brzydki drewnany sufit

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
lukaszp2201
50p
50p
Od: 15 paź 2012, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

brzydki drewnany sufit

Post »

Witam. Kurcze mam do was prośbę może coś mi doradzicie. Mieszkam w dość starym budynku gdzie w pomieszczeniach ściany są wybite boazerią a sufit jest drewniany z widocznymi tragarzami. Chciał bym coś zrobić z tym sufitem bo wygląda nie za ciekawie. myślałem o wykręceniu go regipsem pozostawiając drewniane tragarze. Tragarze chciałbym pomalować farbą. Co o tym sądzicie? Proszę o jakieś rady :D

Fotka nieszczęsnego sufitu
Obrazek
Jak można dostać się do nieba, jeśli 5 spośród 7 grzechów głównych - to hobby?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: brzydki drewnany sufit

Post »

Moim zdaniem farba plus regipsy znacznie pogorszą sprawę...oczywiście, co kto lubi, na takich sufitach widywałam już i styropianowe kasetony, niemniej ja bym tylko zeszlifowała i zabejcowała :wink:
lukaszp2201
50p
50p

Post »

Wyszlifowanie to była pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy. Sufit ma prawie ok. 25m2 dużo szczelin, zakamarków więc szlifowanie zajęło by mi wieczność choć efekt byłby świetny. Niestety tragarze posiadają pęknięcia i one także zostały pomalowane. Nie ukrywam chciałbym to zrobić jak najtańszym kosztem.

TeBe lepszego nie dam rady zrobić
Obrazek
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Może to będzie barbarzyństwo ale może białą farbą tylko to przelecieć. Drewna i tak nie chcesz. A biały kolor generalnie poprawia nastrój (rozjaśnia pomieszczenia)
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
lukaszp2201
50p
50p

Post »

TeBe dokładnie o taki sufit jaki pokazałeś na obrazku mi chodziło. Dużo osób mówi, że ten sufit co mam nie wygląda tak źle :D niestety jest ciemny i przytłacza mi pokój :( Dzięi wielkie za instrukcje.
Mam jeszcze jedno pytanie jak pokryję tragarze tą akrylową farbą to będzie widoczna struktura drewna? Zależy mi aby była widoczna.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lukaszp2201 pisze:TeBe dokładnie o taki sufit jaki pokazałeś na obrazku mi chodziło. Dużo osób mówi, że ten sufit co mam nie wygląda tak źle :D niestety jest ciemny i przytłacza mi pokój :( Dzięi wielkie za instrukcje.
Mam jeszcze jedno pytanie jak pokryję tragarze tą akrylową farbą to będzie widoczna struktura drewna? Zależy mi aby była widoczna.
Normalna akrylową raczej nie, musisz ją rozcieńczyć solidnie i malować tzw. metodą suchego pędzla. Wtedy nie będzie oczywiście idealnie biało, bardziej efekt przecierki, ale słoje będą widoczne. Skoro zależy Ci, żeby było możliwie jasno, to zeszlifuj same tragarze. Nie musi być super dokładnie, ważne, żeby ten najciemniejszy kolor usunąć.
NOTO
200p
200p

Post »

TeBe pisze:NOTO, ale niewielkim kosztem za pomocą sufitu G/K można osiągnąć bardzo ładny efekt. Opisaną przeze mnie metoda był robiony ten sufit:

Obrazek

Pewnie że lepiej !!!! Ale to sporo pracy. Jeśli ktoś tego nie robił .... to będzie się wsciekał.
Akryl niby jest OK ale to będzie rzucało się w oczy szczególnie jeśli pomieszczenie jest niskie (a uważam że takie jest).

