę. Pomidory ładniusie, zapisałeś sobie termin zapylenia? po ilu dniach od tego momentu zaczynają się zapalać?
uki94
200p
200p

Post »

Dodładnie 49 dni od zapylenia
Lukasz uki94
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to by się zgadzało, jeszcze parę dni i będą w pełni dojrzałe SMACZNEGO ! !
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

Obrazek

Wydaje mi się że to coś takiego
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Wydaje mi się że to coś takiego
Smolkus, mimo założenia +3 zamiast +2, na oczy, nic nie widzę, jedynie co mogę się domyślić to zdeformowanie spodu owocu pomidora powstały na skutek połączenia się dwu lub więcej kwiatów w jeden owoc, czy tam jest jakiś otwór powstały na skutek działania jakiegoś szkodnika, tego nie mogę dostrzec. Jedno co mogę stwierdzić, to, że stawiasz pytania, a nie udzielasz odpowiedzi które pomogły by do być pomocne przy udzieleniu Ci prawidłowej odpowiedzi. Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Witaj Smolkus! Tadeusz ma rację.W dużym powiększeniu trudno dostrzec co na tym pomidorku się dzieje.Natomiast patrząc na pozostałe krzaki to wyglądają dość ładnie.Może na tym jednym pomidorku to nic nie znaczący incydent.Warto poobserwować pozostałe i zareagować w porę.
-pozdrawiam
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

gienia1230 pisze:Cocci, wierzę Ci, trudno przebrnąć przez te wszystkie wątki. Napiszę Ci jak ja postępuję , tak w skrócie; obrywam wszystkie liście, które dotykają ziemi, gdy jakiś liść zasłania mi grono to skracam go do połowy, wyłamuję wszystkie wilki ale zdarza się, że jakiś przegapię i urośnie duży, to też go obcinam, bo krzak się okropnie zagęszcza. Niby tak pilnuję tych pędów a na niektórych krzaczkach mam nawet 4. Często taki pęd samoistnie rozdziela się na dwa o jednakowej grubości, no i tak sobie rośnie. Co tydzień muszę znowu podwiązywać i ścieśniam je wokół palika, wtedy liście, które rosną do środka krzewu zawadzają i muszę niektóre obciąć. Przy niektórych pomidorach liście od dołu do pierwszego grona już obcięłam. Pędy pod ciężarem owoców zaczynają się obsuwać przy palikach. Mam 4 krzaczki koralików, 3 z nich są niskie a jeden taki jakiś wyrodek się trafił, utworzył tylko 3 pędy i ma już prawie półtora metra, liści niewiele, cały opsywany drobnymi owockami, fajnie to wygląda. Pozdrawiam
no ja robię, tak jak piszesz. No,może nie usuwam liści innych, niż te dotykające ziemi. Tyle tylko, że one wciąż idą w górę. Mnie przerosły, zaczynają przerastać męża...
Czy odłamanie wierzchołka wstrzyma ten wzrost? Czy narażę je tylko na zbędne zagrożenie w ten sposób?
Wczoraj sięzgadałam z mężem, że ona pod te odmiany "niskie" (3 krzaczki) podsypał kompostu wymieszanego z króliczą gnojówką (była sobie taka śliczna po poprzednich włascicielach, w pozostawionej klatce na króliki. Moze ze 2 łopaty tego było). Łącznie było tego z pół taczki. Pewnie to tak im "dobrze" posłużyło...
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”