Zdjecie które załaczyłeś pokazuje pomieszczenie w którym sufit jest wysoko i jest to w duzej sali.
Zupełnie inaczej będzie to gdy nierówności będą w zasięgu wzroku.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
NOTO
200p
200p

Post »

Odniosłem wrażenie , że masz wrażenie że Cię krytykuję :)
To nieprawda. Pomysł świetny !!!!
Tylko wykonanie może być cieżkie. Sam wiele rzeczy robię sam i przed robotą wydaje się to prostsze niż niż w trakcie. Teraz staram się wyłapywać takie trudności i ich unikać. Stąd takie uwagi.

Jak rozumiem budżet nie jest zbyt duzy na inwestycje.
Pozdrawiam Tomek
A-ta
50p
50p
Od: 2 wrz 2012, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sufit jest piękny jaki jest :).
Jako kobieta mogłabym jedynie polecić metodę płyty g/k i odrestaurowane tragarze.
Podniesie i rozświetli pomieszczenie.
Jednak widzę w tle boazerię na ścianach jeśli ona ma pozostać, to efekt całości (z płytami g/k) nie będzie ładny.
Boazeria na ścianach sprawia, że są one przyciężkawe.
Wolałabym płyty g/k dać na ściany, a sufitu w ogóle nie ruszać, jeśli zabraknie nań finansów lub siły.
Jeśli jednak boazeria zostanie, to tragarze powinny być dokładnie w kolorze boazerii, a farba na płytach w kolorze ecru, a nie biała :).
NOTO
200p
200p

Post »

Ja tam nie widzę róźnicy : biały czy ecru :)
Pozdrawiam Tomek
A-ta
50p
50p
Od: 2 wrz 2012, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ecru jest cieplejszy i przy naturalnym kolorze boazerii (najpewniej sosnowej) prezentuje się po prostu ładniej i szlachetniej, bardziej elegancko niż biel :).
NOTO
200p
200p

Post »

taaaa... tłumacz facetowi dalej :)
Po białym kolejny jest żółty itd. 16 kolorów i koniec ;:63
Pozdrawiam Tomek
lukaszp2201
50p
50p

Post »

Noto wysokość od sufitu do ziemi prawie 2,5m
A-ta ściany są obite jasną boazerią na które zamierzam przykręcić płyty g/k. No niestety sufit sprawia wrażenie bardzo ciężkiego no i ten ciemny kolor jest okropny.
Jak na razie liczę koszty wykonania sufitu i ścian. Chcę kupić szlifierkę taśmową firmy BESTCRAFT no i pomęczyć się z tymi piekielnymi tragarzami :D
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lukaszp2201 pisze:Noto wysokość od sufitu do ziemi prawie 2,5m
A-ta ściany są obite jasną boazerią na które zamierzam przykręcić płyty g/k. No niestety sufit sprawia wrażenie bardzo ciężkiego no i ten ciemny kolor jest okropny.
Jak na razie liczę koszty wykonania sufitu i ścian. Chcę kupić szlifierkę taśmową firmy BESTCRAFT no i pomęczyć się z tymi piekielnymi tragarzami :D
Tylko się wtrącę...jesteś pewien, że płyty GK na drewno to dobry pomysł? Obawiam się, że całość może spektakularnie spleśnieć... przy rozwiązaniach, które preferujesz, ja bym chyba wyrzuciła całe to drewno i kładła płyty na czyste podłoże.
NOTO
200p
200p

Post »

Jak duże te tragaże ? Może prościej będzie cały sufit zabudpować GK i nie bawić się w szlifowanie ? Do którego miejsca jest te 2,50 ... a ile jest do tragarzy ?

-- 11 mar 2013, o 17:03 --
TeBe pisze:G/K na boazerię to zły pomysł. Będą pękać. Co jest pod boazerią?
Boazerię jak najbardziej usunać. Zyskasz za darmo 1-2 m2 powierzchni :)

Ostatnio ktoś nawet sprzedawał boazerię uzywaną za 5 zł m2 .... nawet sam się zastanawiałem nad odkupieniem (na taką altankę jak znalazł :))
Pozdrawiam Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”